Yerli otomobil Devrim’e ödül

  • 0
  • 620
Yerli otomobil Devrim’e ödül
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Daha önce 1 litre benzinle bin kilometre giden araç tasarlayan Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı, bu kez de elektrikli otomobil yaptı. Motoru dahil tamamına yakını üniversitede imal edilen Devrim adlı konsept araç, TÜBİTAK tarafından Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Bakan Fikri Işık, öğrencileri kutladı, daha da iyisini yapmalarını istedi.

Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-Tech), yerli otomotiv çalışmalarında bir başarıya daha ulaştı. Daha önce ileri teknolojiler kullanarak 1 litre benzinle bin kilometre giden hibrit prototip araç tasarlayan gençler, danışman hocaları Doç. Dr. Selim Solmaz’la beraber bu kez de elektrikli otomobil yaptı. Makine, Elektrik-Elektronik ve Endüstri mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, ülkemizin ilk yerli otomobili olan Devrim’le aynı adı taşıyan konsept araçlarının motorunu bile kendileri imal etti.

Aylar süren emeğin sonucu Devrim, TÜBİTAK tarafından Kocaeli’de düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda jüri önüne çıktı, elektromobil kategorisinde Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknolojiye meraklı öğrenciler ile hocalarını kutladı, onlardan daha da iyisini yapmalarını istedi.

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, motor, telemetri, elektronik diferansiyel gibi her biri otomotivde ileri teknoloji eseri parçaları imal edebilmenin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Solmaz, Bakan Işık’ın da isteği üzerine daha iyisi için şimdiden kolları sıvadıklarını açıkladı, şöyle konuştu:

Çıtayı yükselttiler
“Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun’un tasarladığı motorun öğrencilerimiz tarafından imal edilmesi bile tek başına övgüye fazlasıyla değer. Motorun yanı sıra birçok aksamı ve elektronik sistemleri de başarıyla uyguladılar, kaportayı da yine kendileri tasarlayıp hazırladılar. TÜBİTAK’tan aldığımız bu ödül bizim için büyük moral oldu, gücümüze de güç kattı. Bir yıl içinde performansı daha yüksek, daha çarpıcı tasarıma sahip yeni bir elektrikli otomobil hazırlayacağız, bunun hazırlıklarına hemen başladık. Öğrencilerimizle beraber milli teknoloji geliştirme hedefimizde yeni başarılara ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv