Yorgancılar Almanya’da İzmir’i tanıttı

  • 0
  • 1.481
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiği Almanya’da İzmir’i tanıtarak yatırım çağrısı yaptı, ikili ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için başta vize olmak üzere engellerin kaldırılması gerektiğini savundu. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Yorgancılar’ın sunumundan oldukça etkilenen ve “Bir kentin nasıl etkin anlatılabileceğinin örneğini görüyoruz” diyen Alman yetkililer, bölgelerin birbirine sektörel olarak yakınlığına dikkat çekerek karşılıklı iş yapabilme potansiyelinin yüksek olduğunu ifade etti. Alman yetkililer ayrıca, en kısa zamanda İzmir’e gelerek sanayi ve teşvikleri yerinde inceleyecekleri sözünü de verdi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildiğinden beri İzmirli sanayicilere dış pazarlarda yeni imkanlar yaratmak üzere uluslararası ilişkilere ağırlık veren Ender Yorgancılar, Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı’nın daveti üzerine İzmir Almanya Başkonsolosluğu işbirliğiyle Stuttgart’a gitti. İzmir’i tanıtarak yabancı yatırımcıları kente yatırıma davet eden, ikili ilişkilerin geliştirilmesi, ticaret hacminin arttırılmasıyla ilgili temaslarda bulunan Yorgancılar’a Almanya iş seyahatinde EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri Muhsin Dönmez, Bayram Talay ve Haluk Tezcan da eşlik etti. Toplantıda, Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı Tanıtım Bölüm Başkanı Thomas Schwara ve beraberindeki Bakanlık üst düzey yöneticileri, eyaletteki Sanayi ve Ticaret Odaları yetkilileri, İzmir Almanya Başkonsolosu Margit Haberle, Türk-Alman İnovasyon Ağı Ajansı, üniversiteler, Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi ile Stuttgart Türk İşadamları Derneği’nden temsilciler de hazır bulundu.

Doğru adres İzmir
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Stuttgart’taki tanıtım toplantısında, İzmir’in yatırımcılara hemen temel atma imkanı sağlayan organize sanayi ve serbest bölgeleri, gıdadan tekstile, makineden inşaata, kimya ve  petrokimyadan enerjiye kadar 67 değişik sektörde global pazarlarda rekabet eden üretimi, kara, hava ve denizyollarıyla sunulan lojistik avantajları, nitelikli insan kaynağı yetiştiren üniversiteleri, sosyal yaşamı, yılın 300 günü güneşli iklimi ve turizmiyle adeta bir “yatırım cenneti” olduğunu vurguladı.

Petkim’de temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılan, 5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak rafineriyi enerji ve petrokimya alanında en büyük yatırım olarak örnek gösteren Yorgancılar, Kasım ayında EBSO olarak Azerbaycan’a gerçekleştirilen ziyarette kendilerini kabul eden Aliyev’in Azeri doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar metreküplük Bakü-Erzincan Boru hattı ile Bakü’de bir petrokimya tesisi kurulacağı haberini verdiğini hatırlattı.

Ender Yorgancılar, “Rüzgar, güneş enerjisi ve jeotermalde önemli kaynaklara sahip olan kentimiz ve bölgemizde yenilenebilir enerji son derece önemli. Dünyaca ünlü Whitney grubu uçak parçaları, Cummins otomotiv yan sanayi alanında fabrika inşaatlarını sürdürüyor. Organize sanayi bölgelerimizdeki fabrika ve sunulan imkanları Başkonsolos Haberle de yerinde gördü. İzmir mermer, gelinlik, mücevher başta olmak üzere çok önemli sektörel fuarlara ev sahipliği yapıyor. 80 yıldır düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, alanındaki en önemli organizasyon. Sağlık temasıyla EXPO 2020’ye aday olduk. Gerek sanayi tesisleri gerekse EXPO yatırımlarıyla İzmir’de sanayinin çok daha geniş bir iş hacmi olacak” dedi.

Almanya’dan Türkiye’ye gelen heyetlerin resmi görüşmeler için Ankara’ya daha sonra İstanbul’a yöneldiğini hatırlatan Yorgancılar, “İzmir’in Türkiye’nin üçüncü büyük kenti, ekonomide ise ikinci büyük olduğu unutulmamalı. Ayrıca Stuttgart ile İzmir arasındaki her gün iki direkt uçak seferlerinin sunduğu imkan değerlendirilmeli” diye konuştu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Alman yetkilileri Oda hakkında bilgilendirirken kendisinin de aynı zamanda bir sanayici ve işadamı olarak yatırımcıyı anladığını belirterek şunları söyledi:  “67 sektörde faaliyet gösteren 4 bin 500 üyemiz var. Türkiye’de ilk ISO 9000 belgesini alan ve Türk iş aleminin çatı örgütü TOBB’un akredite ettiği Oda’yız. İkili iş ilişkilerini geliştirmek ve üyelerimizin teknoloji transferiyle çok daha kaliteli ürün üreterek üyelerinin gelişimine katkı sunmak asli görevimizdir. Üyelerimize özellikle küresel pazarda, firmalarımızın rekabet şanslarının arttırılmasıyla ilgili eğitimler ve bunlara yönelik organizasyonlar düzenliyoruz. Yurt dışından İzmir’e gelen yabancı yatırımcıyı devletin vermiş olduğu teşvikler hakkında bilgilendirerek, alternatif yatırım imkanlarını gösteren arsalar sunacak, üniversitelerimizin desteğini alabilecek kapasitedeyiz. İzmir’e gelenleri doğru kişilerle bir araya getiririz.”

Vize engeli ve Serbest Ticaret Anlaşması
Ender Yorgancılar, İzmir’in sektörel çeşitliliğini de vurgularken, Baden Württemberg’deki üretim yapısının da İzmirli sanayicilerle örtüşecek durumda olduğuna işaret etti.

İzmir ile Baden Württemberg arasındaki ilişkileri geliştirmek için hazır olduklarını, Alman tarafının da hazır olduğunu hissettiklerini belirten Ender Yorgancılar, “Bugün bir Bosch, bir Hugo Boss İzmir’de yatırım yaptıysa ve üretimlerini devam ettiriyorlarsa demek ki başarılı faaliyetlerini görmüşler. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sizlerin marka değerlerini Türkiye’nin potansiyelleriyle birleştirip ulaşmakta zorluk çektiğiniz ülkelere yönelebiliriz. Bunu geliştirmek bizim elimizde. Ancak, ticari ilişkilerin daha çabuk olması için engellerin kalkmazı gerekiyor. Yani bizler de buraya rahatça gelebilmeliyiz, ama vize almamız gerekiyor. Türkiye ile Rusya arasındaki vize kalktı, her iki ülkenin insanları rahatça 90 gün kalabiliyor. İkinci önemli konu aynı lisanı konuşmak. Türki Cumhuriyetlerle aramızdaki ticaret hacmi gün geçtikçe artıyor. Avrupa’da ilk kuşaktan sonrakiler aile işleriyle ilgilenmedikleri için şirketlerin kapanma, el değiştirme süreci hızlandı. Bizler bu devamlılığı sağlayacak köprüyü İzmir’de çok iyi koordine edebiliriz, sizin gidemediğiniz yerlere gidebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması imzaladığını hatırlatan Yorgancılar, ekonomik ilişkilerde karşılık ilkesine vurgu yaptı. Yorgancılar, Almanya’nın Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması yaptığını, Hindistan ile de bu yönde görüştüğünü belirterek, “Bu anlaşmayı yaptığınızda oradaki ucuz mallar Avrupa’ya gelecek. Bu nasıl eşitlik? Biz her iki tarafın ekonomisinin birlikte gelişmesini istiyoruz” dedi.

Örnek tanıtım
Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı Tanıtım Bölüm Başkanı Thomas Schwara da, EBSO heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, eyaleti ile İzmir arasındaki işbirliğinin gelişimini arzuladıklarını ifade etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ın sunumundan İzmir ve Türkiye ile ilgili çok şey öğrendiklerini belirten Schwara, “Bu bilgileri unutmak istemiyoruz. 15 Mart’ta katılacağım bir toplantıda Sayın Yorgancılar’ın sunumlarını izletip bir kentin nasıl etkin anlatılabileceğinin örneği olarak göstereceğim. Biz kendi eyaletimiz hakkında bu kadar çok şey anlatamadık. En yakın zamanda İzmir’e gelip sanayi ve teşvikler hakkında yerinde bilgi alacağız” dedi.

Baden Württemberg’te ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi ve makine sektörlerinin faaliyet gösterdiğini, Bosch, Mercedes ve Porsche’nin üretim yaptığı merkez olduğunu hatırlatan Schwara, “Biz de Türkiye’ye atılacak köprüyüz” diye konuştu.

Bugüne kendi gücünüzle geldiniz
Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı Direktörü Wolfgang Leidig de, Ender Yorgancılar’a sadece söylediklerini değil bunların ardında yatan fikir ve hedefleri de çok iyi anladıklarını ifade etti. Leidig, şunları söyledi:   “Siz Türkiye olarak bugün ulaştığınız noktaya AB gücüyle değil kendi gücünüzle geldiniz. Siz bize şunu gösterdiniz; bir ülke ekonomik gelişiminde hedeflerini kendi koyarsa çok daha başka yerlere gelir.. Umarım Avrupa’nın yaptığı hatayı yapıp da bizim AB’nin para birimine (Euro) girmezsiniz. Ülkenizin ekonomik gelişmesi ve AB’nin ihtiyaçları birbirleri yönünde koşuyorlar. Ama sabırsızlık bu süreci olumsuz yönde etkileyebilir. Herhangi bir şekilde bağımsızlık ve egemen olmak daha iyi.”

Toplantıdan notlar
SELF / Stuttgart Türk İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Ceran: Almanya tarafının çok etkilendiğini belirtmek istiyorum.

BW Uluslararası Meslek Odaları Müdürü Gabriele Hanish: Yörenizden çok etkilendim. 120 bin üyemiz var. İşbirliğine daha çok odaklanmamız gerekiyor. Eyaletimizde özellikle inşaatla ilgili olarak başta enerji tasarrufu ve yönetimi açısından inşaatların daha optimize yapılması, pencereler ve izolasyon konularımız var. Alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili devletin teşvikleri var mı? Özel tüketici bunlardan yararlanabiliyor mu? Yeni inşaatlarda neler yapıyorsunuz?

Ender Yorgancılar: Binanın içindeki ısıyı kaybettiği iki yerden biri pencereler diğeri duvarlar. Güneşten gelen ışık ve ısının binanın içine girip girmeyeceğini refleksiyonlu camlarla çözebiliriz. Madrid’te tamamen güneş enerjisiyle çalışan akıllı evler yapıyorlar. Biz bu teknolojiden en çabuk yararlanabilecek potansiyele sahibiz. 300 gün güneşimiz var. Dolayısıyla bizim çok ihtiyacımız olan bir konu bu. Hükümet ve belediyelerimizin imarla ilgili enerji tasarrufu teşvikleri var. Konuyla ilgili yeni yönetmelik de çıktı.

Stuttgart Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası, Uluslararası İlişkiler temsilcisi Barbara Effenberger: Ağırlıklı olarak otomobil ve yan sanayi, makine, ekipman, elektroteknik endüstrisi alanlarında faaliyet gösteren 155 bin üyemiz var. EBSO ile temasa geçecek olursak hangi üyelerinizle işbirliği başarılı olabilir?

Ender Yorgancılar: Bölgemizde gıda, tekstil, makine, otomotiv yedek parça, döküm, maden, mermer, petrokimya, plastik, gıda, deri, inşaat firmaları ağırlıkta. Türk inşaat firmaları dünyada Çin’den sonra ikinci sırada. Un sektöründe dünya birincisiyiz. Baden Württemberg’deki üyelerinizin büyük kısmı bizimle örtüşebilecek durumda.

BW Eyalet Ekonomi Bakanlığı, Kümeleme Projeleri Sorumlu Daire Bşk. Hermann Koch: Ekonomi ve kümelenme politikasıyla çok ilgiliyiz. Kümelenmede enternasyonelleşme yönünde faaliyet gösteriyoruz. Sektörler arasındaki bağlantılar için ne gibi imkanlar sunuyorsunuz? Bu konuda ne kadar ilerisiniz? Arabuluculuk yapmak, tanışmak ve işbirliği yapmak isteyen kuruluşlar arasında bağları kurmak sizin elinizde mi?

Baden Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı Tanıtım Bölüm Başkanı Thomas Schwara: Kümelenme bizim için çok önemli. Tamamen KOBİ’lerin bulunduğu yöreyiz ama bunlar büyüklerin varoluşuyla ilgili çok önemli katkıda bulunuyorlar. Eyaletimizde yaklaşık 400’ün üzerinde transfer merkezi var. Bunlar araştırmalarda büyük rol oynuyor.

Ender Yorgancılar: Türkiye Cumhuriyeti kurulalı 89 yıl oldu. Geriye dönüp baktığımızda Türkiye’de sanayinin 40-45 yıllık bir geçmişi var. Katıldığım fuarlarda 150-200 yıllık Alman şirketleri görüyorum. Türkiye 1980’li yıllardan sonra çok önemli atılımlarda bulundu. Turizm gelirimiz 1990’da 2 milyar dolardı, 1.8 milyon turist gelmişti. Bugün sadece turizm gelirimiz 27 milyar dolar ve 20 milyon turist. Türkiye’de turizm bir kümelenme projesi oldu. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, Antalya’yı turizm kümelenme merkezi yaptı. Bugün Alanya’da Alman köyü var. Bunu Türkiye’nin çok hızlı büyümesine bir örnek olarak anlattım. Geçen yıl yüzde 8.9, önceki yıl yüzde 8.5 büyüdük. Bu yılki büyüme hedefimiz yüzde 5.5. Türkiye’deki şirketlerin de yüzde 99’u KOBİ ve bunların yüzde 95’i aile şirketi. İhracatın yüzde 45’ini bu KOBİ’ler yapıyor. Hedefimiz bu rakamı daha yukarıya çıkarmak. Bazı sektörler çok önemli. Ortak satınalma, ortak fiyatlama yapabiliyorlar. İnovatif gelişmelerle, teknolojiyle ilgili eğitim ve bilgilendirme yapma imkanları da çıkıyor. KOSGEB doğru bir adres. İzmir’de de böyle bir toplantıyı yapmaktan büyük memnuniyet duyacağım. Zaten bundan sonra daha sık görüşeceğiz.

Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haberle: Türkiye’nin ardındaki Türki Cumhuriyetlere Almanya direkt ulaşamaz ama Türkiye aracılığıyla ulaşabilir. O ülkeler Türkçe’yi anlıyor. Yer altı zenginlikleri başta olmak üzere büyük potansiyel var.

Stuttgart Üniversitesi Katı Atık Ekonomisi Bölümü’nden Gülşen Öncü: Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapıyoruz. 2005’ten bu yana EBSO’nun da desteğiyle Türk-Alman Katı Atık Günleri etkinliğiyle iş ve bilim adamlarını bir araya getiriyoruz. Buradaki amacımız, Almanya’da mevcut atık yönetimi ve bertarafı teknolojilerinin Türkiye’deki implementasyonuna bir köprü kurmak. Almanya’daki yüksek teknolojili atık tesislerini ziyaret ettik ve yatırımcıların istekli olduklarını gördük. 2013 yılında, Türkiye ve Almanya’nın önderlik edeceği, ancak bu sefer uluslararası düzeyde yapılacak konferansın hazırlıkları sürüyor. EBSO’nun desteğinin yine devam edeceğini umuyoruz.

Ender Yorgancılar: Bu etkinliğin devam etmesi bizim için de son derece önemli ve büyük fayda sağlıyor. Buna sadece katı atık olarak bakılmamalı, sıvı ve evsel atıklar da son derece önemli. Bunların ayrı ayrı toplanmaları ve tekrar kazanılmalarıyla ilgili yapılacak çalışmalar var. Kişi olarak bilime son derece inanıyorum. Bilimin merkezi üniversitelerdir ama transfer edilmeyen bilginin hiç kimseye faydası yoktur. Bu açıdan sanayici üniversite ile çok iyi bir diyalog içinde olmak mecburiyetinde. Sadece atık alanında değil üretimde, teknolojide, inovasyonda, bu desteği üniversiteden almak mecburiyetindeyiz. Yabancı yatırımcı Türkiye’ye geldiğinde ne gibi hizmetler veriyorsunuz diye sorulmuştu. Odamızda Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu var. Yani tekstil sektörüyle ilgili bir üye geldiği zaman, İzmir’deki 10 üniversitenin hocalarıyla temas edip koordineyi sağlıyoruz. Aynı şekilde, metal, elektrik ve hangi sektörse onunla ilgili ilişkilerimiz devam ediyor.

Türk-Alman İnovasyon Ağı Ajansı Proje Müdür Yardımcısı Dominik Hartmann: Üzerinde durmamız gereken konu, Avrupa entegrasyonu kapsamında Türk-Alman üniversitelerinin birlikte çalışmalarını sağlamak. Kümelenme, inovasyon. Dokuz Eylül Üniversitesi ile yürüttüğümüz ortak çalışmalarımız var. Göç araştırması yapıyoruz. İzmir ve Bonnheim Üniversiteleri arasında bir Erasmus projesi yapıldı. Öğrenci değişimi var. Yetişmiş mühendislerin ülkelerimiz arasında gidip gelme durumlarına ilişkin çalışmalarınız var mı?

Ender Yorgancılar: Bilim ve ekonominin farklı kültürlerde geliştirilme projesi son derece önemli. Kültürler çok farklı. 1960’lı yıllarda Almanya’ya çalışmak için gelen Türkler,  o zaman 2 bin -3 bin olan nüfus, bugün 2.5 milyona çıktı. Türkler artık Almanya’da iş yapan, üreten kesim haline geldi. Türk dediniz, Alman dediniz, Türk-Alman dediniz. Buradaki kültürün Alman, Türk veya Türk-Alman olması önemli değil. Aynı lisanı konuşan, ekonomiyi arttıracak olan sistemin oluşması daha önemli. Bu açıdan olaya şöyle bakmak gerekiyor. ERASMUS çok önemli bir proje ama bunun sadece öğrenci ayağında olması doğru değil. Eğiticilerin de dönüşmesi lazım. Hatta ve hatta fabrikalarımızda çalışan kişilerin belirli periyodlarda değişmesi lazım. İzmir’e döndüğümde üniversitelerle bu teması yapacağım. Her türlü desteği vermeye hazırız.

Kimler katıldı?

Ender Yorgancılar – EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

Muhsin Dönmez, Bayram Talay, Haluk Tezcan – EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri

Thomas Schwara - BW Eyalet Ekonomi Bakanlığı Tanıtım Bölüm Başkanı

Margit Haberle - Almanya İzmir Başkonsolosu

Adelheid Ziemann - BW Eyalet Ekonomi Bakanlığı Ekonomi Politikaları ve Bölümü

Hermann Koch - BW Eyalet Ekonomi Bakanlığı, Kümeleme Projeleri Sorumlu Daire Bşk.

Peter Schafer - BW Eyalet Ekonomi Bakanlığı, Şehir Planlama Bölümü

Dominik Hartmann - Türk-Alman İnovasyon Ağı Ajansı Proje Müdür Yardımcısı

Faruk Ceran - SELF / Stuttgart Türk İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı

Gülşen Öncü - Stuttgart Üniversitesi Katı Atık Ekonomisi Bölümü

Ralf Schilndwein - Rhein-Neckar Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası, Avrupa Araştırmaları Uzmanı

Gabriele Hanish - BW Uluslararası Meslek Odaları Müdürü

Barbara Effenberger - Stuttgart Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası, Uluslararası İlişkiler

Alexandra Ahmed, BW İnternational Bilim, Araştırma ve Sanat Dairesi Başkanı

Ulrich Mack - BW İnternational Bilim, Araştırma ve Sanat Dairesi Başkanı

Katja Ernst - BW İnternational Dış Ticaret Proje Müdürü

Prof. Dr. Christian Rumpf - Avukat

Dr. Ahmet Bayraktar T.C. Stuttgart Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi

Tuba Alkoç - T.C. Stuttgart Başkonsolosluk Asistanı

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv