Üniversite-sanayi işbirliğinde 62 yıllık deneyim

İlk üniversite-sanayi işbirliğini 1968 yılında Piyale firmasıyla birlikte gerçekleştirdiği endüstriyel tarhana üretimi ile yapan Ege Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliğinin 62’nci yılında daha fazla proje ile Ar-Ge ekosistemini geliştirmeyi hedefliyor.

  • 0
  • 589
Üniversite-sanayi işbirliğinde 62 yıllık deneyim
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İlk üniversite-sanayi işbirliğini 1968 yılında Piyale firmasıyla birlikte gerçekleştirdiği endüstriyel tarhana üretimi ile yapan Ege Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliğinin 62’nci yılında daha fazla proje ile Ar-Ge ekosistemini geliştirmeyi hedefliyor. 2016 yılında TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksinde 13’üncü sırada yer alan Ege Üniversitesi’nin gelecek yıl için bir hedefi de Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi ilk 10 üniversitesi arasında yer almak.

Ege Üniversitesi’nin, EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark’ı, Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAL) ve  İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ile başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Türkiye ile yabancı üniversite ve özel sektör temsilcileri için çok geniş bir Ar-Ge ekosistemi yarattığını belirten Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, “Sanayinin güncel talepleri doğrultusunda akademik çalışma çeşitliliğimizi ve olanaklarımızı artırıp yeni kaynaklar oluşturarak, ortak ve etkin kullanımla ülkemize daha fazla ekonomik katma değer sağlayacak projeleri hayata geçirmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Hedef ilk 10
EBİLTEM-TTO (Ege Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi-Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından 2008 yılından bu yana 9 bin 700 firma ile görüşülüp son 4 senede bin 53 üniversite-sanayi işbirliği projesi oluşturulduğunu, Ege Teknopark’ta hali hazırda 15’i kuluçka şirketi olmak üzere 48 girişimci şirketin yer aldığını, sadece 2016 yılında Ege Üniversitesi’nde 179 adet patent araştırması yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Dedeoğlu, “Tüm bu çalışmalar ve daha fazlası Ege Üniversitesi çatısı altında devam ediyor ve artarak devam edecek. Bildiğiniz gibi TÜBİTAK her yıl Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini belirliyor. 2015 yılında 15’inci sırada yer alan Ege Üniversitesi 2016 yılında 13’üncü sıraya yükseldi. Üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarımızda yarım asrı geride bırakacağımız 2018’de hedefimiz, Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi ilk 10 üniversitesi arasında yer almak” diye konuştu.

Tek durak merkez: EÜ EBİLTEM-TTO
 Fikirden ürüne, yerelden uluslararasılaşmaya kadar giden süreçte öğrencilere, akademisyenlere ve firmalara destek ve hizmet sağlayan EBİLTEM-TTO, Ar-Ge, projelendirme, uluslararası teknoloji transferi, fikri ve sınai mülkiyet hakları, teknoloji lisanslama, ulusal ve AB fonları gibi ihtiyaçlarda “tek durak merkez” olarak çalışıyor. 2008’de Avrupa Birliği tarafından desteklenen IRC-Ege projesi ile “Avrupa’nın En Başarılı Teknoloji Transfer Merkezi”, 2013’te ise yine AB Komisyonu tarafından Arnavutluk ve Rusya’ya teknoloji transfer mentörü olarak atanmış ve bunların sonucu olarak “En Başarılı Teknoloji Transfer Mentörü” seçildi.  EBİLTEM, ayrıca TÜBİTAK TEYDEB TTO desteğini alan ilk 10 üniversiteden birisi.

Tek proje ile 60 milyon ticaret hacmi, 415 kişiye istihdam
EBİLTEM-TTO’nun temel amaçlarından biri, KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak. EBIC-Ege, EBİLTEM-TTO’nun öne çıkan projelerinden biri. Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Denizli Ticaret Odası işbirliğinde 2008 yılından bu yana sürdürülen projede İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Denizli ve Afyon’dan 279 adet teknolojik ve ticari uluslararası işbirliği oluşturuldu, toplam 60 milyon Euro düzeyinde ticaret ve işbirliği hacmi yaratılırken 415 kişiye istihdam sağlandı. Ege bölgesindeki firmalarda Ar-Ge, inovasyon, uluslararası işbirliği ve fon destekleri konularında farkındalık yaratma amaçlı 710 Bilgi Günü düzenlenirken 9 bin 700 firma yerinde ziyaret edildi.

MeristemEGE ile 13 yeni şirket
 EBİLTEM-TTO tarafından akademisyen ve öğrenci girişimciliğinin desteklenmesi ve sürdürülmesi çalışmalarında önce çıkan bir başka proje de meristemEGE. Potansiyel girişimcilerin bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi, yeni filiz işletmelerin kurulması ve üniversitede sağlıklı ve sürdürülebillir bir girişimcilik ekosistemi oluşturulması hedeflenen proje kapsamında 3 yılda 289 girişimci sertifika programını tamamladı, 69 iş planı hazırlandı. 12 patent başvurusu yapılırken 94 girişimci özel ve devlet girişim desteklerine başvurdu ve 13 şirket kuruldu.

Toplam 163 patent
Ege Üniversitesi’nin çalışmaları arasında en önemli başlıklardan birini de patent portföyünde yer alan yenilikçi teknolojilerin, Türk sanayisinin kullanımına öncelik verilerek ekonomik hayata kazandırılması yer alıyor. Ege Üniversitesi patent portföyünde halen 163 patent/faydalı model bulunuyor ve bu sayı yapılan çalışmalar doğrultusunda artmaya devam ediyor. Ancak patent çalışmaları söz konusu olduğunda Ege Üniversitesi’nin, üniversitelerin, çeşitli kurum ve kuruluşların, girişimcilerin, serbest mucitlerin ve öğrencilerin geliştirdikleri projelerin tasarımlarının yapılmasının yanı sıra modelleme ve prototiplerini geliştirilmesi gibi faaliyetleri için tam donanımlı PROTELYE adında bir de tasarım merkezi bulunuyor.

Yaşam Bilimleri ve Sağlık öne çıkıyor

Yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlayacak akademik ve sanayi girişimlerini destekleyerek bilgi tabanlı ekonominin doğması ve geliştirilmesi amacı ile kurulan Ege Teknopark aracılığıyla yürütülen projelerde, yaşam bilimleri ve sağlık teması öne çıkıyor. Ege Üniversitesi’nde yürütülen projelerin yüzde 75’i, buluş bildirimlerinin 95’i ve alınmış patentlerin 98’i yaşam bilimleri ve sağlık alanında. Ege Teknopark’ta hâlihazırda 10 tanesi Ege Üniversitesi öğretim elemanları tarafından kurulmuş 11 akademisyen şirketi yanında 15 adet kuluçka şirketi faaliyet gösteriyor. Kuluçka şirketlerinden 3 tanesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermaye Desteği almaya hak kazanırken, 11 tanesi TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci projesi kapsamında, bir tanesi de KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Desteği programı kapsamında destek alıyor. Toplamda 15’i kuluçka şirketi olmak üzere 48 girişimci şirket 200 kişiyi aşan istihdamıyla Ege Teknopark içinde medikal teknolojiler, biyoteknoloji, bilişim teknolojileri, makine teknolojileri, elektronik teknolojiler, malzeme geliştirme, farmasötik ve enerji teknolojileri konularında çalışmalarını sürdürüyor.

Analiz ihtiyaçlarının adresi: EGE-MATAL
EGE-MATAL, Ege bölgesinde yer almayan veya yer alanlara kıyasla daha güncel ve özellikli test/analiz cihazları ile araştırmacıların ve üniversite-sanayi işbirliği projelerinin ihtiyaç duyduğu test/analiz çalışmalarının merkezi konumunda. Araştırmacıların dış destekli projelerinde yer alan laboratuvar analizlerinin yanı sıra genç araştırmacıların lisansüstü tez çalışmalarına da destek verilen merkezde firmaların Ar-Ge projeleri ve ürün geliştirme çalışmalarına da katkı sağlanıyor. EGE-MATAL’ın 2014 yılından bu yana yaptığı analizlerin yüzde 20’sini kimya, gıda, petrokimya, ilaç, otomotiv, inşaat, biyomedikal gibi farklı sektörlerden gelen sanayi talepleri oluşturuyor.

İlaçla ilgili multidisipliner çalışmaların merkezi: ARGEFAR
Ege Üniversitesi’nin Ar-Ge konusunda önemli çalışmalarının bir kısmı da ARGEFAR’da gerçekleştiriliyor. ARGEFAR bu çerçevede beşeri, zirai ve veteriner ilaçların molekülden başlayarak ruhsatlandırmaya kadar geçen tüm araştırmalarının multidisipliner bir çerçevede gerçekleştirilmesini ve nitelikli sonuçların elde edilmesini amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili özel sektör beklentilerinin öncelikli olarak değerlendirildiği çalışmaların en önemli hedeflerinden birini de Türkiye’nin sağlık harcamalarında en büyük kalemi oluşturan ilaç harcamalarının azaltılması oluşturuyor. Ürün geliştirme, etkililik ve güvenlilik çalışmaları ile raporlandırma safhalarının tamamının yapıldığı merkezde bitkisel tıbbi ürünler, sentetik kökenli beşeri ürünler ile kozmetik ve dermokozmetik ürün ruhsatlandırma çalışmaları da sürdürülüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv