Yerel tohuma ‘eroin muamelesi’

  • 0
  • 702
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya Türkiye’de yerel tohumların ‘eroin muamelesi’ gördüğünü söyleyerek, “İthal şirket tohumlarının yetiştirilmesinde kullanılan ilaçların artıkları ise bizi zehirliyor. Anne sütünden bile ilaç artığı çıkıyor” dedi

Yerel tohumların geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla Bornova Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi’nin birlikte hayata geçireceği ‘Tohum Takas Şenliği’ öncesinde iki ilçenin köy muhtarları kahvaltıda biraraya geldi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın da katıldığı Şahin Tepesi Restoran’daki toplantıda yerel tohumların geleceği de tartışıldı. Tohum Takas Şenliği’nin Bornova’da Nisan ayı ortasında yapılacağı belirtildi.

‘Yerel tohumların sağlık, çevre ve çiftçi refahına etkisi’ konulu bir sunum yapan Ege Üniversitesi(E.Ü) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, yerel tohumların tehlikede olduğunu söyledi. Özkaya, “Köylünün tohumu hastalıklı diye yerel tohumları yasayla yasakladılar. Yerel tohum ‘eroin muamelesi’ görüyor. İthal şirket tohumlarının yetiştirilmesinde kullanılan ilaçların artıkları bizi zehirliyor” diye konuştu.

Anne sütünde ilaç artığı
İthal tohumların veriminin yüksek olmasına karşın ilaç ve gübre ihtiyaçlarının da yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Özkaya, “Şirket tohumlarından üretilen sebze ve meyvelerin besin değerleri de düşük. Tatları yok. Tatla besin değeri arasında da çok büyük bir ilişki var. Kullanılan bu ilaçlar nedeniyle yediğimiz patlıcanlardan, domateslerden vücudumuzda zehir birikiyor. Artık bu nedenle anne sütünden bile ilaç artığı çıkıyor. Anne farkında bile olmadan bebeğini zehirliyor” diye konuştu. Şirket tohumlarında antioksidan maddelerin hiç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Yapılan bir araştırma, göre son 50 yılda ıspanaktaki C vitamininin yüzde 52, soğandaki C vitaminini ise yüzde 28 azaldığını gösteriyor. Ispanaktaki demir oranı ise yüzde 10 oranında azalarken, soğandaki azalma yüzde 56’yı buldu” dedi.

Tohum verip tohum alacağız
Yerel tohumların köylü tarafından üretilmesi nedeniyle denetimsiz olduğunun ileri sürüldüğünü belirten Prof. Dr. Özkaya, “Yerel tohumculuğu baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu nedenle yerel tohumların satışını yasaklayan bir yasa çıkardılar. Bu nedenle de biz Tohum Takas Şenliği düzenliyoruz. Şenlikte tohum verip tohum alacağız” diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındın da Bornova’da sadece 12 köy olmasına rağmen tarımsal üretim yapıldığını ifade ederek, “Bornova’nın bamya, misket üzümü gibi kendine özel tohumları da var” dedi. Türkiye’de Hükümetin yerel tohumların yokolmasına neden olacak sözleşmelere imza attığını hatırlatan Başkan Sındır şöyle konuştu: “Örneğin Bornova Bamyası’nın fikri mülkiyet hakkını ABD’li bir firma gelip alsa biz bunu üretemeyeceğiz. O üründen elde edilen tüm yan ürünlerden de patent hakkı doğacak. Bu yerelde yok olmanın önünü açan bir durum. Bu nedenle tohum takası çok önemli. Belediye olarak tohum takasının yaygınlaşarak kendi ürünlerimizin tarlalarda çoğalması için destek veriyoruz.”

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da Bornova Belediyesi ile birlikte Tohum Takas Şenliği düzenleyecek olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Karakayalı, “Kemalpaşa Türkiye’de kirazın ilk çıktığı bölge. Hem tarım hem de sanayide ileri bir ilçeyiz. Eğer eski tohumlarımızı geliştirip yaygın kullanımını sağlayabilirsek, meyvelerin eski tatlarına ulaşabiliriz. Biz de yerel tohumların geleceğe aktarılmasında her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv