Yüksek gerilim hatları lösemi riskini arttırıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hür Hassoy konuşmacı olarak katıldı. Konferansta cep telefonları, baz istasyonları ve yüksek gerilim hatlarının sağlık üzerine etkilerinden bahsedildi.

  • 0
  • 945
Yüksek gerilim hatları lösemi riskini arttırıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Konferans Salonunda “Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkileri’’ konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hür Hassoy konuşmacı olarak katıldı. Konferansta cep telefonları, baz istasyonları ve yüksek gerilim hatlarının sağlık üzerine etkilerinden bahsedildi.

Doç. Dr. Hür Hassoy,  “Cep telefonlarının kulaklıkla kullanılması gerekir. Böylelikle cep telefonlarından yayılan elektromanyetik etkiyi en aza indirgemiş oluruz’’ diye konuştu.
Cep telefonu alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Doç. Dr. Hassoy, “Cep telefonu alırken SAR değerine dikkat edilmesi gerekir. Her marka ve modelin SAR değerine internet üzerinden, kullanım kılavuzundan ulaşabiliriz. SAR değeri ne kadar düşük olursa elektromanyetik dalga boyu o derece azalır’’ dedi.

 
“CEP TELEFONLARINIZI KULLANMADIĞINIZ SÜRECE KAPALI TUTUN’’
Cep telefonlarının elektromanyetik dalgalarından korunma yollarını maddeler halinde sıralayan Doç. Dr. Hassoy, “Cep telefonlarınızı kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Açık olarak bedeninizin üzerinde bir yerde bulundurmayın. Kulaklık ve mikrofon aracılığı ile konuşun. SAR değeri düşük telefonları kullanalım’’ diye konuştu.

Baz istasyonlarının bir fener ışığı gibi elektromanyetik ışıma yaydığını belirten Doç. Dr. Hassoy, elektromanyetik dalgalara maruz kalan bireylerin, baş ağrısı, bulantı, iştah kaybı, işitme kaybı ve testosteron azalması gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade etti.   
Doç. Dr. Hassoy, “Baz istasyonlarının 120 derecelik ışıma alanında olunca, baz istasyonuna olan mesafe, elektromanyetik dalgalara maruz kaldığımız süre ve kişinin doku direnci gibi etmenler sağlık problemlerinin ortaya çıkmasında önemli etkenlerdir’’ dedi.
Baz istasyonlarının elektromanyetik dalgalarından korunma yollarına dikkat çeken  Doç. Dr. Hassoy, baz istasyonlarının binaların çatısına yapılmaması gerektiğini özellikle toplu yaşam alanları olan okul, hastane ve çocuk parklarına baz istasyonu kurulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Hassoy yüksek gerilim hatlarından yayılan elektromanyetik dalgaların daha ağır sonuçlara sebebiyet verdiğini dile getirdi. Elektromanyetik dalgaların 4 mG (miligauss) üzerine çıktığı takdirde lösemi riskinin 2 kat arttığını, 4 yaş altı bebeklerde bu riskin 15 kat arttığını bildirdi.

Mikrodalga fırın, X-ray cihazları, lazerler ve wireless modemlerinin elektro manyetik dalgalar yaydığını ifade eden  Doç. Dr. Hür Hassoy konuşmasını şöyle tamamladı;  “Teknoloji günlük hayatımızın her alanında yer alıyor özellikle genç arkadaşlar teknoloji ile birlikte yaşıyor. Elektro manyetik alanların zararlarını en aza indirebilmek için teknolojinin değişmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalar yapılıyor, yakın zamanda değişecek’’

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv