Zekâ alanınız mesleğinizi belirlesin

  • 0
  • 637
Zekâ alanınız mesleğinizi belirlesin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın açıklanmasının ardındanüniversite tercihine yönelen 946 bin 244 adayın mesleklerini zekâ alanlarınagöre belirlemesi tavsiye edildi. Zekâ alanlarının bireyin yetilerini, davranışözelliklerini belirlediğini belirten uzmanlar, 17 Temmuz’da son bulacaküniversite tercih döneminde öğrencilerin başarılı olabilecekleri mesleklereyönelmeleri gerektiğini vurguladı.
 
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MeslekYüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, üniversite adayları ve ailelerinin ‘endoğru meslek hangisidir, doğru tercih nasıl yapılır?’ sorusuna yanıt aradığınadikkat çekerek, “Zekâ alanları, bireyin yetilerini, davranış özelliklerini,güçlü olduğu alanları da belirler. Bir diğer deyişle beynimizin çalışma biçimi,başarılı olabileceğimiz meslekleri de göstermektedir. Meslek seçimi öncesindegençlerimizin zekâ alanlarının saptanması, onlara başarılı olabileceklerimeslek alanlarını belirlemede yol gösterici olacaktır” dedi.
 
Günümüzde çeşitli zekâ alanlarının bulunduğunu, her bireyinkendine özgü bir zekâ profilinin olduğunun kabul edildiğini ifade eden Prof.Dr. Şemin, gençlerin hayat boyu mutlu olacakları mesleklerini belirlemek içinkendilerini tanıması gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Şemin, sözel-dilsel, mantıksal-matematiksel,görsel-uzamsal, müzikal-ritmik, bedensel-duyudevinimsel, kişilerarası-sosyal,içsel- özedönük zekâlar ile doğa zekâsının bulunduğunu bildirdi. Prof. Dr.Şemin, zekâ tanımlarına şu şekilde yer verdi:
 
.Sözel-dilsel zekâ: Soyut ve simgesel düşünme, kavramoluşturma, şiir, hikâye yazma, anlatma ve mizah gibi karmaşık olguları içerendilsel yetenektir. Sözel-dilsel zekâsı gelişmiş kişiler okuma, yazma, konuşmave tartışma gibi konularda başarılıdırlar. Dili etkili olarak kullanabilirler.Söyleyerek, dinleyerek ve okuyarak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olankişiler; yazar, şair, öğretmen, gazeteci, avukat, komedyenlikte başarılıolabilirler.
 
Mantıksal-matematiksel zekâ: Bilimsel düşünme, objektifgözlem yapma, elde edilen verilerden sonuç çıkarma, yargıya varma ve hipotezkurma gibi yetileri içerir. Bu yönde gelişmiş olan insanlar, nesneleritanımlamada, analiz etmede ve problem çözmede başarılıdırlar. Sınıflayarak,sıralayarak ve soyutlayarak öğrenirler. Bilim insanı, mühendis, bilgisayarprogramcısı, matematikçi, muhasebeci, ekonomist, yargıç olurlar.
 
Görsel-uzamsal zekâ: Görme duyusu ve buna bağlı olarakşekiller tasarlama ve zihinde resimler yaratma yeteneğidir. Bu kişiler objektifolarak gözlemleme ya da görsel ve uzaysal fikirleri grafiksel olarak sergilemekabiliyetine sahiptir. Renk, çizgi, biçim, uzay ve bunlar arasındaki ilişkileriiyi algılarlar. Bu zeka alanı gelişkin olan kişiler; ressam, fotoğrafçı,haritacı, grafiker, mühendis, mimar, gezgin olabilirler.
 
Müzikal-ritmik zekâ: Tonal ve ritmik kavramları tanıma vekullanma yeteneğine sahiptirler. Müzik eşliğinde, ritim ve melodiyle kolayöğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler için; şarkıcılık, bestecilik,müzik öğretmenliği, tiyatroculuk gibi meslekler uygundur.
 
Bedensel-duyudevinimsel zekâ: Vücudunu kullanarak, oyunoynayarak ya da yeni bir ürün yaratarak duygularını ifade etme yeteneğidir.Dokunarak, yaparak ve hareket ederek öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olankişiler için meslekler; atlet, dansçı, balerin/balet, aktör, pandomimci,cerrahlık olarak sıralanabilir.
 
Kişilerarası-sosyal zekâ: Diğer insanlarla sözlü ve sözsüziletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yeteneğidir.Çevresindekilerle ilişki kurmayı, işbirliği yapmayı severler. Bu zekâ alanıgelişkin olan kişiler; öğretmen, psikolojik danışman, psikolog, politikacı,doktor, işadamı olabilirler.
 
İçsel- özedönük zekâ: İnsanın duygularını, duygusal tepkiderecesini, düşünme sürecini tanıma, kendini yansıtma ve öz benliğini anlamayetisidir, kendimizi tanımamıza olanak sağlar. Başkalarının duygu vedüşüncelerini anlamada da başarılıdırlar ve meditasyon yapmaktanhoşlanırlar. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; sanatçı, din adamı,sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist gibi meslekleri tercih edebilirler.
 
Doğa zekâsı: Bölgesel ya da küresel çevre değişiklikleriniaçıklama, bitkileri, mineralleri, hayvanları, dünyayı, dağları, denizleri,mevsimleri, kısaca doğayı tanıma yeteneğidir. Gözlem, araştırma, incelemeyaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi,arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv