Vatandaşın yüreğine su serpti

  • 0
  • 763
Yazı Boyutu:

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Belediyeler Kanunu’nun 86’ncı maddesine göre “hükümet” tarafından çıkarılan, belediyelerin vatandaşlardan almasını istediği ve evlere tebliğ edilen yol, kaldırım, kanalizasyon harcama giderlerinin ödenmesi gerektiğini belirterek, CHP Milletvekillerinin baskısıyla değiştirilen kanunda bundan sonra ancak belediye meclisinin aldığı karar ile bu giderlerin alınabileceğini kaydetti. Kendi dönemi içinde meclisin vatandaşlardan para almayacağı sözünü veren Başkan Karabağ, CHP’li vekillerin Anayasa mahkemesine götürdüğü kanun ile ilgili ödeme yapanların ya da yapacakların mağduriyetlerinin giderilmesi için çıkacak olumlu karara göre vatandaşlara paralarının geri iade edileceğini söyledi.
 
Belediyeler Kanunu’nun 86’ncı maddesindeki “Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce inşa, tamir ve genişletilmeye tâbi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır” ifadesine göre “hükümetin”, belediyeler tarafından vatandaşlardan alınmasını istediği paralar bundan sonra sadece Belediye meclisleri kararına bağlı olarak alınabilecek. Evine tebliğ ulaşan hanelerin hesaplanmış gider harcamaları da, zamanında ödenmesi gerekiyor. Kanunda yapılan son değişikliğe göre ise, artık evlere tebligat gelmeyecek, Belediyeler eğer isterse mecliste alınacak karar ile bu paraları alabilecek. Bugüne kadar ödeme yapan vatandaşların hakları ise CHP Milletvekilleri tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak.
 
“Bu giderlerin bizimle ilgisi yok”
Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda Manavkuyu Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, vatandaşların yüreğine su serpti. Değiştirilen kanun maddesine göre bu paraların ancak meclis kararıyla alınabileceğini ancak kendi dönemi içinde hiçbir zaman harcama giderlerinin vatandaşlardan alınmayacağını ifade eden Başkan Karabağ, “Bu giderlerin bizim belediyemizle ilgisi yok. Bizden önceki belediyeler tarafından yapılmış yol ve kaldırım çalışmalarına harcanan paralar hükümet tarafından vatandaşlardan alınmak isteniyor. Hiçbir belediye yaptığı çalışmalar dolayısıyla vatandaşlardan para almak istemez. Ancak bugüne kadar tebliğ edilen paraların yine hükümet tarafından ödenmesi isteniyor. Bu paralar mecburen ödenecek. Bundan sonraki süreçte ise artık bu paralar alınmayacak. Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak olumlu sonuca göre ise, ödeyenlerin paraları da geri verilecek” dedi.
 
“Vatandaşın yanındayız”
Konuyla ilgili CHP milletvekillerinin itirazlarının maddenin değiştirilmesi sonucunu verdiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise; “Bugüne kadar hesaplanmış ve evlere gönderilmiş harcama giderlerinin ödenmesi gerekiyor. Ancak bu konuyu Anayasa mahkemesine taşıyoruz. Geçici ek maddenin kaldırılmasını, Belediye meclislerine dahi gerek kalmadan vatandaşlardan bu giderlerin alınmamasını talep ediyoruz. Ödeyenlerin haklarının da geri iadesini isteyeceğiz” diye kaydetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv