“Yerelde kalkınma” için birlikte çalışmalıyız

  • 0
  • 1.252
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Ambalajlı Süt ve SütÜrünleri Derneği (ASÜD) işbirliğiyle düzenlenen panele katılan İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefiyle tarımı vehayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege BölgesiSanayi Odası (EBSO) ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği (ASÜD)işbirliğiyle düzenlenen ‘Dünyada ve AB’de süt politikasında son gelişmeler veTürk süt sanayine etkileri’ başlıklı panele katıldı. Büyükşehir Belediyesi’ninsüt üreticilerini desteklemek ve 0-5 yaş arasındaki çocukların sağlıklıgelişmesine katkı koymak amacıyla yürüttüğü ‘Süt Kuzusu’ projesi hakkında bilgiveren Başkan Kocaoğlu, göreve geldiklerinden bu yana yerelde kalkınma hedefiyletarımı ve hayvancılığı desteklediklerini belirtti. Okul Sütü Projesi’ni ilk olarakİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığını hatırlatan Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu, “Merkezi hükümetimiz bu projeyi Türkiye’de süthayvancılığının gelişmesi için aldı, memnun olduk. Şimdi de 0-5 yaş arasıçocuklarımıza süt içirmek için evlerinin kapılarını çalarak, tutanakla haftada 2litre süt dağıtıyoruz. Tarımın desteklenmesi için arazi yollarınınasfaltlanması, toprak analiz laboratuarı kurulması gibi birçok çalışmamız var.Türkiye’nin kalkınmasında tarımın çok önemli bir kaldıraç olacağına ve katmadeğerin topraktan, doğadan geldiğine inanıyoruz. Bu nedenle tarımı vehayvancılığı destekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kooperatiflerleolan birlikteliklerimizi sürdüreceğiz. Tarımın ve hayvancılığın kalkınması içinhep birlikte çalışmalıyız” dedi.

 

İzmir sütün başkenti

Gazeteci İsmail Uğural’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde,S.S.Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu BaşkanıMahmut Eskiyörük, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi BölümüÖğretim Üyesi ve Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal,Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr.Ayşe Uzmay, ASÜD Yönetim Kurulu ve EBSO Meclis Üyesi Kosat Gürler ve ASÜDKurumsal İletişim Direktörü İlknur Menlik de birer konuşma yaptı.

EBSO Yönetim Kurulu üyesi Haluk Tezcan, İzmir’inTürkiye’deki süt üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini belirtti. İzmir’insüt sanayisinde ilklere imza attığını kaydeden Tezcan, “Türkiye ve AB’nin sütsektörü açısından temel farklılığı, yapısal olarak birbirine benzememesidir.Türkiye’de küçük aile işletmelerinde daha düşük verimli hayvanlarla yapılan sütsığırcılığı süt üretiminin düşük, maliyetinin yüksek olması, elde edilengelirin de düşük olmasına neden olmaktadır. Ülkemizde 2013’te süt üretimi 18.2milyon tonu aşmıştır. Sanayide işlenen süt miktarı ise 8 milyon tondur. Türkiyesüt üretiminde dünyada 7. sıradadır. Sütün başkenti İzmir ise 1.4 milyon tonluküretimle Türkiye’de 1.sıradadır. Ülkemizde süt üretiminin yüzde 95’i soğukzincire alınmıştır. Bu da,  İzmir de üretilen sütün neredeyse tamamısanayide işleniyor demektir. İzmir’de onay almış 113 tane süt toplama merkezibulunuyor. Ülkemizde 2 bin 222 tane süt işletmesi bulunurken, bu rakamİzmir’de 132’dir” dedi. Üretim yapan işletmelerin desteklenmesi vegüçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Tezcan, “Türkiye’deki kişi başına süttüketimi Avrupa Birliği’nin dörtte biri kadardır. Süt üretimini ve kalitesiniarttıracak önlemler alınmalıdır. Ulusal ve uluslararası piyasalara yönelikkaliteli üretim için sektör, inovasyon ve teknolojiyle buluşmalıdır. Bugünekadar bizden desteğini esirgemeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık’ateşekkür ederiz” dedi.  

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği YönetimKurulu Başkanı Harun Çallı,  Türkiye’de kişi başına süt tüketimininAvrupa ortalaması kadar olması durumunda mevcut üretimin bu talebi karşılamayayetmeyeceğini¸ bu durumda öncelikle üretimi arttırmanın gerektiğini kaydetti.  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel MüdürüMustafa Kayhan ise, çiğ süt üretimini en hızlı arttıran ülkelerin başında Çin,ikinci sırada ise Türkiye’nin geldiğini söyledi. Kişi başına süt tüketimininson yıllarda ciddi miktarda arttığını ifade eden Kayhan, “Sütte üretimindevamlılığı ve sürdürülebilirliği için de destekler veriyoruz. Sütsığırcılığını ve süt sanayinin rekabet gücünü geliştirerek üretimde ihracatodaklı bir strateji geliştireceğiz” diye konuştu.

 

Büyükşehir’e teşekkür

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise Türkiye’detarımın gelişmesi için kooperatifleşmenin şart olduğunu belirtti. Eskiyörük,“Kooperatif olarak Türkiye’de marka olmamız İzmir Büyükşehir Belediyesi ilegerçekleştirdiğimiz okul sütü projesiyle oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi. Ülkedeki süt üretiminin son 10 yılda yüzde70 oranında arttığını belirten Eskiyörük, İzmir’de ise bu rakamın yüzde 237oranında gerçekleştiğini kaydetti. Eskiyörük, konuşmasında üretim vekooperatifleşmenin önüne çıkan sorunlar ve çözüm yollarına değindi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv