Yüzlerce yıllık zeytin ağaçları katlediliyor

İzmir Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projesi için bölgedeki asırlık zeytin ağaçları kesildi.

  • 0
  • 366
Yüzlerce yıllık zeytin ağaçları katlediliyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projesi için bölgedeki asırlık zeytin ağaçları kesildi. 13 Temmuz Salı günü zeytin ağaçlarına sahip çıkmak için bir araya gelen vatandaşlar ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “zeytinimi katletme” diyerek yaşam mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceğini vurguladı. 
 
İzmir Seferihisar’da yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu bir vadide bulunan Orhanlı köyü, jeotermal enerji santrali (JES) projelerinin tehdidi altında. Geçimini zeytincilikle karşılayan yöre halkı bir Kadim Üretim Havzası olan köylerindeki yaşamı tehdit eden JES projelerine karşı yaşam alanlarını savunmayı sürdürüyor. Bölgedeki JES çalışmalarına usulsüz olarak devam eden şirket bölgedeki yirminin üzerinde asırlık zeytin ağacını keserek ‘Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’i de ihlal etmiş durumda. Kesilen zeytin ağaçları için suç duyurusunda bulunarak, yönetmeliğe göre tek bir zeytin ağacının bile kesilmesinin yasak olduğunu belirten Orhanlı köylüleri, yaşam alanlarını ve zeytin ağaçlarını korumak için haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 
 
Asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunun altını çizen Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Köyümüz binlerce yıldır zeytincilikle geçinen, zeytinyağı üreterek yaşayan bir köy. Bu topraklar tarih kokuyor, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zeytin ağaçlarımız hepsinin yaşamına tanıklık etmiş.  Atalarımızdan emanet aldığımız ağaçlarımızın bizden sonra da yaşamaya devam etmesi, gelecek nesillere aktarılabilmesi toprağımızı, suyumuzu tehdit eden JES projesine karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.​

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv