“yeni renkler” geliyor

  • 0
  • 1.827
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı ailesini Afrika pengueni, su samuru ve tembel ayılarla büyütmeye hazırlanıyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda tatlı bir telaş yaşanıyor. Doğal yaşam ailesine katılması planlanan Afrika pengueni, su samuru ve tembel ayıların yaşayacakları yeni barınaklar için ön projeler çiziliyor.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) üyesi olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’na hayvanat bahçeleri arasında gerçekleştirilen değişim programı çevresinde birer çift tembel ayı (sloth bear), Afrika pengueni ve su samuru getirilecek. İzmirlilerin yeni maskotları olması beklenen bu sevimli hayvanlar için yeni yaşam alanları hazırlanıyor.
 
Barınakları özel olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve 120 türden yaklaşık 1500 hayvanın 425 bin metrekare alan üzerinde özgürce yaşayabildikleri İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda, kurt barınağının yan tarafında (sloth bear) tembel ayılar, Afrika savanın ön kısmında Afrika penguenleri, büyük havuzun yanında da su samurları için kurulacak yeni yaşam alanları ve barınakların ön projeleri hazırlanıyor. Genellikle karların ve buzların içinde görülmeye alışık olunan penguenlerin İzmirliler ile buluşacak olması, parkta ayrı bir heyecan yaratıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, genellikle 10-15 derecelik ılıman iklimlerde yaşayan Afrika pengueni için özel havalandırma sistemli barınak yapacak. Su samuru için de büyük havuz yanında barınaklı yeni bir havuz oluşturulacak.
 
 
İzmir’de üreyecekler
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’nin (EAZA) Türkiye’deki ilk toplantısına da evsahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, dünyada soyu tükenmekte olan sloth bear (tembel ayı) üretim projesine dahil edilecek. İzmir Doğal Yaşam Parkı’na getirilecek bir çift tembel ayı, buradaki uygun koşullarda çoğaltılarak Avrupa’daki diğer hayvanat bahçelerine gönderilecek.
 
Tembel ayı
Hindistan ve Sri Lanka'nın tropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşayan memeli bir tür olan tembel ayılar, adını yavaş hareket etme özelliğinden alıyor. Bu ayıların görme ve işitme duyuları zayıf ama koku alma duyusu güçlü. Geceleri etkinlik gösteren ve buldukları böcek kolonilerini yağmalayan tembel ayılar meyve, bal, tohum ve küçük omurgalılarla da besleniyor.
 
Afrika Pengueni
Afrika Pengueni 70-100 cm boyunda yaklaşık 2-5 kg ağırlığında canlılardır. Vücutları siyah beyaz renklidir. Sırt kısmı siyah, gaga siyah, ön kısımları beyaz renklidir. Ayakları siyahtır. Bu yüzden kara ayaklı penguen ismi de kullanılır. Afrika Pengueni sıcaklığın 10-15 derece olduğu ılıman bölgelerde yaşar. Güney Afrika sahil şeridi yaşam alanlarını oluşturur. Besinini daha çok küçük balıklar oluşturur. Her birey günde yaklaşık yarım kilo balık tüketir. Kuluçkaya yatarlar. Yuva bakımı her iki birey tarafından yapılır.
Su samuru
 
Nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memelidir. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır. Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Su geçirmeyen sık tüylü postları vardır. Suda ustalıkla yüzerler. Suya dalarken burun ve kulak deliklerini kapatırlar. Yassı kuyruğunu dümen olarak kullanırlar. Kuyrukla beraber 1,5 metre boy ve 15 kg ağırlıkta olanları vardır. Kuyruk altı bezlerinde yağlı ve kokulu bir madde ifraz eder.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv