YAŞAM BİLEKLİKLERİ FARKINDALIK YARATACAK

  • 0
  • 1.163
YAŞAM BİLEKLİKLERİ FARKINDALIK YARATACAK
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

SAĞKAL - Sağlık Kalite Derneği tarafından geliştirilen Yaşam Bileklikleri’nin kullanımını arttırmak için Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı kapsamında gerçekleştirilen farkındalık semineri, Kanserle Dans Derneği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Güzelyalı Rotary Kulübü işbirliği ve Kuzey Kamu Hastaneleri doktorları ve sağlık personelinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sağkal Dernek Başkanı Op.Dr.Cüneyt Tuğrul tarafından verilen seminer yoğun ilgi gördü.

Sağkal Yaşam Bilekliklerinin; meme kanseri tedavisi sırasında ameliyat olan hastaların lenfleri alınan kollarına dikkat çekerek koruması, en önemlisi ise kaza, bayılma, doğal afetler gibi nedenlerle hasta bilinçsiz durumdayken acil müdahale gereken zamanlarda sağlık personelini uyararak lenf ödemini önleyerek hayat kurtarması hedefleniyor.

Sağlık alanında her süreçte kalite normlarının oluşturulması, geliştirilmesi, özendirilmesi ve kurallarına uygun disiplinli bir şekilde uygulanması için araştırmalar, çalışmalar ve projeler geliştirdiklerini belirten Op. Dr. Cüneyt Tuğrul “Kanser günümüzün en temel sorunlarından biri. Her geçen gün bu hastalığın görüldüğü kişi sayısı artıyor. Hastalığın tedavi süreci kadar tedavi sonrası yapılması gerekenler de çok fazla önem taşıyor. Bu dönemde sadece hastanın değil etrafındaki herkesin de çok dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor. Hepsi bir bütün. Buradan yola çıkarak Sağkal olarak hastalara ve yakınlarına ulaştık. Onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere farklı eğitim seminerleri ve toplantılar düzenlemeye başladık. Bu süreç içerisinde hastalar aralarında birleşerek ‘Bir Yaşayan Bir Bilen Grubu’nu oluşturdu. Düzenli olarak gerçekleştirmeye çaba harcadığımız bilinçlendirme eğitim seminerlerinde ve bu grupta “tansiyonumu hangi kolumdan ölçtüreceğim?, hangi kolumdan kan aldırabilirim?, damar yolu açılması gerektiğinde, nelere dikkat etmeliyim?” gibi sorular gelmeye başladı. Sağkal olarak Bir Yaşayan Bir Bilen Grubu Temsilcileri ile yaptığımız toplantılar sonucunda meme kanserli hastaların ameliyat sonrası lenfleri alınan kollarının korunmasına yönelik bir proje başlattık ve Yaşam Bilekliklerini geliştirdik. Üzerinde “Meme Ameliyatlıyım, Bu kolumda Lenf Ödem Gelişebilir”  ifadesi yazan bileklikler sayesinde farkındalık yaratılması, kolun korunması, en önemlisi ise ani bilinç kaybına yol açan bir kaza gerçekleştiğinde sağlık personelinin dikkatini çekerek lenf ödeminin önlenmesi amaçlanmıştır. Ancak bunun doğru olarak yerine gelmesi doktorlar ve sağlık personelinin bilekliğin anlamını ve amacını bilmesi ve bunu yaygılaştırması ile mümkün olacaktır. Bu nedenle bir seri Yaşam Bilekliği Farkındalık Seminerleri başlattık. Amacımız daha çok kişiye ulaşmak ve daha çok hasta ve sağlık personelinin biliçlenmesini sağlamak.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv