Yerli tohumculara Bornova desteği

  • 0
  • 826
Yazı Boyutu:

Facebook’ta ‘Ulusal Tohum Takas Merkezi’ kurarak Anadolu’ya özgü tohumların yaşaması için mücadele eden yerel tohumcular Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde biraraya geldi. Toplantıya Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da katıldı. Başkan Sındır, geçen yıl Bornova’da yapılan Tohum Takas Şenliği’nin bu yıl Kemalpaşa’da iki belediyenin işbirliği ile yapılacağını söyledi
 
İnternette örgütlenen yerel tohumcular, Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla önemli bir organizasyon gerçekleştirdi. Facebook’ta “Ulusal Tohum Takas Merkezi” ismiyle grup kurup birbirleriyle paylaştıkları tohumların yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için mücadele eden yerel tohumcular Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde buluştu. Toplantıya Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, TEMA İzmir İl Temsilcisi Yardımcısı Merih Akın Yücel, grup üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
“Tarımda bilişim” konusunda ders veren ilk akademisyenlerden biri olan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yerel ve doğal tohumu yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen organizasyonu ''e-takas'' olarak nitelendirirken bazı öneri ve uyarılarda bulundu. Başkan Sındır, ''İnternet üzerinden bilgi paylaşımı ve takas yaparken mutlaka bir filtrasyon olmalı. Tohum GDO'lu mu? Bir hastalık taşıyor mu? Bu ve bunun gibi sorular karşılık bulduktan sonra paylaşım yapılmalı. Ayrıca, söz konusu tohumun hangi coğrafi ve fiziki şartlarda yetişeceği de kesinlikle belirtilmeli'' diye konuştu.
 
Bornova Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl ilk kez Kemalpaşa Belediyesi'nin de katılımı ile ''Tohum Takas Şenliği'' düzenlediklerini hatırlatan Başkan Sındır, ''Çok güzel bir etkinlikti. Bu yıl da Kemalpaşa'da yapmayı planlıyoruz. Sizler çok önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyorsunuz. Kutluyorum ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum'' dedi.
 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Tayfun Özkaya ise özellikle Amerika'da yaygın olan kent bahçelerinin önemine değinerek, Pınarbaşı'ndaki BMC Fabrikası'nın arkasında yer alan arazide benzeri bir çalışma yapılması önerisini getirdi. Özkaya, ''Maaşlarını alamayan işçilerin içerisinde olacağı bu çalışma ile oradaki hak arayışı mücadelesine de destek vermiş oluruz.'' diye konuştu.  TEMA İzmir İl Temsilcisi Yardımcısı Merih Akın Yücel son çıkan tohum yasalarını eleştirirken, grup adına konuşan Ali Özırmak, Teoman Açıkbaş ve Mete Diren yaptıkları çalışma hakkında bilgiler verdi. Toplatının sonunda katılımcılar ücretsiz olarak dağıtılan yerel ve doğal tohumlardan aldı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv