Türkiye’nin en büyük çamur tesisine görkemli açılış

  • 0
  • 581
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, İzmir’den “temiz siyaset” çağrısı yaptı. 

Büyük çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi için iddialı bir yatırıma daha imza attı. 2012 Mayıs ayında Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda temeli atılan ve 61.5 milyon liralık maliyetiyle İzmir’deki çevre yatırımları arasında “çok özel” bir yeri olan “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

5 bini aşkın İzmirli’nin katıldığı törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye çıktığında kendisini ayakkabı kutusuyla selamlayan vatandaşlara, “Ayakkabı kutusunu gördüm.  Ne olduğunu çok iyi biliyorum” dedi.  İzmir’de olmaktan büyük gurur duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “İzmir, Türkiye’nin aydınlık yüzü; sanayi kenti, çevre dostu, kültür, fuarlar kenti.  Sadece Türkiye’nin değil Akdeniz’in incisi olan İzmir. İzmir’de devletin yaptığı yatırımlardan daha fazlasını İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı. Ankara ve İstanbul  Büyükşehir belediyeleri metro yapamadılar.  ‘Biz yapamıyoruz,  bizim boyumuzu aşıyor’ dediler. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise kendisi yapacağını ve kente hizmet vereceğini söyledi” dedi. 

Ankara’dan gelen koku
 Çevrenin çok önemli olduğunu, Başkan Kocaoğlu’nun İzmirliler’in güzel bir çevrede yaşaması istediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sayın Kocaoğlu bu hedef için büyük yatırımlar yapıyor.  Bu yatırımlardan gelir elde edip İzmirliler’in hizmetine sunuyor. İzmir güzel kokuyor çünkü güzel kent.  Kokunun büyüğü Ankara’dan geliyor. Ankara’ya giderseniz burnunuzu tıkayacaksınız” dedi.

Kılıçdaroğlu, 30 Mart seçimlerinde bir gerçeğin altını çizeceklerini belirterek, “Türkiye’de temiz siyasetin yolunu, halka hesap veren siyasetin yolunu açmak zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız beş altı yerde kent ormanı yaptı. Şimdi yargılanıyor. Sayın Başkan, kalkıyorsun kent ormanı yapıyorsun. Halbuki ‘milyon Ali’ye verebilirdin. Köşeyi dönebilirdin. İzmir’e gelen birisi var biliyorsunuz. Milyon Ali, müteahhitler aracılığıyla İzmir’e parfüm dağıtıyor” dedi.  

Halkın iradesi
17 Aralık operasyonu sırasında bir banka genel müdürünün evindeki ayakkabı kutusundan çıkan 4.5 milyon doları sormasına rağmen yanıt alamadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gerçekleri ben de, siz de biliyorsun. Gerçekleri dünyaya haykıracağız.  Gerçeğin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. 17 Aralık’tan şu ana kadar elli kez soru sordum.  Bir tek soruya yanıt alamadım.  Yine soruyorum: Ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar, bir banka genel müdürünün evinde ne arar? “Bize darbe yapıldı” diyor.  Sana darbeyi kim yaptı?  Sana darbe yapıldıysa gel yanıma beraber darbeye karşı çıkacağız. Çünkü halkın iradesinin üstünde hiçbir irade kabul etmiyoruz. Ama sen 4.5 milyon doların hesabını vermelisin” diye konuştu.  Urla’da sit alanında Başbakan Erdoğan’ın yakınları için yapılan ve dönemin İzmir Valisi tarafından yıkılmak istenen konutlara da değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi; “Sizin bir valiniz vardı. Urla’da çok güzel bir yerde koyda Erdoğan’ın yakınları villa yapmak istiyorlar. Vali sit alanıdır diye yıkmak istiyor.  Ne yaptı? 2 villaya Vali’yi sattı. 2 villa için Vali’yi satan ülkede hiç kimseye başbakan denmez. Vali’yi pazarlayan adam denir.” 

“30 Mart’ta sandıkta hesap soracağız”
Başbakan Erdoğan’ın Fas’tan Gezi olayları sırasında özel bir televizyon kanalının yöneticisini aramasıyla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “Fas’tan telefon ediyor. ‘Bu sözler neden televizyon ekranında yazıyla yer alıyor’ diyor. Muhalefete tahammül edemiyor. 30 Mart’ta sandığa gidip kul hakkı yiyenlerden hesap soracağız. Temiz siyasetin yolunu açmak için oyumuzu kullanacağız. Kadın erkek eşitliği için oyumuzu kullanacağız” dedi, 

30 Mart’ın demokrasi tarihi açısından çok önemli olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle tamamladı; “30 Mart’ta çocuklarımızın geleceğini belirleyeceğiz. Demokrasimizin halkın güvencesi olduğunu kanıtlayacağız. Bana düşen görevi olabildiğince yapmaya çalışıyorum. Kadınlar, erkekler size düşen görevler var. Çocuklarımızın geleceği için hep beraber çalışacağız. Güzel İzmir’e salamlar. Güzel İzmir’e saygılar. Türkiye’nin gözü 30 Mart’ta İzmir ‘e kilitlenmiş durumda.  İzmir’de daha yüksek, daha iyi oy bekliyoruz. Sesinizi tüm Türkiye ve dünya insanları duyacak.” 

En verimli yatırım
“İzmir Aziz’dir, Aziz kalacak” sloganlarıyla kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisini hizmete almaktan duyduğu mutluluğu vurguladı. Çiğli Arıtma Tesisi’nin 2000 yılında hizmete girdiğini ve 600 ton çamurun çukurlara gömüldüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu işlem kokuya neden oluyordu. Bu çamurların, arıtma atıklarının çürütülmesi, metan gazı elde edilmesi ve sonra kurutulması hem çimento fabrikalarında yakıt olarak, hem park bahçelerde kullanılması gerekiyordu. Bu bölgedeki yurttaşlarımızın bu kokudan kurtulması gerekiyordu. Bu tesis, 600 ton çamuru çürütüyor ve metan gazı alınarak enerjiye dönüştürüp kurutmada kullanılıyor. 800 ton çamur kapasitesiyle Türkiye’nin en büyüğünü hizmete açıyoruz” diye konuştu. 

Çevre yatırımları saymakla bitmiyor
Gelecek nesillere temiz hava su ve toprak bırakmak için yaptıkları çevre yatırımlarını sıralayan Başkan Kocaoğlu, “Arıtma tesislerini bitirdik. Yüzülebilir Körfez hedefiyle İzmir’i liman kenti olmaktan alıkoymayacak bir projeyi daha gerçekleştiriyoruz. Körfez Projesi İzmir’in, Türkiye’nin en büyük çevre projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde, dünyanın en büyük çevre dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirmiş olacağız. 195 milyon liralık yatırım yaparak yeni bağlanan ilçeleri kanser üreten borulardan kurtardık. Gördes Barajı’ndan gelen suyun arıtması için 70 milyon liralık yatırım yaptık. Bugün İzmir’de çeşmeden akan bütün sular yer altı ve yer üstü suları arıtmadan geçirilerek temiz olarak kente veriliyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentin kalkınması için yeni bir fuar yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Fuar alanı yapmak, belediyenin doğrudan görevi değil. Yasayla verilmiş bir görevi değil. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 yıldır  kentini kalkındırmak, yerel kalkınmayı gerçekleştirmek için çalışıyor. Dünyanın hiçbir büyük metropol kentinde, hiçbir belediye başkanı 400 milyon lira para harcayarak fuar alanı yapmamıştır. Bunu merkezi hükümet bakanlıklar ve çeşitli devlet kurumlarının desteği ile belediyeler de karınca kararınca katkıda bulunak fuar alanları gerçekleştirilmiştir. Bu kentin ihtiyacı var dedik, 400 milyon liralık yatırım yaptık. Arazinin kamulaştırmasından tefrişine kadar yaptık, Temmuz ayında bu projenin açılışını yapacağız” dedi. 

İzmir kazandı
Önümüzdeki aylarda Türkiye'nin en büyük kongre merkezlerinden birinin temelini atacaklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:“Hedefimiz çocuklarımıza bırakacağımız sağlıklı bir çevre. Bizim amacımız geri kazanmak, iyileştirmek, temizlemek, toprağımızı, havamızı, suyumuzu bugünkünden daha temiz olarak gelecek kuşaklara teslim etmektir. Bunun için çalışıyor ve üretiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı  yatırımlarla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin 11 yılda yaptığı 5 milyar 300 milyon lira yatırıma karşılık, 10 yılda 6 milyar 138 bin lira yatırım yapmıştır. Hiçbir belediye hükümet olanaklarından, devlet bütçesinden daha fazla kentime yatırım yaptım diyemez. Biz bunu başardık. Tasarruf ederek başardık. Bunu 1 liralık işi 1 liraya yaptırarak kazandık, 1 liralık işi 3 liraya yaptırmadık. Onlar bir iş yaptılar, biz 3 iş yaptık. Dolayısıyla İzmir kazandı, İzmirliler kazandı.” 

“Namuslu ve dürüst insanlara oy verin”
İl Özel İdaresi’nin mallarının İzmirli’nin olduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Köy tüzel kişiliği kalkan köylerdeki meralar, fidanlıklar, ekilen biçilen tarım arazileri köylerde kalacak, kooperatiflere verilecek. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler bunları almayacak, köyde yaşayan vatandaşların hayatını sürdürmesi için kullanılacak. Önümüzde seçim var. Kime oy verirseniz verin ama bir tek ölçünüz olsun: Namuslu insanlara, şerefli insanlara; haysiyetli, dürüst ve ahlaklı insanlara oyunuzu verin ki, ülke kalkınsın, Cumhuriyet’in kazanımları ham yapılmasın.”  

“Kılıçdaroğlu ile Kocaoğlu siyasetin çamurunu arıtacak”
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise, yaptığı yatırımlar için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Solak, “Büyükşehir Belediyemiz yapmış olduğu hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Aziz Başkan İzmir’in çamurunu, kokusunu temizleyen bu tesisi açıyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile Aziz Başkanımız birlikte siyasetin çamurunu da arıtacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kılıçdarooğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sahnede kurdele keserek tesisin açılışını yaptı.  

Türkiye’nin en büyüğü
“Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin  “Kurutma” bölümü 2013 yılı Mayıs ayında devreye girdi. Günlük 800 ton kurutma kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük çamur kurutma tesisi oldu. Çiğli’deki tesis, çamur çürütme kapasitesi açısından da ikinci sırada yer aldı.

Günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Tesisten çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebilecek. Tesis, çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biogaz toplama tanklarından oluşuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv