Ve tramvay start verdi

  • 0
  • 729
Ve tramvay start verdi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımına yeni bir ivmekazandıracak  en önemli yatırımlarından Konak ve Karşıyakatramvaylarında yer teslimini yaptı, çalışmalara başlandı. Her iki projeyi deyerli bir firma gerçekleştirecek.

 

Kent içi trafiğe nefes aldırmak amacıyla İzmir BüyükşehirBelediyesi tarafından hazırlanan tramvay projelerinde mutlu son yaşanıyor.Konak ve Karşıyaka tramvaylarının yapım ihalesine yapılan itirazın KİK (Kamuİhale Kurumu) tarafından reddedilmesinin ardından  önü açılan ikiproje için birinci  avantajlı firma olan Gülermak Ağır San. İnş. VeTaah. A.Ş ile  sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldı veçalışmalara başlandı.


Süreç nasıl işledi ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Şubat ayında, metrosistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek 12.6 kilometre uzunluğunda19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklıKarşıyaka tramvay hattının yapımı ile bu iki hatta çalışacak toplam 38 araçve  yedek parçalarının temini için ihale gerçekleştirmiş ancaktramvay yapım ihalesine ilişkin komisyon kararının firmalara tebliğ edilmesininardından, Comsa Sau & Pojazdy Sznynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjnakonsorsiyumu tarafından son gün yapılan itiraz ile ihale KİK’e taşınmıştı.İspanya-Polonya ortak konsorsiyumu tarafından yapılan bu itirazın KİKtarafından reddedilmesinin ardından ihale prosedürü tamamlanarak birinciavantajlı firma sözleşmeye davet edildi; yasal süre içinde imzalar atıldı veyer teslimi yapıldı.

 

Dut ağaçları  korundu
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacakKonak Tramvayı hattının, pik saatlerde 3’er dakika, diğer zaman dilimi içindeise 4-5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor.

Vergi Dairesi’nin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi TufanCaddesi’ni takiben sahile çıkacak hat, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nınkonutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan, 3 gidiş ve 3geliş olarak karayolu trafiğine paralel ilerleyecek.

Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’inönündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolunkenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek veburadan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. CumhuriyetMeydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’nailerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak.Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garıyakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyentramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şair Eşref Bulvarı ortarefüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla projede bir değişikliğe gitmişti.

 

Karşıyaka tramvayı
Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelikgüzergah üzerinde 15 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı isegidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’denbaşlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak,Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nıtakip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’nagelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacakbir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslereaktarma sağlayacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv