Yerele yetki

  • 0
  • 832
Yerele yetki
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Belediyeler Birliği Meclisi'nde konuşan İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel yönetimlerin sadece kaynak sorunuyaşamadığını belirterek, yetki konusunda da düzenleme yapılmasını istedi.Kaynağı ve projesi hazır durumdaki tramvaylar için bile 3 yıl onaybeklediklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, toplu ulaşımdaki ücretsiztaşımalardan kaynaklanan maliyet artışlarının da ilgili bakanlıklarcakarşılanması gerektiğini dile getirdi.

 

Ege Belediyeler Birliği'nin 2. Olağan Meclis Toplantısı, HiltonOteli'nde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege BelediyelerBirliği Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından yönetilen Meclis'te,  Birlik'in2015 yılı çalışma planı ile  890 bin TL olarak belirlenen bütçesi oybirliği ile kabul edildi. Yeni çalışma programında belediyeler arası ve siviltoplum örgütleriyle işbirliklerinin geliştirilmesi hedeflendi.  BirliğeAydın Efeler Belediyesi'nin üyelik başvurusu da onaylandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de başta Enternasyonal Fuar olmak üzere30'a yakın fuar düzenlendiğini söyleyerek Gaziemir'de yapımı devam eden YeniFuar Kompleksi hakkında da bilgi verdi. Başkan Kocaoğlu, “Hiçbir yatırımdankaçınmayarak ülkemize ve bölgemize olan borcumuzu ödemeye çalışıyoruz"dedi.

 

"Sınırlarımızın büyümesinden şikayetçi değiliz"

Yerel Yönetimler Yasası’ndaki değişiklik sonrası kapatılanbelediyelere ilişkin görüşlerini de dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, yenidönemde büyükşehir ve ilçe belediyelerin sorumluluklarının arttığını vurguladı.Başkan Kocaoğlu, havzaları ve bölgeleri kapsayan çalışmaların  tek eldenyapılmasından yana olduğunu belirterek, “Daha iyi randıman verdiğinden,kaynakların israf edilmemesinden dolayı bunu destekliyorum. Büyükşehir olmaktanve sınırlarımızın büyümesinden bir şikayetimiz yok" dedi.

Kırsal alanın da sınırlara eklenmesiyle tarım vehayvancılığa ağırlık vererek, o kesimin sorunlarına eğildiklerini söyleyenBaşkan Aziz Kocaoğlu, "Tabii ki adaptasyon süreci var. 1 milyon 200 binhektarlık alana ulaştık, 11 kat büyüdük. Bunların üstesinden hep berabergeleceğiz" diye konuştu.

 

Ücretsiz binişlerin maliyeti

İZSU bütçesi ve harcamalarıyla ulaşım harcamalarınınbirbirine eşit olduğunu, aynı durumun İstanbul ve Ankara için de geçerliolduğuna inandığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, toplu ulaşımdaki zararın büyükbölümünün yasa gereği önemli orandaki yolcunun ücretsiz taşınmasındankaynaklandığını söyledi.

Bu durumun maliyetlerini yükselttiğine dikkat çekenBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ücretsiz taşınan yolcumaliyetlerinin ilgili bakanlıklar tarafından karşılanmasının tüm belediyeleraçısından rahatlama yaratacağını vurguladı. Ücretsiz taşıma konusunda adilolunması ve eşitlikçi davranılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu,şunları kaydetti:

"Bir tarafta çoluğunu çocuğunu okutmuş, iyi kötü birmaaş alan, çoğu zaman eşi de maaş alan 65 yaş üstü var. Diğer tarafta azücretle çalışan, çocuklarını okutmak için uğraşan, kentin nispeten çeperlerindeyaşayan insanlar. Bizim 90 dakika ulaşım sistemimizin amacı bu türinsanlarımızı desteklemek. Biz iki-üç çocuk okutan, karı koca belirli birücretle çalışan insanlara destek olmak durumundayız. Bu mu doğru ve adildir,yoksa diğeri mi? İhtiyaç sahiplerini mutlaka bedava götürelim, engellileriengelli arabalarıyla alalım götürelim. Şehit ailelerini, gazilerimizisırtımızda taşıyalım. Bunlar doğru. Ancak 'önüme gelen kişiyi de bedavataşıyacağım' dememenin bir yararı yok. Ulaşım sistemimiz çöküyor. Ben 400milyon lira zarar ediyorum ulaşımda, 400 milyona fuar yapıyorum. Dar gelirlivatandaşın yükü 100 milyon liradır. Geriye kaldı 300 milyon lira. Bunu niyesöylüyorum? Merkezi hükümet tarafından bu sistemin de su konusunda olduğu gibizapturapt altına alınması ve mutlaka elektronik ortama geçmesi lazım."

 

"Barışa katkıda bulunalım"

Ülke olarak ciddi bir süreçten geçildiğini vurgulayan BaşkanKocaoğlu, "Biz yerel yöneticiler olarak kentlerimizin ve köylerimizinkanaat önderleriyiz. Ülkemizin birlik beraberliği için destek olmamız, mesaiharcamamız gerekiyor. Bu konuda hepinizin benim kadar duyarlı olduğunainanıyorum. Bunun için de azami gayret gösterirsek, ülkemizde barışın tesisikonusunda bir nebze katkıda bulunursak, ülkesini seven her insan gibi vicdanenmüsterih olacağız. Bize verilen şehri emin, belediye reisi, belediye başkanıgörevini de yapmış olacağız" diye konuştu. 

 

Köylünün lokmasını küçültmeyin

İl Özel İdaresi ve köy tüzel kişiliklerinin kapatılmasınınardından başka kurumlara tahsis edilen malların satışı konusuna da değinenBaşkan Aziz Kocaoğlu, “Bir kaşık suda fırtına estirilmeye çalışıldı" diyekonuştu. Başkan Kocaoğlu, köylünün direkt üretimine ve yaşamına etki edenmalların satılmaması konusunda, yerel seçimler döneminde taahhütte bulunduğunuhatırlatarak, şunları kaydetti:

“Köyün arazisinde imece usulü yapılmış, köyün müşterekmalını satamazsın. Köyün merasını, kestane ağacını satamazsın. Belediyeninonların lokmasını küçültecek icraatlarda bulunması yanlıştır. Sınırımız açık venet budur. 30 ilçeyiz, 6 AKP'li, 2 MHP’li belediyemiz var. Ödemiş BelediyeBaşkanımıza da tavsiyemiz, bu çerçevede mal satıp kaynak yaratmasıdır.Kullanamayacağı malı satsın. Nazımızın geçtiğini, sözümüzün geçtiğiniengelliyoruz. Biz onların ne memuru, ne amiriyiz. Seçilmiş  kişiler. En azbenim kadar beldesinde kanunun verdiği çerçevede yetkili, ama esnek birbirliktelikle kente hizmet etmek için çalışıyoruz" dedi.

 

Kaynak da yetki de artmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelyönetimlerin sadece kaynak sorunu yaşamadığını, yetki konusunda da düzenlemeyapılması gerektiğini ifade etti. Yerelin yetkilerinin artmadığı, yolharitasını, stratejik planını belirleyemediği müddetçe kaynak israfı olacağınıdile getiren Başkan Kocaoğlu, “Merkezi hükümet tarafından yapılan projelerin önceliksıralaması, yerelin ihtiyaçlarına her zaman uymaz" dedi. Kuzey'deBakırçay, Güney'de Küçük Menderes ve Tahtalı Havzası'nın kalkınma stratejikplanlarını hazırladıklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "Aklı ve bilimikullanmadan, yerel dinamiklerin görüşlerini almadan, yerelin zenginliklerinitozunu silkeleyip ayağa kaldırmadan, sihirli değnekle yeni şeyler icat ederek,hayaller peşinde koşarak, köyümüzü- kentimizi kalkındıramayız" diyekonuştu. Kentin her kesiminden katılımla İzmir Ekonomik Kalkınma KoordinasyonKurulu oluşturduklarını  hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Ne kadarbilgiye ulaşırsak, ne kadar akıl sorarsak, katılımcı yönetimle kentlerimiziyönetirsek kaynaklarımızı o kadar doğru kullanırız. Hem kaynak artacak hem deyetki artacak. Tramvayın onayını 3 sene beklemişim, parasını da bulmuşum.Büyükşehir Belediyesi'nde ulaşımdan sorumluyum. Onlar da inceliyor, politikolarak söylemiyorum, sistem böyle. Sistem bekletiyor. Eğer zararlı bir şeyyapıyorsam gel el koy" dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv