Uzay Kampi’ndan Nasa’ya 100’üncü bağlanti

  • 0
  • 1.130
Yazı Boyutu:

UzayKampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE)birlikteliğinde yürütülen Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) katılımcılarıNASA’ya canlı videokonferans bağlantısı yaparak uzman Scott Anderson’dan“Mars’a İnsanlı Uçuş” projesi hakkında bilgi aldılar. Bu videokonferans aynızamanda NASA’yla yapılan 100’üncü bağlantı olarak tarihe geçti.  

İzmir ÖzelTürk Kolej Mithatpaşa Kampüsü öğrencileri Uzay Kampı Türkiye’den NASA’nınMarshall Uzay Merkezi’ne bağlanarak, program başlangıcından bu yana NASA’ylayapılan konferanslardan 100’üncüsünü gerçekleştirdi. Konferansa pasta keserekbaşlayan öğrencilere, PSSP’de yer alan diğer okullar Johnson Ericson School (ABD),School4Child (Polonya), Ataşehir Doğa Okulu (İstanbul), Kemerburgaz Doğa Okulu(İstanbul), SEV İlköğretim Okulu (İzmir) ve Acıbadem Doğa Okulu (İstanbul)temsilcileri de sürpriz misafir olarak katılıp NASA Marshall Uzay Merkezi’ndegörev yapan Anderson’a verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiler. Sürprizişaşkınlıkla karşılayan Anderson, memnuniyetini “Tüm okullara çok teşekkürederim, böyle bir programda yer almaktan dolayı çok mutluyum” sözleriyleaktardı.  

NASA’nınMarsla İlgili Projeleri
 Sunumunda Mars’ınyüzey ve atmosfer koşullarının yaşam formu oluşabilmesi için diğer gezegenleregöre daha uygun olduğunu, geçmişte de kompleks karbon molekülleri bulmaümidiyle Mars’a birçok robot gönderildiğini aktaran Anderson, daha detaylıaraştırmalar yapmak için Mars’a gönderilmesi planlanan astronotların 2,5 yılsürecek yolculuk boyunca tüketecekleri gıdalar ve oraya vardıklarında uygunyaşam koşullarının nasıl oluşturulacağıyla ilgili bilgiler verdi. 

Anderson,fotoğraflarla aktardığı sunumda iniş yapıp çalışmak için en uygun alanlarınkutuplar ve ekvator bölgesi olduğunu, Mars’a gidecek mürettebatın oradakuracakları sistemle kendi yiyeceklerini yetiştireceğini. Yüksek radyasyontehdidine karşı da ‘lav tüpleri’ projesi üzerinde çalışıldığını söyledi. Sunumudikkatle dinleyen İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri Mars’ta yaşayacakinsanların karşılaşabilecekleri problemlere çözüm olarak hazırladıkları sufiltrelenmesi, ulaşım, Dünya’yla iletişimin kurulması projelerini Anderson’a anlattılar. 

Uzay BilimleriEğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) Müdürü R. Tolga Yıldırım, PSSP ile toplamdaaltı bin öğrenciye ulaşıldığını ve bu programın öğrencilerin gelişimine çokolumlu katkılarda bulunduğunu ifade ederek, yapılan proje hakkında şu bilgileriverdi. “İlkini 18 Temmuz 2003’te Johnson Uzay Merkezi’yle yaptığımızvideokonferans bağlantılarının bugün 100’üncüsünü gerçekleştirdik. Toplamdayaptığımız videokonferans sayısı da 189’a ulaştı.  Bu hem bizim hem deprojede bizimle birlikte yer alan tüm eğitim ve bilim gönüllüleri için gururverici. Projeye ilk başladığımızdan bu yana, dünyanın çeşitli yerlerinden altıbini aşkın öğrenci birlikte çalışarak NASA’ya sunumlar yaptı ve yine NASAuzmanlarınca verilen eğitimlere katılarak uzay, mühendislik ve diğer bilimselkonularda bilgiler aldı. Projede bu yıl Gaziantep, İstanbul, Ankara veİzmir’den 13, ABD’den 5, Kanada, İtalya ve Polonya’dan 1’er olmak üzeretoplam 21 okul yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki geleceğinliderlerini  uzay çatısı altında bir araya getirmek ve birlikteçalışmalarını sağlamak muhteşem bir duygu.”    

KardeşOkullarla Bilim Programı Öğrencilerin Ufkunu Açıyor 
Türk vedünya gençlerine uzay bilimlerini sevdirirken aynı zamanda öğrencilerinbirbirleriyle uzun süreli küresel dostluklar kurmalarını amaçlayan KardeşOkullarla Bilim Programı, Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri EğitimiyleKüresel Dostluk Vakfı (GFTSE) birlikteliğinde yürütülüyor.  Bu programakatılan öğrenciler, önce farklı ülkeden okullarla eşleştiriliyorlar daha sonrada NASA’nın uzaktan öğrenim websitesinden uzayla ilgili seçtikleri konularıbirlikte çalışıyorlar. Yaptıkları çalışmaları NASA’dan konunun uzmanınavideokonferans bağlantısıyla sunup, onun aktardığı ilginç bilgileri dinlemeayrıcalığına sahip oluyorlar. Program sonunda da Uzay Kampı Türkiye’dedüzenlenen özel 6 Günlük Yaz Kampı’na katılarak hem birbirleriyle yüzyüzetanışmış oluyorlar hem de bir NASA astronotundan bilgi alma ayrıcalığına sahipoluyorlar. Bu yıl 29 Haziran-5 Temmuz döneminde düzenlenecek programa NASAAstronotu Richard Linnehan katılarak öğrencilere uzayla ilgili tecrübeleriniaktaracak. Ayrıca öğrenciler videokonferanslar aracılıyla eğitimler aldıklarıNASA uzmanı Scott Anderson’la da bir araya gelerek kendisinden eğitim almaimkanına kavuşacaklar.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv