Yediklerimiz, gelecek nesilleri etkiliyor

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği "Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı" söyleşisinde Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, annelere, fonksiyonel beslenme tekniklerini ve çocukları sağlıklı beslemenin yollarını anlattı.

  • 0
  • 205
Yediklerimiz, gelecek nesilleri etkiliyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

aziemir Belediyesi’nin 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında "Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı" söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye, fonksiyonel beslenme teknikleriyle doğru beslenme konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, konuşmacı olarak katıldı.

İnsanların neden beslenmeye ihtiyaç duyduğunu anlatarak sunumuna başlayan Harzadın, “Besinler bizim enerji ihtiyacımızı karşılıyor. Ama onun ötesinde etkileri var besinlerin. Bütün vücudumuza yeni, farklı bir madde sokuyoruz besinlerle. Yani farklı bir bilgi alıyoruz. Aldığımız bilgi doğru ise sağlığımızı olumlu, yanlışsa olumsuz etkiliyor. Olumlu gıdaları tüketelim, olumsuzlardan uzak duralım demek kolay ama uygulaması kolay değil. Beyindeki tat merkezin doyuramayınca yemekten memnun olmuyoruz ve ruhsal açlığımız devam ediyor. Sağlıklı beslenme, matematik işi değil. Sosyal çevremiz, yaşam şeklimiz beslenme alışkanlıklarımızı etkiliyor” diye konuştu.   

“Besinler, hastalıklara neden olan, hastalıkları tedavide eden birer unsur” diyen Harzadın sözlerini şöyle sürdürdü: “Vücudumuz sürekli yenileniyor. Yediklerimiz doğrultusunda hücrelerimiz yenileniyor. Kaliteli beslenirsek kaliteli hücrelerimiz olur. Besin diye yediğimiz ama içinde besin olmayan gıdalarla karşı karşıyayız. Beslenmemiz, yaşam şeklimiz vücudumuzun iç dengesini etkiliyor. Bugün yediğimiz yiyecekler gelecek nesilleri de etkiliyor.”  

Vücudumuz harika bir makina
Herkesin vücudunu dinlemesi ve vücudun verdiği uyarıları dikkate alması gerektiğini ifade eden Harzadın, “Vücudun temel çalışmasını iyi bilmemiz ve hangi sorunların hangi hastalıklara yol açtığını iyi bilmemiz gerekiyor. Vücudumuz kendini sürekli yenileyen harika bir makine. İnsan vücudunda 34 trilyon hücre, vücudumuzda yaşayan 300 trilyon canlı var. Bu hücreler, vücudumuzun her yerindeler. Vücudumuzda çok iyi bariyer fonksiyonu, bir denge var. Bakterilerle bu dengenin korunması için kurallarımız olması gerekiyor. Yediklerimiz, yaşam şeklimiz, stres düzeyimiz bu dengeyi etkiliyor” dedi.

Çocuk beslenmesine dikkat
“Anne karnından itibaren maruz kaldıklarımız, yaşam şeklimiz vücudumuzu çok etkiliyor” uyarısı yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalara da dikkat çekti. Şekerli yiyecekler, gazlı içecekler, kızartmalardan, fast food, paketli yiyecekler, kahvaltılık gevrekler, salam, sosis gibi yiyecek ve içecekleri çocuklara tükettirilmemesi gerektiğinin altını çizen Harzadın, şu önerilerde bulundu:

“Bu yiyecekleri kesinlikle evlerinize sokmayın. Çocuk evde görünce bunları normalleştiriyor. Ayran, kasap sucuk ve pastırma tercih edin. Sütlü çikolata yerine bitter çikolata verin çocuklarınıza. Evde çikolatayı kendiniz yaparsanız çok sağlıklı ve daha uygun maliyetli olur. Çorbalarınızı mutlaka kemik sulu olsun. Her şeyin içine zerdeçal koyun. Margarin yerine tereyağı, zeytinyağı kullanın. Kavrulmamış kuruyemişleri çocuklarınıza tükettirin.  Haftada iki defadan fazla balık tüketmeyin. Dip balıkları yerine yüzey balıklarını, küçük balıkları tercih edin. Büyük balıklarda çok fazla metal var. Ağır metal analizleri yapılmış, onaylı balık yağlarını çocuklarınıza verin. Yeşil sebzeleri, renkli meyve ve sebzeleri mutlaka çocukların beslenmesinde kullanın.”

Sağlıklı nesiller yetiştireceğiz
Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’a çiçek takdim ederek teşekkür eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Gaziemirli yurttaşlarımızın sağlıklı beslenmesi bizim için çok önemli. Bu yüzden sizi burada ağırlamak bizim için çok önemli. Sağlıklı beslenme önerilerini mutlaka mutfaklarımıza asmalıyız. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak sağlıklı bir nesil yetiştirmeliyiz. Bu yöndeki eğitim ve çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv