Zeytin Hayattır

  • 0
  • 1.414
Zeytin Hayattır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Rotary Kulübü’nün konuğu bu kez Change.org’da küçük zeytinlikleri “zeytinlik alanı dışında” bırakan yasa tasarısının iptal edilmesi ile ilgili  “Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır! #Zeytin Hayattır” sloganı ile  kampanya başlatan ve destekçi sayısı 113.147’e ulaşan Ayvalıklı zeytinci Salih Madra ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı- Merkezi İspanya’da bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi Kimyagerler Grubu Tadım uzmanı- İEÜ UygulamalıYönetim Bilimleri Yüksekokulu Mutfak Sanatları ve Yönetimi Öğretim Görevlisi Ümmühan Tibet oldu.   
Tibet, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilgiler vererek soruları yanıtlarken, Salih Madra ise başlattığı kampanyanın nedenleri ile çıkarılmak istenen yasa ile zeytin ve zeytinyağı ile ülkenin bu alandaki uğrayacağı zararı düşünerek başlattığı kampanya’daki destekçi sayısının 100 bini aşmasını anlattı, rotaryenlerden kampanyaya destek istedi.

Bu toprakların kadim ağacı zeytinin en uzun yaşayan ve yaşatan ağaç olduğunu söyleyen  ÜmmühanTibet,  “Varlığı M.Ö. 35’nci yıllara dayanan  zeytin ile ilgili 30 yılı aşkın süredir araştırmalar yapıyoruz, kimyagerler olarak hala keşfetmekle bitiremedik.  Her zeytin ağacı ayrı birlezzet üretiyor. Yeterki doğru yöntemlerle alıp soframıza getirelim. 2000’li yılların başına kadar 95 milyon  zeytin ağacı vardı,  hükümetin destekleriyle 166milyon zeytin ağacı var. Bu da tarım alanlarının yüzde 3.5 unu kaplıyor. Biz madencilere onun için kızıyor, yüzde 3.5 bize kalsın diyoruz” dedi.

ZEYTİNYAĞLI MUTFAĞIMIZ VAR, YEMEĞİ AYÇİÇEK YAĞINDA PİŞİRİYORUZ
Zeytinyağlılar diye bir mutfağı olup ta mutfağında ayçiçek yağı kullanan dünyada başka bir mutfak olmadığını anlatan Tibet,  “Zeytinyağı dar kalıplara sığdırılamayacak kadar büyük bir gıda.  Tatlıdan çorbaya, pilavdan makarnaya, her türlü yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz.  Kızartmaları zeytinyağıyla yapmanın  zararı değil bilhassa yararı vardır. Kızartma prosesi en yüksek ısıl işlemin uygulandığı prosestir. Serbest radikallerin buluşması bu pişirme sırasında oluşur. Zeytinyağının o güçlü yapısı trans oluşumunu miminize eder. Kızartmaları riviera,  rafine, sızma ile yapmanın da hiçbir mahsuru yoktur.  Yağların yanma derecesi 245 derecedir.  Pişirmedeki en yüksek derece 190 derece olduğu için görülecek duman yanma değildir. Aynı zeytinyağı tekrar tekrar 10 kez  bile kullanılsa oluşan serbest radikal miktarı yasal miktarın çok çok altında kalacaktır” dedi.

Saf zeytinyağının donacağı iddialarının tamamen asparagas olduğunu, Zeytin yağının donmasının zeytinin çeşidine, hasat zamanına, fabrikadaki işleme sistemine bağlı olduğunu belirten Tibet, sözlerini şöyle tamamladı: “ İyi bir zeyinyağı meyvemsi olmalı. Yakıcı olmalı.  Bu acılık, polifenol yapısının özelliği.  Yağ; ne kadar acı, ne kadar yakıcıysa o kadar sağlıklı, iyi demektir.  Bütün hormonlar üzerinde,karaciğer safra kesesi üzerinde etkisi vardır. Anti oksidan özelliği vardır. Ağrı kesicidir, ağrılı bölgeyi acı zeytinyağıyla ovduğunuz da ağırının kesildiğini görürsünüz.  Bağırsak florası’nı  düzenleyerek, kilo alınmasını engeller. Obeziteye karşı yararları vardır.  Doğada meyva suyu olarak tükettiğimiz tek meyva suyu zeytinyağı.  Diğer yağların hepsi çekirdekten, Zeytinyağı meyveden sıkılarak çıkarılır. Hiç çekinmeden bol bol zeytinyağı tüketin”

 
 
 Ayvalık Ticaret OdasıZeytinyağı Komisyonu Başkanı- Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği KurucuBaşkanı- Zeytinci Salih Madra, küçük zeytinlikleri “zeytinlik alanı dışında”bırakan yasa tasarısının ısıtılıp ısıtılıp getirilmesi üzerine  Change.org’da yasa tasarısının iptal edilmesiile ilgili kampanya başlattığını ve bu gün destekçi sayısının 113.147’ye ulaştığınısöyledi.

Mevcut haldeki yasaya göre ‘Zeytinlik sahaları içinde ve busahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerinvegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz veduman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağıfabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesiTarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.’ Hükmü bulunduğunu dilegetiren Madra,  bu yasayı çıkarmak için2002’den beri tırmalıyorlar. En son madencilik lobisinin baskısıyla tekrargündeme gelen  kanunu yönetmelikledelmeye çalıştılar.  Açılan davayla  yönetmelik iptal oluncaya kadar geçen  14.5 aylık süreçte 26 adet maden işletmesine18.350 dönüm için apar topar maden ruhsatı verdiler.  
Kaz dağları ve Madra Dağlarını delik deşik edecek  belki 50 belki 100 maden arama izni alındı,yasayı geçirdikleri an, talan başlayacak.  25 dönümün altını zeytinlik statüsündençıkaran yasanın geçtiği anda 25 dönümün altındaki zeytinlikler üzerinde herkes AVMdahil ne istiyorsa yapabilecek ama zeytinliklerin yüzde 70’inin yok olacak. Ozaman zeytin de zetinyağı da bulamayacak duruma geleceğiz. Zeytin ve zeytinyağıyerine işte o zaman “Zeytinyağlı yiyemem aman türküsünü  söyleyeceğiz.” diye konuştu.

Yasa ileilgili  farklısöylemler çıktığını ama ağırlıklı olarak o dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ınbaskısı olduğu hep ön plana çıktığını belirten Madra, “Bu yasayı bizimengelleyemeyeceğimizi ve Başbakanın emri  olduğunu söylüyorlar.  Tarım komisyonundaki  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müsteşarmuavini bana direk şunu söyledi: ‘Akkuyu Nükleler Santrali’nin yakınındaki 23,5ve 1.8 dönümlük iki zeytinlik yüzünden 20 milyar dolarlık yatırımı mı yapamayacağız?‘  

Madra’nın, yaptığı araştırmalara göre Kolin İnşaat’ınSoma’da yapacağı termik santral arazisindeki ve yakınlarındakizeytinlikler,  Mersin Akkuyu NükleerSantrali arazisindeki ve yakınlarındaki zeytinlikler, Yatağan Termik Santraliarazisi ve yakınlarındaki zeytinlikler, Madra ve Kaz Dağları'nda hali hazırdamaden arama ruhsatı olup işletme ruhsatı alamayan altın ağırlıklı madenciler veBandırma -Orhangazi-İzmir yolu  yeniköprü ile değerlenecek yol kenarındaki zeytinliklerin İmara açılması vezeytinlik olan çok büyük bir alanın organize Sanayi Bölgesi arsası ilanedilmesinden gelecek değer artışı iştahları kabartıyor.

 

SalihMadra sözlerini bir zeytin duasıyla tamamladı: “siz rotaryenlere Zeytin yağıkadar sağlıklı, Zeytin tanesi kadar bereketli, Zeytin ağacı kadar uzun ömürlerdiliyorum. Lütfen zeytinimize ve zeytinyağımıza sahip çıkalım”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv