“Yaşamım boyunca veremeyeceğim hesabım olmadı

  • 0
  • 678
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün İzmir kamuoyu tarafından bilinen konuları çarpıtmasının, “aka kara” demekten başka bir şey olmadığını ve siyasi polemik yaratmaktan, kente negatif enerji yaymaktan başka hiçbir işe yaramadığını söyledi. Şengül’ün “Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşüm için yapılan Buca Konutları’nın hesabını versin” şeklindeki sözlerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Aziz Kocaoğlu’nun yaşamı boyunca veremeyeceği hiçbir hesabı olmamıştır. Her fırsatta şehir plancısı olduğunu söyleyen Sayın Şengül, önce Buca’da yaptığımız 578 konutun kent dönüşümü ile ilgili olmadığını bilecek. Biz o konutları, Belediye’nin kendi arazisi üzerine yaptık. Amacımız da, yol ve kavşak düzenlemelerindeki kamulaştırmalar nedeniyle evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımıza, maliyetine konut verebilmektir” diye konuştu.
 
Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bu konutların Buca özelinde yapılmasının nedeni, halk arasında ‘uçan yol’ olarak tabir edilen 35 metre genişliğinde, 7.5 kilometre uzunluğundaki yoldur. Bu yolun açılabilmesi için yaklaşık 100 milyon lira kamulaştırma gerekmektedir. Ve bu yolun büyük bir bölümü, Buca ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın gayrimenkullerinin kamulaştırılmasıyla gerçekleştirilecektir. 578 konut, öncelikle bu vatandaşlarımızın alıştıkları Buca’dan ayrılmamaları için yapılmıştır. Kamulaştırmaların yargı süreciyle gecikmesi ve bazı vatandaşlarımıza nakit paranın daha cazip gelmesi, bu dairelerin belirli bir kısmının bugünkü maliyet fiyatlarından satılmasını gerekli kılmıştır. Bizim kent dönüşümünden anladığımız, çarpık kentleşmenin ortadan kaldırılması; sağlıksız ve depreme dayanıksız konutların, kimseyi yerinden etmeden, gerekli yeşil ve sosyal donatı alanları ayrılarak yaşanabilir hale getirilmesidir. Şunu da hatırlatmakta yarar görüyorum: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yollar, yeni kavşaklar, yeni yaşam alanları için gerçekleştirdiği kamulaştırma miktarı 700 milyon lirayı aşmıştır.”
 
TOKİ “bedeli karşılığı” konut yaptı
Şengül’ün “Kadifekale’deki kent dönüşümü, Büyükşehir Belediyesi’nin ve TOKİ’nin ortaklığıyla yapılmıştır” sözlerini de değerlendiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Sayın Vekil’in söyledikleri, işin başlangıcı için doğru olabilir. Ancak TOKİ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi arasında yapılan protokol, arşivlerimizde mevcuttur. Protokol çerçevesindeki işbölümünde, vatandaşlarımızın gayrimenkullerinin değerinin belirlenmesi, uzlaşmanın sağlanması, yargı sürecinin takibi ve kamulaştırma bedellerinin ödenmesi bizim tarafımızdan yapılacaktı. TOKİ ise yeşil alan olarak belirlenmiş heyelan bölgesinin tapusu karşılığında bu sosyal proje için konut üretecekti. Ancak TOKİ, ekonomik değeri ‘sıfır’ olan heyelan bölgesine bina yapamayacağını belirterek konutları vermekten vazgeçti. Biz de İzmir’de hemşehrilerimize ilan ettiğimiz bu projeyi yarım bırakmamak için 1800 civarında konutu TOKİ’den 75 milyon liraya satın aldık ve Kale’deki kentsel dönüşümü başarıyla götürdük. Görüldüğü gibi, burada TOKİ’nin katkısı, bedeli karşılığı inşaat yapmaktır. Sayın Şengül’ün İzmir kamuoyu tarafından bilinen bu konuları çarpıtmak için yaptığı çalışmalar, aka ‘kara’ demekten, siyasi polemik yaratmaktan ve kente negatif enerji yaymaktan başka bir işe yaramamaktadır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv