Uzun ömrün sırrı Zeytinyağında

  • 0
  • 732
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş tarafından yazılıp, “Halk Kitapları” serisinde yayınlanan “ Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı” kitabı zeytinyağının mucizevi özelliklerinden zeytinyağlı yemeklere kadar, halkın anlayacağı dilde önemli bilgiler içeriyor. Kitabın yazarları, Zeytinyağı ile Akdeniz usulü beslenenlerin Avrupa insanlarıyla karşılaştırıldığında daha az hastalandıkları ve Avrupalılardan daha uzun yaşadıklarını belirtti.
 
DERTLERE DEVA
Halk arasında birçok yerde tedavi edici özelliğiyle kullanıldığını bildiğimiz zeytinyağının  antioksidan( koruyucu) özelliği bulunduğunu belirten Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “ Yağlar,  beslenmede  yapıtaşıdır. Zeytinyağı, halkımızın beslenme ögesi olarak mutfakta istekle ve memnuniyetle kullandığı yerleşmiş bir gıdadır. Kolay sindirilmesinin yanı sıra  kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilmesi, prostat kanserine karşı koruyucu etki göstermesi, yangıyı azaltabilmesi ve cilt sağlığını koruması gibi olumlu etkileriyle  de özel bir öneme sahiptir” diyor. Prof. Dr. Yılmaz, sağlıklı bir yaşam için zeytinyağlı yemekleri soframızdan eksik etmememizi öneriyor. İZMİR( Ege Ajans/ Anıl Baduç- Fatma Yüksel)
 
                                                                                                                                                                                                                                                           
 
 
ÖMÜRE ÖMÜR KATIYOR
                                                                          
Türk mutfağının vazgeçilmez bir gıdası olan zeytinyağının, insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Prof.Dr. Ötleş, zeytinyağı kullanımının yaygın olduğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların yaşam sürelerinin daha uzun olduğuna dikkat çekti.  Zeytinyağının faydası hakkında Ötleş,  “ Zeytinyağı sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen ve hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal olarak tüketilebilen tek yağdır” diyor.
 
ÜRETİM ÇOK, TÜKETİM YOK
Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklim özellikleriyle dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi olmasına rağmen, tüketimde geri planda kaldığına değinerek, bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğinden söz eden Prof. Dr.Semih Ötleş, “Özellikle zeytinyağının tüketilme alışkanlığının sorgulandığı bir çok çalışmada, tüm yaş gruplarında zeytinyağı kullanım miktarı yüksek olan insanların, daha az sorunlu ve daha uzun yaşama sürelerine sahip olduğu belirlenmiştir” diyor.
“ AKDENİZ İNSANIN ORTALAMA ÖMRÜ 75 – 80 CİVARI”
Avrupa insanıyla mukayese edildiğinde, Akdeniz usulü zeytinyağı ile beslenen insanların, daha az hastalığa maruz kalarak, ortalama bir Avrupa’lıdan daha uzun yaşadığını söyleyen Ötleş, “ Avrupa da 70 – 75 yaş ortalama yaşam süreci varken, Akdeniz ülkelerinde bu rakam 80’e kadar çıkabiliyor” diyor.
       Zeytinyağının, diğer yağlarla karşılaştırıldığında daha ham olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ötleş, ayçiçekyağı, soyayağı gibi yağların pek çok işlemden geçtiğini ve fazla bir doğallık barındıramadığına dikkat çekiyor. Bu nedenle Ötleş, mutfağında ayçiçekyağı ve zeytinyağı barındıran insanların yaşam sürelerinde farklılıklar olmasının doğal olduğuna değiniyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınlarından çıkan, Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı kitabının, bilimsel verilerden uzaklaşmayan herkes tarafından anlaşılır bir kitap olduğuna değinen Prof. Dr. Ötleş, “ Zeytinyağının tarihi kültür bilgilerinden, sağlık bilgilerine kadar pek çok detay barındıran bir kitap hazırladık” derken, herkesin keyifle alıp okuyabileceği bir kitap olduğuna dikkat çekti. Kitap, Zeytinyağlı yemekler nasıl pişirilir, zeytinyağının sindirim sistemi ve kalp damar sistemindeki etkileri nasıldır, gibi pek çok soruya yanıt veriyor. Prof. Dr. Ötleş,  temizliğimizin temel maddesi olan sabunun yaygın bir hammaddesinin zeytinyağı olduğunu ifade ederken, sindirim sistemi açısından da, sindirilebilen en kolay yağın zeytinyağı olduğunu belirtti.
 
MİKROPLARA KARŞI ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağının insan yaşamındaki faydaları hakkında konuşan Prof. Dr. Yılmaz, zeytinyağının aynı zaman mikroplara karşı ateş düşürücü bir etkisi olduğunu hatırlatıyor. Zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli bir maddenin güçlü mikrop öldürücü özellikler gösterirken, tifo gibi çeşitli hastalıklara karşı tedavide kullanıldığını belirtiyor.
Özellikle insanlarda bağırsak ve solunum yolları enfeksiyonlarına karşı antimikrobiyal etkisi olan zeytinyağının, HIV ve AİDS gibi hastaların ilaç tedavisinde de etkinlik göstererek, insan yaşamına kattığı direncin, sebepsiz olmadığını anımsatan Prof. Dr.Ötleş, “Yüzyıllar önce İzmit’te görülen sıtma hastalığına karşı, Doktor İzmidi zeytin yaprağını ezerek hastalarına yedirmiş ve zeytinyağı kullanımını özendirmiştir, sonucunda sıtma hastalığını yenmişlerdir. Böylesi bir tarihsel gerçeklik zeytinyağının önemini kavramamızı sağlamalı” diyor.
“TÜRK MUTFAĞINDA ZEYTİNYAĞI BAŞROL ÜSTLENMELİ”
Zeytinyağı ve zeytin yaprağının pek çok açıdan sağlık getiren unsurlarına ve avantajlarına değinen Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise, hazırlamış oldukları kitabın zeytinyağının kullanımını ülkemizde arttırmasında etkili olmasını umduklarını belirtiyor. Prof. Dr. Yılmaz “Türk mutfağında zeytinyağı başat olmalıdır. Mutfak kültürümüzde zeytinyağlı yemekler çoğaltılıp geliştirilmelidir ki yaşam kalitemizi ve süremizi toplum olarak arttırabilelim” diyor.(

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3 ayda 5 bin kişiyi konuk etti

Gündüz Çocuk Bakımevi ve Oyun Sokağı açıldı

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Arşiv