Yeni bir büyüme modeli ve sanayileşme stratejisi bekliyoruz

  • 0
  • 680
Yeni bir büyüme modeli ve sanayileşme stratejisi bekliyoruz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yeni Bakanlar Kurulunun açıklanmasının ardından bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Öncelikle yeni Bakanlar Kurulu'nun insanımıza, ülkemize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Ekonomi yönetiminin başına oldukça tecrübeli ve başarılı eski bakanlardan, Sayın Mehmet Şimşek'in getirilmesini bekliyoruz” dedi.
 
Ekonomi Bakanlığı’na getirilen Sayın Mustafa Elitaş oldukça tecrübeli bir isim olmasını önemsediklerini kaydeden Başkan Yorgancılar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Fikri Işık'ın devam etmesinden büyük memnuniyet duyduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans yapmış bir hukukçu olarak Bülent Tüfenkçi'nin getirilmesi de anlamlı olmuştur. İzmir milletvekili Sayın Binali Yıldırım'ın yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanmasını büyük bir kazanç olarak görmekle birlikte, İzmir'den birden fazla milletvekilinin Bakan olmasını diliyor ve bekliyorduk" diye konuştu.

Türkiye'nin, dünyada genel olarak yaşanan siyasi çalkantılar, teknolojik devrim ve ekonomik dönüşümlerin gerekliliklerine de bağlı olarak yeniden yapılanmasının zorunlu olduğu bir dönemde kurulan hükümetin omuzlarında oldukça büyük bir sorumluluk bulunduğunu vurgulayan Başkan Yorgancılar "Şimdi yeni bir şeyler söylemenin hatta söylemenin ötesine geçerek yapmanın zamanıdır. Önümüzdeki yaklaşık dört yıl içinde seçim olmaması bu zamanı yeni hükümete sunmaktadır. Bilindiği gibi dünya ekonomisi sistemik sorunlar nedeniyle teklemektedir. Siyaseten istikrarlı bir Ortadoğu ve Afrika bir türlü oluşturulamamıştır. Avrupa ekonomisi canlanamamakta, Çin yavaşlamaktadır. FED'in olası faiz artışı finansal sermayenin yönünü değiştirecektir. Dolayısıyla dünya; siyaset ve ekonomi açısından zorlu koşullara sahiptir” dedi. 

Sınıf atlama gereği bulunuyor
Güneyinde hem içerde hem de komşu ülkeler açısından zorlukları bulunan Türkiye'ye baktığımızda ise demokrasi ve hukuk devleti açısından sınıf atlama gereği bulunduğuna dikkat çeken Yorgancılar şunları söyledi, “Aynı şey ekonomi için de geçerlidir ve sıcak paranın sunduğu imkanlarla tüketim çekişli büyüme limitlerini doldurmuştur. Türkiye'nin ekonomide de, özellikle üretim deseni itibariyle eşik atlaması gerekmektedir. Bunun için de reel sektör, özellikle de bilgi bazlı sanayileşmeyi referans alan yeni bir büyüme modeli acilen hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Bu süreçte yatırım teşvik sisteminin yenilenmesini bekliyoruz. Ayrıca, bütün bunlar yapılırken katılımcı demokrasinin gereği olarak sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınmasını, ortak akıl ile Türkiye ekonomisine yeniden güçlü bir ivme kazandırılmasını bekliyoruz.”

Başarılı olacağına eminiz
Ekonomide yapısal dönüşüm gerekirken adeta bu zorunluluğun gerekçesi olan yüksek faiz-düşük kur stratejisine tekrar dönüş yapılmaması gerektiğine değinen Yorgancılar “Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesine izin verilmemeli, öncelikle enflasyonun yüzde 3-4 aralığına çekilmesine ardından da faizlerin yüzde 6-7 bandına düşürülmesine öncelik verilmelidir. Ayrıca başta sanayiciler olmak üzere üreticilere küresel rakipler düzeyinde fiyatla enerji verilmeli, asgari ücrette öngörülen artış da ilave maliyet devlet tarafından üstlenilmelidir. Üretim için uygun makro iklimin sağlanması durumunda sanayiciler üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecektir. Evet, Türkiye zorlu koşullara sahiptir. Ancak biz bu durumu moral bozmak için değil, başarılacak çok şeyin varlığına işaret olarak görüyor ve yeni Hükümetin bunları başarabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv