Ulusal Süt Konseyi koyun keçi sütünde de referans fiyat belirlesin talebi

  • 0
  • 679
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin önde gelen keçi sütüüreticilerinden Özer Türer, Ulusal Süt Konseyi’nden inek sütünde olduğu gibikoyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesini istedi..

Ulusal Süt Konseyi, 2014 yılı çiğ sütfiyatını belirlemek için üreticilerin ve firma temsilcilerinin katılımı ileAnkara’da, bir toplantı düzenledi. İlk toplantıdan sonuç çıkmazken küçükbaşhayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Türkiye’ninönde gelen keçi sütü üreticilerinden  Özer Türer, Ulusal Süt Konseyi’nininek sütünde olduğu gibi koyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesiniistedi.

Türkiye’nin en büyük keçiçiftliklerinden birinin sahibi olan ve Türkiye piyasasındaki UHT keçi sütütalebinin yüzde 50’ini Kecheese markasıyla karşılayan Özer Türer; keçi sütündebölgeler arası fiyat farkı olduğuna dikkat çekterken:: “Bugün Balıkesir,Çanakkale ve İzmir komşu kentler olmasına karşın, aralarında ciddi oranda fiyatfarkı var. Hatta aynı ildeki ilçeler, köyler arası bile fark söz konusu. Koyunve keçi sütünde referans alabileceğimiz bir fiyat yok. Referans fiyat olsa sektörebir düzen de gelecek. Bölgeler arasındaki fiyat farkı uçurum olmaktan çıkacak.En önemlisi de üretici bu işten kazançlı çıkacak. Pazarlık yapma şansı eldeedecek.”

Yetiştirici para kazanmalı
Aynı zamanda İzmir İli Damızlık KoyunKeçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Türer, İzmir’inkoyun ve keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduğunu da hatırlatırken,“Biz koyun ve keçi sütü toplamadan önce keçi sütünün fiyatı 60 kuruş, koyunsütünün fiyatı 90 kuruştu. Süt toplamaya başladığımızda keçi sütünün fiyatını1.30 TL, koyun sütünün fiyatını ise 1.80 lira olarak açıkladık. Fiyatbelirlerken çok zorlandık. Alıcılarla yaptığımız pazarlıklar fiyatı oluşturdu.Referans değerlerimiz olsaydı bu kadar sıkıntı yaşamazdık” diye konuştu.

Yetiştiricinin para kazanmasıgerektiğini belirten Türer: “Yetiştirici para kazanmalı bu işi sürdürsün. Düşükfiyata süt almak günü kurtarmaktır. Yetiştirici hakkını almalı. Öbür tarafta dayetiştirici sanayicinin istediği kaliteli sütü üretmeli. Biz İzmir’de ABstandartlarında süt üretiyoruz. Sadece İzmir ile olmuyor. Türkiye koyun keçisütünde de standartları yakalamalı” dedi.

Koyun keçi sütü de var
 ‘Günümüzde süt denildiğinde aklainek sütü geliyor’ diyen Türer, şöyle devam etti; “Bu konuda taraflara hakveriyorum. Türkiye’nin 17 milyon ton sütü var. Koyun ve keçi sütünün miktarıise 1 milyon ton. İnek sütü tarımımızı ve ekonomimizi çok ciddi anlamdaetkiliyor. Çalışmaların inek sütü ağırlıklı gitmesini de işin doğası gereğigayet normal karşılıyoruz. Ancak ülkemizde bir koyun ve keçi sütü gerçeği devar. Bu alanı da ihmal etmemeliyiz. Bu yönde de çalışmalarımızıyoğunlaştırmalıyız. Koyun ve keçi sütü üretimi oluşan taleple birlikte daha daartacak önümüzdeki günlerde daha bir önem kazanacaktır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv