Salda

  • 0
  • 695
Yazı Boyutu:

Sömestre tatilini fırsata çevirip 3-4 günlük Antalya tatili bizim için iyi geldi. Havanında güzel olması sayesinde bol bol dinlendik yürüdük hatta yüzdük bile. Antalya’daki otellerden de bahsetmeden geçmeyim. Belek’teki otellerin tamamına yakını dolu.Tabi Türklerin sayısı oldukça az. 1. Sırada Ruslar, 2. Sırada ise Türki Cumhuriyetlerinden gelen vatandaşlar var. Bu mevsimde bile turizmin bu kadar güzel olması elbette sevindirici. Aklıma bu arada Çeşmedeki oteller geldi. 3 aylık sezonun ardından birçok otel ne yazık ki kapanma noktasına geliyor. Yüksek sezonda bile maalesef yeterli hizmet çıkmıyor.

Neyse konumuza dönelim. Tatilin son günü İzmir’e dönmek için karayolunu tercih ettik. Rotamızı önce Kurşunlu Şelalesine ardından ise Google maps’in bizi değişik yollardan yollara attığı Salda Gölüne gittik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri girişleri düzenli hale getirmiş. Sizi kapıda güvenlik karşılıyor, İçeride lavanta ağırlıklı ürünlerin yanı sıra hediyelik eşya satan mağazalar bulunuyor. Biz kış ayı gittiğimiz için bir kafeterya ve birkaç dükkan açıktı. Sezon da ise duş ve soyunma kabinleri de var. Dokunun muhteşemliğini ve ortamın güzelliğini sizlere anlatamam. Akşam saatleri olduğu için buradan sonra ikinci durağımız Salda Beyaz Adalar Mevki oldu. Burada da aracınızı otoparka bırakıp ücretsiz servislerle gölün olduğu kısıma doğru gidiyorsunuz. İlk yerde olduğu gibi burada da seyir terasları ve hediyelik eşya satan dükkanlarla bol bol karşılaşıyorsunuz.
Salda Gölü’nde yetkililer ile konuşuyoruz Salda Gölü’nün 184 metre derinliğinde 44 km2 alana sahip yüksek alkali nitelikli bir göl olduğunu ve magnezyum yönünden çok zengin bir yapıya sahip olduğunu ve sudaki magnezyum nedeniyle beyaz renge sahip olduğunu öğreniyoruz. Ayrıca Salda Gölü özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde su kuşları için önemli bir duraklama ve yaşam alanı vazifesi görmekte. 38 farklı su kuşunun çeşitli dönemlerde alanda bulunduğunu da öğreniyoruz.
Burada çok fazla yazıp vaktinizi almak istemem. Salda ile geniş bilgiyi www.saldagolu.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Salda Gölünün UNESCO Dünya Miras Geçici listesine dahil edilmesi için görüşmeler yapılmakta burası listeye alındığında dünyanın gözü burada olacak. Onun için gözümüz gibi bakmalı ileriki kuşaklara aynı şekilde aktarmalıyız.

Son olarak ben bu ay gittim Salda Gölü ve Lavanta bahçeleri için en iyi görsel şölen Haziran-Temmuz-Ağustos ayları. Onu da ekleyim)

YORUM YAZ
Arşiv