Urla’da susuzluk tarih oldu

  • 0
  • 529
Yazı Boyutu:

İzmir’inUrla ilçesinin susuzluk sorununu tarihe gömen 409 kilometrelik içmesuyu şebekesi ile 76 kilometrelik branşman hattı hizmete girdi. 34milyon liralık yatırımın tamamlanması nedeniyle düzenlenen törendekonuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmirli bana 10 senedir yereldeseçilebileceğim en büyük koltuğu bahşetmiştir. Bunu sürdürebilmek içinsağa sola yamulmanın hiçbir anlamı yoktur” dedi. İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZSU tarafından Urla’dayapımı tamamlanan içme suyu şebekesi ve iletim hattı yenilemeçalışmalarının hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.Urla merkezi ile birlikte Zeytinalanı, Kalabak, Torasan, İçmeler,Çeşmealtı, İskele, Gülbahçe mahalleleri ve Barbaros Köyü’nün sağlıklı vekesintisiz suya kavuşmasını sağlayan yatırımların hizmete aldıklarınıaçıklayan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in çevre yatırımlarında çok büyük birfarkla öncü konumda olduğunu ve bu öncülüğü farkı daha da artıraraksürdürmek amacı taşıdıklarını söyledi. Gözlegörülen pek çok yatırımın aksine, altyapıya yapılan yatırımlarındikkatlerden kaçtığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sadece Urla ilçesindeİZSU’nun 34 milyon TL’si su şebekesi için olmak üzere toplam 53 milyonTL harcadığını dile getirdi. Su şebekesinin yenilenmesi ile ilçede sukaçaklarının önlendiğini, asbestli boruların devreden çıkarıldığını,kesintisiz su verilmesinin sağlandığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu,Gülbahçe’nin kanalizasyon şebekesini yapmak için ise yıllardıruğraşmalarına rağmen Karayolları’ndan yola paralel geçiş iznialamadıkları için çalışmayı gerçekleştiremediklerini açıkladı. 

İzmir-İtalya mesafesi

Görevegeldikleri günden bu yana İzmir’den İtalya arasındaki mesafeye eşit,2410 km. uzunluğunda içme suyu şebekesi yenilediklerini ifade edenBüyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu yatırımlara devam ettiğimizde,en fazla 5 sene içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi dünyastandartlarının da üstünde çevre yatırımlarını gerçekleştirmiş olacak.İzmir çevre yatırımlarında çok büyük bir farkla öncü konumdadır ve buöncülüğünü farkı artırarak sürdürmek amacındadır” diye konuştu.

"Tahtalı çiftçisini desteklemek zorundayız”
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZSU Genel Müdürlüğü’nüngerçekleştirmek istediği ancak DSİ Bölge Müdürlüğü izin vermediği içinhayata geçirilemeyen Tahtalı Havzası’na yönelik damla sulama projesineilişkin görüşlerini de dile getirdi. Tahtalı baraj gölü havzasında ciddikısıtlamalarla karşı karşıya bulunan vatandaşlara damla sulamasistemiyle ucuz su verilmesini istediklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu,“Orada vatandaşlarımızın tarımsal üretim yapmalarını desteklemekzorundayız” dedi. DSİ Bölge Müdürü’nün konuyla ilgili açıklamalarınıtamamen eksik bir değerlendirme olarak niteleyen Başkan Kocaoğlu,şunları kaydetti:“Bizimbir Tahtalı baraj havzası çanağımız var. Ancak burada sürekli akan birakarsuyumuz yok. Buradaki arkadaşlarımız, çiftçilik yapan insanlar,yeraltı sularını kullanarak ve yüksek elektrik maliyetleri ödeyerektarlalarını suluyorlar. Bunu DSİ Bölge Müdürü de biliyor. Burada vahşisulama söz konusudur. Damla sulama yapılması halinde en az yüzde 30-35daha az su kullanılacaktır. Bu da içme suyunun israfı değil tasarrufuanlamına gelir.”İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, havzada yer altı sularınınkullanılmasıyla aslında baraj gölüne gidecek suların çekildiğini devurgulayarak, “Bu topraktan ne kadar az su çekersek baraja o kadar fazlasu gidecektir. Bu, barajın 80- 100 milyon metreküp fazla dolmasıdemektir”  şeklinde konuştu.

“O işlere biz bakmıyoruz”
BüyükşehirBelediye Başkanı Kocaoğlu, iktidar partisine mensup bir milletvekilininTahtalı’ya ilişkin sözlerini de şöyle değerlendirdi:“Birmilletvekilimiz, ‘barajı bize devretsin su şebekesini biz yapalım’demiş. Niye demiş, nereden aklına gelmiş, şimdiye kadar neredeymiş,tarımla bir alakası var mıymış, laf olsun torba dolsun diye mi söylemiş,onu da bilmiyorum. Biz Tahtalı Barajı’nı işletmekten, çalıştırmaktanşikayetçi değiliz. Üstümüze vazife olmayan ama vazife addettiğimiztarımın, kırsalın, kentin kalkınması politikamızın gereği olarak bunlarıyapıyoruz. Sanıyorum o arkadaş bunu anlayamamış. Bir de en komiktarafı; benim eşim, dostum, arkadaşlarım Tahtalı havzasında arazi alıyordiye bir şey söylemiş. Bu memlekette insana, paraya, servete kiminnasıl baktığını, hangi pencereden baktığını, bu İzmirliye bizim öğretmekgibi bir hakkımız yok. Ama o muhteremin bu yolun önünden bile geçmesimümkün değil. O işlere biz bakmıyoruz ama kimin baktığı artık gizlenemezhale geldi.”

“Sağa sola yamulmanın anlamı yok!”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir gazetede yer alan parti değiştireceği iddiasını ise şöyle yanıtladı:“BenCumhuriyet Halk Partiliyim. Bugün değil, dün değil, Cumhuriyet HalkaPartisi kurulduğundan beri Cumhuriyet Halk Partiliyim. 10 senediraklımın erdiği elimden geldiği kadar yaptığım bu çalışmalar beni manenalabildiğince tatmin etmiştir. İzmirli bana 10 senedir yereldeseçilebileceğim en büyük koltuğu bahşetmiştir. Bunu sürdürebilmek içinsağa sola yamulmanın hiçbir anlamı yoktur. Hem parti örgütüme hem deİzmirli hemşerilerimize bana bu ulvi görevi verdikleri için sonsuzakadar minnettar kalacağımı ve emirlerinde olacağımı buradan ifade etmekistiyorum. Bu seçim sürecinde bayramdan sonra hızlanarak devam eden birbilgi kirliği, manipülasyon çalışmaları hepimiz için yapılacak.Hepimizin uyanık olması, kargaların bile güleceği iddialara itibaretmememiz; birbirimizi, partimizi savunmamız gerekiyor. Partili olmakbilinci budur. Kişinin kendisinden duymadığınız hiçbir söze itibaretmeyiniz.”

“Tüm adaylara eşit mesafedeyim”
BaşkanAziz Kocaoğlu, siyasette taraf olmayı sevmediğini bir kez dahahatırlatarak bu konuda yapılan yorumlara da şöyle karşılık verdi: “9,5senede iki defa taraf oldum. Orada da çok haklı nedenlerim vardı. Örgütiçinde iki defa taraf olma açıklamasının alınıp, ‘belediye başkanlığıseçiminde taraf olacağım’ şeklinde evrilmesi ayrı bir sanat. Bütün adayadaylarımıza eşit mesafedeyim. ‘Şundan yanaymış bundan yanaymış’ diyeilçelerde huzursuzluk çıkarmaya çalışanlar var.” 

Karaosmanoğlu’ndan Büyükşehir’e teşekkür
Törendekonuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu da, göreve geldiği1999 yılında ilçede su sıkıntısının bir kabus halini almış olduğunuhatırlatarak, o dönemde susuzluktan ilçe halkının bunalmış vaziyetteolduğunu söyledi. Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandıktansonra İZSU’nun çalışmalarıyla önce kanalizasyon ve arıtma gibi altyapıyatırımlarının gerçekleştirildiğini, bugün ise ilçenin her yerininkesintisiz suya kavuştuğunu dile getirdi. İZSU’nun ilçeye pek çokyatırım yaptığını vurgulayan Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu,ilçe halkı adına İZSU Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti. BüyükşehirBelediyesi tarafından yapılan çalışmalarla ilçede yol sorunu kalmadığınıkaydeden Karaosmanoğlu, Urla’nın önümüzdeki kışa tam bir Avrupai şehirolarak gireceğini, ulaşım konusunda halkın büyük bir rahatlığakavuştuğunu sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu’na teşekkür eden Karaosmanoğlu, “Halkımızın sağlık ve huzuriçinde modern bir yaşama kavuşması hedefine hizmet eden BüyükşehirBelediye Başkanımızla el ele daha uzun yıllar çalışmayı diliyorum” diyekonuştu.İZSUGenel Müdürü Ahmet H. Alpaslan da, kısa bir sunum yaparak ilçedekiyatırımlar ve çalışmaların teknik detayları hakkında bilgi verdi.Alpaslan, Urla’ya ilişkin projelerinin tamamını bitirdiklerinibelirterek, toplam 34 milyon TL harcama yapıldığını söyledi. 

Urla’da neler yapıldı?

Urla’dayürütülen şebeke yenileme çalışmaları kapsamında 4 ayrı ihaledüzenlendi. Urla merkez, Çeşmealtı ve İskele mahallelerine 206.155 metreiçme suyu şebekesi, 47 bin metre branşman hattı döşendi. UrlaZeytinalanı, İçmeler, Torasan, Gülbahçe Mahalleleriİçmesuyu Şebeke ve İletim Hattı İnşaatı kapsamında 185.853 metreiçmesuyu şebekesi ve 29 kilometre branşman borusu döşendi. BarborosKöyü’ne 12.1 kilometrelik içme suyu şebekesi döşendi. Urla İlçesi 2.Kısım İçme Suyu İletim Hattı İnşaatı İşi kapsamında da 5 kilometrelikiçme suyu iletim hattı yenilendi. İçme suyu iletim hatlarında sağlıklı,kaliteli ve uzun ömürlü Düktil Font boru, şebeke hatlarında ve branşmanboru hatlarında HDPE yüksek yoğunluklu polietilen boru kullanıldı.Toplam 409 kilometrelik içme suyu şebekesi ile 76 kilometrelik branşmanhattı yenilendi. Yolların kaplaması da dahil olmak üzere 33 milyon 863bin liralık yatırım yapıldı. Yaklaşık 2 yıllık süren yapım süresisonunda bu bölgedeki iletim, dağıtım, şebeke ile branşman hatlarıabonelere kadar yenilendi ve çalışmalar nedeniyle bozulan asfaltınkaplamalarını da Fen İşleri Daire Başkanlığı tamamladı. Uzun yıllardıryenilenmeyen asbest, PVC ve galvaniz borular nedeniyle su arızaları vekesintilerinin yaşandığı Urla ilçesi yeni şebekeyle birlikte sağlıklı vekesintisiz suya kavuştu. Bu sağlıklı alt yapı ile Urla’daki sukaçakları önlenirken, basınç yetersizliği nedeniyle su alamayan bazıbölgelerin de rahatlıkla su alması sağlandı.

Urla’da İZSU tarafından yapılan diğer önemli yatırımlar
2007yılından bu yana Urla’da 436 kilometrelik içme suyu şebekesi yenilendi.İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arıtması devreye alındı. 2009 yılında 4milyon 390 bin liralık yatırımla Urla İleri Biyolojik Atık Su ArıtmaTesisi hizmete açıldı. 60 kilometrelik yeni kanalizasyon hattı yapıldı.751 metre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. İlçeye daha bol suvermek için 9 yeni kuyu açıldı. Urla’da Tabaklar Deresi ile BozyakaDeresi ıslahları sürüyor. Bugüne kadar Urla’ya İZSU Genel Müdürlüğüolarak yapılan harcamaların tutarı 53 milyon 824 bin TL. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv