Yıldırım “Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir”i açıkladı

  • 0
  • 1.538
Yazı Boyutu:

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AKParti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, günlerdir meraklabeklenen “Yüzyılın Şehircilik Hareketi : Hayat İzmir” projelerini görkemli birtörenle açıkladı.

Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir projeleri  9 ana başlıktan oluşuyor. Yaklaşık 3 binkişinin katıldığı toplantıya alkışlar arasında gelen Yıldırım, projelerin 10dakikalık tanıtım filmini davetliler arasında izledi. Yıldırım, “Bugündenitibaren seçime 35 gün kaldı.  İzmirseçimini yapacak ve İzmir 35 gün sonra aydınlık günlere kavuşacak” dedi.Yaklaşık 1,5 saat platformda projeleri anlatan Binali Yıldırım, sunum sonunda ilçebaşkan adayları ile kürsüde davetlilere teşekkür ederken,  “İzmir’e hizmet gerek, gerçeği görmek gerek.Kolay kolay çok kolay Binali Başkan ile kolay” sözlerinin yer aldığı şarkı dailk kez davetlilere dinletildi.

İzmir için Tarım, Sanayi, Turizm ve Kültür Endüstrilerinianahtar sektörler olarak belirlediklerini ifade eden Yıldırım’ın Ekonomi’deHayat projesi;  261, Ulaşımda Hayatprojesi;  196, Ekolojide Hayat projesi;  179, Kentsel Hayat projesi;  142, Sağlıklı Hayat projesi; 75, Kültür veSanatta Hayat projesi; 210, Sosyal Hayat projesi; 220, Engelsiz Hayat projesi; 96,Teknolojik Hayat projesi; 35 proje olmak üzere toplam 1414 proje ile başlıyor.Yıldırım, “Bugün 1414 proje ile başlattığımız şehircilik hareketi, İzmirlilerinkatılımı ile güncellenecek ve projeler artacak, şekillenecek” diye konuştu.

Kaya İzmir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya AKParti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti İzmirMilletvekilleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, İzmirTicaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı LucianArkas, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, işadamları, basınkuruluşları temsilcileri, STK temsilcileri ve İzmirliler katıldı.

“İzmir’de 170 bin kişiye iş aş imkanı doğacak”
Alkışlarla kürsüye çıkan Binali Yıldırım, İzmir’dekiişsizlik oranının diğer illere göre çok yüksek olduğunu, yüzde 14,5 seviyesindeolduğunu söyledi. Projelerin tamamlandığında toplamda  170 bin kişiye iş ve aş imkanı doğacağınıkaydeden Yıldırım “Sanayi projelerinin tamamlandığında İzmir ekonomisine heryıl toplam 3.4 milyar TL ilave katkı olacak. Yıldırım, projelerinbaşlangıcından itibaren ilk etapta yaklaşık 35 bin kişiye yeni iş imkanınındoğacağını kaydetti, şöyle konuştu; “Toplam 74 tarım ve tarıma dayalı sanayiprojesi ile İzmir ekonomisine her yıl 11 milyar TL ilave katkı yapacak vetarıma dayalı istihdam önümüzdeki 5 yılda %13 artarak 210 bine çıkacak. Toplam109 turizm projesi ile İzmir'in Türkiye turizmindeki payı %4'den %13 e, turistsayısı 1 milyon 400 binden 6 milyona, yerli turist sayısı 500 binden 2 milyonaçıkacak. Yerli ve yabancı turistin ortalama konaklama süresi 2,5 günden 4 güne,mevcut yatak kapasitesi 55 binden 75 bine yükselecek. Böylece İzmir ekonomisine2019 yılına kadar yıllık ilave 9 milyar lira katkı sağlanacak. 30 bin kişilikilave istihdam oluşacak. Toplam 9 kültür endüstrileri projesi tamamlandığındaİzmir ekonomisine her yıl 2 milyar TL ilave katkı sağlanacak ve yaklaşık 15 binkişilik istihdam oluşturacak. İzmir ekonomisine de yıllık 30 milyar lira katmadeğer gelecek. Yatırımların toplam miktarı 65 milyar. İzmirli sizi seçti, neyleyapacaksın? Para ve kaynak nerede? derseniz. 2013’ün sonuna geldiğimizde 166milyarlık yatırımı yapmış olarak karşınıza geldik. Değerli İzmirliler rahatolsun. Ben 35 yıllık mühendisim. Hayatımda hiçbir zaman para sorun olmadı. Projeve planınız yoksa en büyük problem budur. Nereye gideceğinizi, ne yapacağınızıbilmiyorsanız yol sizi alır götürür. Biz nereye gideceğimizi de nasılyapacağımızı da biliyoruz. Projeleri büyük oranda kamu özel ortaklığı ileyapacağız. Bazı projeleri de merkezi hükümetle beraber yapacağız.

“Yatırımcılar kaçıyor”
İzmir’e yatırımcı gelmediğini de sözlerine ekleyen Yıldırım,“İzmir’e yatırımcı gelmiyor. İzinlerini alamıyor. Yatırımcıya hayatı yerelyöneticiler kolaylaştırmalı.Yerel yöneticiler İzmir’in dertleriyle dertlenmeli.Keşke yapsalardı da bizde şimdi burada sizlerin vaktini almasaydık. İzmir yüzde14,5 oranında işsizlik yüksek bir rakam. Projeler İzmir’de gençlere iş aşsağlayacak”.

“Ulaşım bizim için en kolayı”
Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir’in merakla beklenen“Ulaşım” projelerini sıralayan Yıldırım, raylı sistem, karayolu, denizyolu vehavayolunu kapsadığını bildirdi. “Yıldırım’ın “ulaşım bizim için en kolayı.Bilmem söylememe gerek var mı? Sorusuna davetliler alkışlarla karşılık verdi.Yıldırım, “Ulaşım benim işim. Ama bunu benim bilmem yetmez. İzmirlilerin bunuyaşaması lazım. Sevdiklerine ulaşması erişmesi gerek. Ulaşan erişen Türkiye’yiyaptık. İzmir’de de yaparız. İzmir’de ulaşım çok yetersiz. Daha yetersizdi deİZBAN’ı devreye aldık biraz rahatladı. Deniz unutulmuş. Raylı sistemkullanılmıyor. Dünyanın hiçbir yerinde deniz taşımacılığına bu kadar uygunbaşka bir yer yok. İzmirliler Balçova’dan Çiğli’ye çile çekerek gitmeyeçalışıyorlar. İlk etapta 26,5 km metro planlaması. İkinci etapta 65 kmliktramway hatları var. Düşey ve yatay hatlar birbiriyle birleştirilecek. Topluulaşımla entegre yapılacak” diye konuştu. En önemli projelerden birisininİZKARAY olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu. “1200 m tüp geçit ve 6000 mköprü ile Çiğli, Çeşme otoyoluna bağlanacak. Raylı ve lastik tekerlekligeçişlerde kullanılacak İZKARAY, İZBAN hattına ve yeni tramway hatlarınabağlanacak. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş planlanan İZKARAY üzerinde çift hatraylı sistem bulunacak. İZBAN hattı 56 kilometrelik ilave ile Aliağa’danBergama’ya ve 26 kilometrelik ilave ile Torbalı’dan Selçuk’a bağlanarak builçelerin turizm potansiyelleri artırılacak, İZBAN hattı 190km’ye uzatılacak.Raylı sistem ağının toplam 26 kilometrelik metro ayağı 5 etapta örülecek”.

İzmirliler Yüzyılın şehircilik hareketine katılabilirler
35 noktada dal-çık ve kavşak düzenlemeleri planlayan BinaliYıldırım, Hayat İzmir Şehircilik Hareketi kapsamında planlanan tüm projelerinARCGIS veri tabanına işlendiğini ve genişletilecek tüm caddelerin, dal-çıkihtiyacı tespit edilen her kavşağın ve bunun gibi Hayat İzmir’i başlatan 1414projenin bu veri tabanında sokak sokak belirlendiğini, isteyenlerin “Hayatİzmir akıllı telefon uygulaması”ndan tüm projeleri takip edebileceğini ve projefikirlerini ileterek Yüzyılın Şehircilik Hareketi’ne katılabileceklerinibelirtti.

Acilin acili çöp tesisi
Katı atık bertaraf ve kompotlaştırma tesisleriİzmir’in bütün çöpleri 1996 yılından beri Harmandalı’ndabiriktiğine ve vahşi depolama halini alan Harmandalı Çöp Depolama Alanındametan gazı patlaması ve yangın riski barındırdığını kaydeden Yıldırım, çevrefelaketi olmadan önlemi alacaklarını sözlerine ekledi. Yıldırım, “Hergün 4 binton çöpün, çevreyi kirletmeden yok edilmesi ve enerjiye dönüştürülmesi içinKatı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisleri kurulacak. İzmir’in çöpünün döküldüğü Harmandalıbölgesini hazırlanan görseller üzerinde anlatan Yıldırım, vahşi çöpdepolarından hem enerji, hem gübre hem yeşil alana dönüşeceğini kaydetti.Yıldırım, “Acilin acili budur. 31 Martta başlayacağımız iş budur. Çünkü insanhayatı herşeyden önemlidir. İnsanın sağlığı herşeyden önemlidir. İsveç çöpithal ediyor, tesise gittik, dışarıdan çöp alıyor, enerjiye dönüştürüyor, yoksatıyor. Biz elimizdeki çöpü şehrin ortasında bırakıyoruz”.

İzmir Körfezi, yapısı nedeni ile dış körfezden akıntıalamadığını sözlerine ekleyen Binali Yıldırım, Yıllardır ıslah edilmeyen veönlem alınmayan kirletici derelerin körfeze taşıdığı atıkların, körfeze deşarjedilen kanalizasyon atıkları akıntı sirkülasyonu olmadığı için körfezdebiriktiğini de sözlerine ekledi. Yıldırım, Körfezin açık hava müzesi halinegeleceğini bildirdi. 

Denizle buluşan Konak Meydanı
İzmir’in mekânsal sembolü olan Konak Meydanı’na hak ettiğideğeri kazandırmanı en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Binali Yıldırım,“Kent meydanındaki trafik, tünel bağlantı yolları ile yer altına alınırken, bunoktada Konak Tüneli projesi, 2 bin araçlık bir şehir otoparkı ile entegreedilecek. Çevresindeki otoyol ve ekonomik ömrünü doldurmuş kamu binalarındantamamıyla arındırılarak 3 kat büyüyen meydan, körfeze kavuşacak; etkinliklereev sahipliği yapacak. 1.5 kat daha fazla yeşil alan bulunacak meydanda 20 bin m2alanda Kentler Tarihi Açık Hava Müzesi yer alacak, yerli ve yabancı turistlertarihi kentlerin maketlerini bu alanda ziyaret edebilecek” diye konuştu. Ayrıcaher ilçede meydan düzenlemeleri yapacaklarını ve İzmir’e yeni meydanlarkazandıracaklarını belirten Yıldırım’ın Hayat İzmir projesi kapsamındayayınladığı gece konseri verilen Konak Meydanı görseli dikkat çekti.

Dünyanın en büyük botanik parkı Bayraklı’ya
Yüzyılın Şehircilik Hareketi kapsamında İzmir’in yeşil alanaçığına yönelik önemli bir projenin de Bayraklı da yapılması planlanan Dünyanınen büyük botanik parkı olduğunu vurguladı. Yıldırım, şöyle devam etti; “Bayraklı’da14 bin m2 alan üzerine kurulacak kent parkında dünyanın en büyük botanik parkıbulunacak. 30 bin çeşit ağaç ve bitkiyi barındıracak botanik parkı içindetropik bahçe, palmiye ve bambu bahçesi, gül bahçesi, çeşmeler bölgesi, etçilbitkiler bahçesi, botanik kütüphanesi, çöl bahçesi, meyve bahçesi gibi birçokfonksiyon yer alacak. Projeyle Bayraklı sahilindeki yol, yerin altına alınıp,Bayraklı’ya yeni bir meydan kazandırılacak ve bu meydandan Bayraklı HayatParkının tepesine teleferikle ulaşım sağlanacak.”

Hayat adası-teknoloji platformu
Yıldırım’ın açıkladığı projelerden en dikkat çekenlerdenbirini de yüzen mavnalardan oluşan yapay ada oluşturuyor. Türkiye’nin enkatılımcı dijital platformu olmaya aday bir proje olduğunu kaydeden Yıldırım,“IOS ve Android sistemler için hazırlanan Hayat İzmir uygulaması ileİzmirlilerin projeler hakkında fikirlerini paylaştığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerininduyurulacağı dijital platform şeffaf şehircilik yapılacak. Projelere dair anketve oylamalar Hayat Adasında yayınlanacak. Ada üzerindeki rüzgar gülleri, adanınihtiyaç duyduğu elektriği üretecek ve yenilenebilir enerji konusunda örnekolacak. Yüzen Hayat Adası’nın mavnaları, adadan ayrılıp İzmir körfezikıyılarına taşınabilecek ve konser, festival, yazlık sinema gibi etkinliklerdekullanılabilecek.

 “Engelsiz Hayat”
“Engelli” kelimesini kent ile insan arasından kaldırma iddiasıtaşıyan projelerle, engelli vatandaşların hayata katılımlarının artırılmasınınhedeflendiğini açıklayan Yıldırım, “Hayat İzmir projesi çerçevesinde tümilçelerde üretilecek yol, meydan, park ve kaldırım projeleri engellilerinhayatına uyumlu bir şekilde tasarlanacak. Mevcut kamusal yapı ve mekanlardaerişilebilirlik tedbirleri alınıp engeller kaldırılacak. Engellilere yönelikeğitimler, meslek edindirme kursları, istihdam çalışmaları  tiyatro etkinlikleri, sportif müsabakalar,kültürel ve sanatsal faaliyetler sayesinde İzmir hayatının  engelli vatandaşlarca da yaşanması kolaylaştırılacak”şeklinde konuştu.

Kültür ve sanatın başkenti İzmir olacak
HAYATİZMİR projesinin, 8500 yıllık İzmir tarihinde oluşankültürel ve sanatsal birikimin tüm İzmir ilçelerinde yaşanabilmesini dehedeflediğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle devam etti; “Kültürel etkinlikler vesanatsal faaliyetler kentin birçok noktasında İzmir sakinleri veziyaretçilerinin ilgisine sunulacak. Bu sayede hayata geçirilecek projelerleİzmir'in entellektüel yüzü ön plana çıkarılacak. Alsancak da bin metrekarelikalanda Kültür Endüstrileri üssü kurulacak.

Uluslararası Sporcu Kamp Merkezi
İzmir’in 30 ilçesini hep birlikte kalkındıracakprojelerinden bir diğeri de Seferihisar için açıklandı. Hayat İzmir ŞehircilikHareketinin ‘Sağlıklı Hayat’ başlığı altında planlanan Uluslararası Sporcu KampMerkezi, yerli ve yabancı spor kulüplerini ağırlayacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv