“Uzay üssü” değil “çamur tesisi”

  • 0
  • 1.104
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltacak ve yüzde 92 oranında kurutacak dev tesisi, 18 Ocak tarihinde  devreye alacak. Dev çürütme ve gaz toplama tankları ile uzay üssünü andıran tesisin açılış töreni ise Şubat ayında gerçekleştirilecek.   

Büyük çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi için iddialı bir yatırıma daha imza attı.  2012 Mayıs ayında Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda temeli atılan ve 61.5 milyon liraya mal olan “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin “Kurutma” bölümü Mayıs ayında devreye girdi. Çapı 30, yüksekliği 29 metre olan 4 adet çürütme tankı; çapı27 metre, yüksekliği 14 metre olan 2 adet biogaz toplama tanklarından oluşan tesis tamamlanırken, kompleksin görüntüsü de adeta uzay üslerini andırdı.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin tamamlandığını, çevre düzenleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Yetkililer, çürütücü tanklarında çamurdan elde edilen gazın yakılarak denendiğini, tesisin kendi enerjisini üretmeye başladığını ve belli bir süre sonra istenilen kalitede biogaz elde edileceğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: 

Biogaz üretilecek
“Şu an Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan tüm çamurlar, çürütme ünitelerine alınarak çürütülüyor. Bu esnada oluşan biogaz, gaz depolama tanklarına iletiliyor. Tesis, çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biogaz toplama tanklarından oluşuyor. Çamur çürütme tesisinde üretilecek biogaz, çamurun kurutulmasında kullanılacak. Yani şu an kurutma ünitesinde kullandığımız doğalgazın yüzde 75’ini karşılayacak.  Çamur çürütmeden sonra kurutma ünitesine alınan çamurlar, yüzde 92 oranında kurutularak silobus ile taşınabilecek ya da granül hale getirilerek çuvallara konabilecek.” 

Hem gübre hem de ek yakıt
Günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek

Tesisin işletmeye alınmasından sonra, kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebileceğini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Bu çamur, çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca termik santrallerde kömürle birlikte yakılarak elektrik üretiminde ek yakıt olarak kullanılması da mümkün. Kurutulan çamurları değerlendirmek amacıyla Muğla’dan bir kireç, İzmir’den de bir çimento fabrikası deneme çalışması yaptı. Sonuçlar oldukça olumlu. Kurutulmuş çamurun toprak iyileştirici olarak kullanılması için de arıtma sahamıza yemlik mısır ektik. Kurutulan arıtma çamurları gübre olarak kullanıldı. Normal toprakta büyüyen yemlik mısırlar 30 santim boy atarken, arıtma çamuru ile gübrelenmiş toprakta yetişen mısırların boyu 1 metre 75 santime ulaştı” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv