Türkiye’nin “en uzunu” olacak

  • 0
  • 898
Yazı Boyutu:

 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Türkiye’de eşi bulunmayan 104 metre uzunluğunda yangın merdivenine sahip itfaiye aracı alacak. Yüksek yapılardaki yangın ve her türlü ihtiyaç durumunda kullanılacak araçta, olay yerinin gözlemi için uzaktan kumandalı video kamera da bulunacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin örnek itfaiyeleri arasında başı çeken İzmir İtfaiyesi’ne güç katmaya devam ediyor. Özellikle kent merkezinde yapılaşmanın çeşitlenmesi ve İzmir Yeni Kent Merkezi gibi alanlarda bina uzunluklarının artacak olması dolayısıyla harekete geçen İzmir İtfaiyesi, hiçbir itfaiyede bulunmayan 104 metrelik yangın merdivenine sahip itfaiye aracı için ihaleye çıkıyor. Yüksek yapılarda yangın başta olmak üzere her türlü afete karşı kullanılması planlanan yeni araç, Türkiye’nin en yüksek itfaiye aracı olma ünvanını taşıyacak. Büyükşehir Belediyesi, 104 metrelik aracın yanısıra, iki adet de 42 metrelik merdivenli araç alacak.
 
Son teknoloji
Kentin değişik semtlerindeki yüksek binalarda yangın söndürme, tahliye ve kurtarma olaylarında kullanılacak olan 104 metrelik hidrolik itfaiye aracının azami yatay ulaşım mesafesi en az 28 metre olacak. Aracın şnorkel olarak adlandırılan gövdesi ise 360 derece dönebilecek. Kurtarma sepeti, ihtiyaç durumunda yerden en yüksek noktaya en çok 8 dakikada çıkacak. Tüm hareketleri, kablosuz ve telsiz bağlantılı olarak da ana kumanda merkezinden kontrol edilebilecek olan araçta, olay yerinin gözlemi için uzaktan kumandalı video kamera bulunacak. Aracın 104 metrelik merdiveninin 34 metresi kırılmalı olacak, dolayısıyla ulaşılması zor olan dar sokaklarda 70 metreden sonra yatay olarak da çalışabilecek. 42 metrelik tam otomatik şanzumanlı itfaiye araçlarındaki merdiven ise teleskopik olarak açılıp kapanacak.
Haziran ayı sonunda gerçekleşecek olan ihalenin ardından, 104 metrelik araç bir yıl içinde, 42 metrelik araçlar ise 8 ay içinde itfaiye hizmet filosuna katılacak. Söz konusu araçları kullanacak olan itfaiye personeli eğitilecek ve eğitimler düzenli olarak yenilenecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv