Yüksek fiyatlara çözüm aranıyor

  • 0
  • 1.395
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Kuşadası’nda düzenlenen Uluslararası 23.Tarım ve Gıda Uzmanları Kongresi’nde EÜ Ziraat Fakültesi tarım ekonomi doktora öğrencisi gıda yüksek mühendisi Şule Azak İzmir’in Bostanlı ilçesinde cuma günleri kurulan ekolojik pazar ile ilgili tüketicilerin tutumlarına yönelik yaptığı çalışmayı sundu
 
Şule Azak, “Pazara gidip inceleme yaptığımda satıcıların satışlarındaki düşüklükten ve müşterinin az gelmesinden şikayet ettiler. Mavişehir bölgesinde oturan kesim genel olarak yüksek standartlara sahip. Eğer o insanlar pazara gitmeyi reddediyorsa bu pazar işleyemez diye düşündüm. Ve buna bağlı olarak Mavişehir bölgesinde bir anket çalışması yaptık. Halkın neden pazara gitmediğini ya da organik ürünler hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istedik. Araştırmaların sonucunda insanların bu pazardan haberdar olduğunu pazarın kurulduğu yerden ve gününden memnun olduklarını fakat gitmemelerinin nedeninin fiyatların yüksekliğinden kaynaklandığını öğrendik” diye konuştu.
Çarşamba günleri Bostanlı bölgesinde normal konvansiyonel pazarda ürünlerin fiyatlarının insanların bütçelerine hitap ettiğinden bahseden Şule Azak çoğu insan organik ürünü bilmedikleri için ve sertifikalarından dolayı pahalı ürünler olduğundan organik pazarın rağbet görmediğine dikkat çekti. Şule Azak, “İki pazarı karşılaştırdığımızda arada büyük uçurumların olduğunu gördük. Organik pazarda fazla ürün çeşitliliğine rastlanmıyor. Fazla satıcı olmadığından dolayı da rekabetin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bizde bu durumu yerel otoritelere bildirme kararı aldık ve bunu yetkili yerlere ilettik. Bunun sonucunda artık fiyatlar sabitlendi bundan sonra artık satıcı eskisi gibi fiyatı kendisi belirleyemeyecek. Bu müşteriler için bir avantaj sağladı. Bir bildiri yayınlayarak her hafta minimum maksimum fiyatlar belirlenecek ve herkes buna uyacak. Çiftçilerin desteklenmesi için ulaşım masrafları konusuna da değindik ve sonucunda bu masrafların karşılanmasını talep ettik. Henüz gerçekleşmedi fakat çalışma aşamasındayız. Çiftçiler organik tarıma daha iki üç yıldır başladıkları için ürün çeşitliliğini ileriki yıllarda arttıracaklarını belirtiyorlar” diye konuştu.İZMİR(Ege Ajans/Pelin Güngör – Çisem Erkaya)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv