Yıldırım'dan çiftçilere borç erteleme müjdesi

  • 0
  • 948
Yazı Boyutu:

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Partiİzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir’de sigortası olmayan çiftçilerinborçlarının ertelenmesi için devletin yapması gereken imkanlarıoluşturacaklarını söyledi. Banka kredi borçlarının ertelenmesi için BakanlarKurulu kararı gerektiğini ve süreci başlattıklarını kaydeden Yıldırım,“Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte önümüzdeki hafta kararnameyiçıkartacağız. Borçları bir nebze hafifletmek için ötelemek acil tedbirdir” diyekonuştu.

Müjde verdi

AK Parti İzmir Milletvekili seçim sonrası kazandıkları 6ilçeye zafer ziyaretlerinin ardından ilk kez İzmir’e geldi. Yıldırım, deyimyerindeyse ayağının tozuyla ilk ziyaretini Kemalpaşa’da kiraz ve meyve ağaçlarızarar gören üreticiye gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde ‘Gözüm kulağımİzmir’de. Her şeyi yakından takip ediyorum” mesajı veren Yıldırım, doludanzarar gören çiftçiye, Bakanlar Kurulu kararı çıkarılarak, çiftçilerin ZiraatBankası'na olan kredi borçlarının erteleneceğini müjdesini verdi. Yıldırım,çiftçilerden benzer afetlere karşı bir an önce karşı TARSİM sigortasıyaptırmalarını da istedi.

“Kiraz ikram edildi”

Kemalpaşa'nın Ören Mahallesi'nde meydandaki kahvehanedeüreticilerle bir araya gelen Yıldırım, kiraz ve meyve bahçelerinde doludanoluşan zararla ilgili bilgi aldı, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerinidinledi. Yıldırım’a sorunları dinlediği sırada Ören Mahallesi’nde doludan zarargörmeden önce yetişen kiraz ikram edildi.

“Geçmiş olsun demekyetmez”
Çiftçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Binali Yıldırım,27-28 Nisan tarihinde Kemalpaşa'nın mahallelerinde meydana gelen dolu nedeniyle40 bin dekarlık alanda kiraz başta olmak üzere şeftali, erik ve üzümbahçelerinin yüzde 50 ile yüzde 90 oranında zarar gördüğünü söyledi. Bölgedeekonomik kaybın olduğunu bununla ilgili çalışma yapacaklarını kaydedenYıldırım, “Geçmiş olsun demek yetmez, bir şeyler yapmak gerek dedik ve yolaçıktık” dedi.

“İlk yapacağımız işborçları ertelemektir”
Binali Yıldırım, üreticilere ‘Bize bir şey olmaz’ dememekgerektiği ve TARSİM sigortası yaptırılmasının şart olduğuna dikkat çekerek şöylekonuştu; “Öncelikle cana gelen mala gelsin, giden mal gelir ama can geri gelmezama mal da canın yongasıdır. Bölgede ekonomik ve kısmi hasarlarla kalite kaybısöz konusu. İş olduktan sonra konuşan çok olur. 'Şöyle yapsaydın da böyleolmasaydı' diyen çok olur. Onlarla vakit geçirmeye gerek yok. TARSİM sigortasıolan 450 civarındaki çiftçinin zararı zaten karşılanıyor. Kalan 2500-3000 haksahibinin ise sigortası yok. Bizim yapacağımız iş sigortası olmayan çiftçilerinborçların kısa sürede ertelenmesidir. Elimizdeki imkan budur. Banka krediborçlarının ertelenmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Sürecibaşlattık. Arkadaşlarımızla takip edip, önümüzdeki günlerde ya haftalarda bukararnameyi çıkaracağız. Borçları bir nebze hafifletmek ve ötelemek ilkyapacağımız iştir. Acil tedbir, erteleme kararıdır, bunun çalışmaları başladı.”

“Önlemleri öncedenalalım”
Önlemlerin olaylar ve afetler olmadan önce alınmasınınönemini kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü; “Olan oldu da bundansonrası için bu sigorta işini ciddiye almamız lazım. Yazık günah o kadar emekveriyorsunuz. Öngörülen bir afatla elimizdeki bir ürünü kaybediyoruz. Sigortabunun için var. TARSİM'e gittiğinizde zararın yüzde 50'sini devlet veriyor. 'Nezaman dolu olur' diye düşünmeyelim, öncelikli ele alıp sigortayı yaptıralım”diye konuştu. 

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu çiftçilereseslenerek, önce don sonrasında da dolu nedeniyle yaklaşık 3 bin 800 çiftçininmağdur olduğunu, AK Partili milletvekillerinin mağduriyetlerin giderilmesi içinhassasiyet gösterdiğini söyledi. Uğurlu, gösterdiği hassasiyet ve özendendolayı Binali Yıldırım’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv