Kokulu Sohbet

  • 0
  • 338
Yazı Boyutu:








Teos’un Bahçesi’nden merhaba,

Aromatik bitkiler ve koku tasarımına dair anlatılacak çok şey olsa da bu yazı, sektörelden çok magazinel olacak. Teknik terimlerle sizleri yormadan, sıklıkla sorulan soruların cevaplarını konuşalım ve sektörle ilgisi olmayanlarla da hasbihâl edelim istiyorum.

Soru 1: Parfümlerin; sarışın, esmer ve kızıllarda farklılaştığı doğru mu?
Ten kokumuzun eşsizliği ve cildimizin yapısı; aynı parfümün, arkadaşımızın ve bizim üzerimizdeki kokusu ve kalıcılığını farklılaştırır. Hatta, esmer, sarışın ve kızıllar arasında kalıcılık açısından farklılık olduğu da bir gerçektir. Ten renginin koku üzerindeki etkisi aslında cildin gözenek ve yağ seviyeleri ile ilintilidir. Gerçek sarışınlar genelde daha kuru bir cilde sahip olduğundan kokuyu tende hapsedecek yağ miktarı azdır. Bu sebeple esans, tenlerinden hızlı buharlaşır. Esmerlerin teni ise doğal yağ bakımından zengindir ve genelde kokuyu iyi tutar. Kızıllar ise orta yağlı bir cilde ve nispeten yüksek vücut ısısına sahip olduğundan, tenleri birçok parfümün gerçek notlarını vermeye müsaittir.
Buradan hareketle ufak bir ipucu paylaşalım. Parfümü uygulamadan önce uygulama yapacağınız bölgeleri krem ile nemlendirmek kalıcılığı arttırır.

Soru 2: Parfümü denemek için doğru yöntem nedir?
Çok sayıda ürün yerine; her bileğinize bir ürün uygulayarak birkaç dakika teninizle bütünleşmesine izin verdikten sonra koklayın. Hatta mümkünse son kararınızı vermeden önce daha uzun süre bekleyin. Yeni bir ürünle tanıştığımda, en sık kurduğum cümle şudur: “Bununla birkaç saat yaşayayım.” Teninizle uyumunu takip etmek, ilerleyen saatlerde halen sizi mutlu edecek mi görmek için o kokuyla bir süre flörtleşmek doğru bir tercihtir.

Soru 3: Koku tasarımı yapmak istiyorum. Nereden başlamalıyım?
Parfümeri, hammadde çeşitliliği çok fazla olan pahalı bir sektördür. Bu durum, koku tasarımı yapmak hevesinde olanların bunu asla yapamayacağı anlamına gelmiyor elbette. Hap bilgi vermek gerekirse koku tasarımında kullanılan doğal ürünler ve sentez hammaddeler arasından doğal ürünlerle başlamanızı tavsiye edebilirim. Doğal ürünlerle ilk denemenizde hayalinizdeki harika kokuyu üretemeseniz de tasarım serüveninizde sıklıkla kullanacağınız birçok önemli akoru oluşturabilirsiniz.

Tüm doğal yağları ve reçineleri edinmek, hepsini aynı anda tanımaya çalışmak yerine; çok sayıda formülde kullanabileceğiniz ürünleri tercih edebilirsiniz. Güvenilir bir tedarikçi, özellikle uçucu yağlar konusunda en önemli kriterdir. Uçucu Yağ ve esans (maalesef bazı tedarikçilerin kafa karışıklığına sebep olan ifadesi ile esans yağı) farklı ürünlerdir. Uçucu Yağlar; bitkilerin çeşitli bölümlerinden damıtma, ekstraksiyon vb. yöntemlerle elde edilen doğal ürünlerdir. Esanslar ise; yağlar ve sentez moleküller gibi birçok ürünün bir araya getirildiği koku tasarımlarıdır. Etiketlere dikkat edin.

Uçucu yağ çeşitleri çok fazla olduğundan, başlangıçta kısıtlı bir liste ile başlamanızı önerebilirim. Çoğu formülasyonda kullanılabilen yağlardan oluşan bir listeyi aşağıda paylaşıyorum. Tasarıma yeni başlıyorsanız, fiyatı nispeten uygun ve bir damlasını ziyan ettik diye karalar bağlamayacağınız çeşitlerden tercih edebilirsiniz.

Uçucu yağlar için örnek başlangıç listesi:
Narenciye Üst Notları: Bergamot, Limon, Tatlı Portakal

Çiçeksi Orta Notlar: Itır-Geranium, Ylang Ylang

Baharat Üst Notları: Karabiber, Kişniş

Aromatik: Lavanta (Üst ve Orta notlarda kullanılır)
Odunsu Orta ve Dip Notlar: Sandal Ağacı, Sedir Ağacı
Toprağımsı Dip Not: Vetiver, Paçuli
Balzamik Dip Not: Vanilya, Labdanum-Laden

Doğal ürünlerden oluşan formüllerde sadelik ve uyum temel kriterdir. Listedeki tüm ürünleri bir araya getirmek sizi başarıdan uzaklaştırır. Seçeceğiniz az sayıda çeşitle üst, orta ve dip notaların tamamına aynı özeni gösterdiğiniz sade bir formülasyon ilk denemeler için başarılı bir sonuçtur.

Magazinel diye söz verdim ancak güvenlik önlemlerini de hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Yapacağınız karışım, parfüm değil esans olacaktır. Tene ya da yüzeye uygulamadan önce bir taşıyıcı içerisinde seyreltilmesi, etiket üzerindeki ve ek belgelerindeki güvenlik önlemlerine uyulması gerektiğini unutmayın. Seyreltmeye örnek olarak, limon kolonyalarının çoğunluğu 100 ml’sinde 1-5 ml arasında esans içerir, kalan kısım alkol ve az miktarda saf sudan oluşur.

Güvenli, güzel kokulu ve sağlıklı günler dilerim

YORUM YAZ
Arşiv