“Zeytin’in yolculuğu” büyüteç altında

  • 0
  • 582
“Zeytin’in yolculuğu” büyüteç altında
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, Akdeniz’in kutsal bitkisi zeytin ağacının ve zeytinyağının bu bölgedeki serüvenini yeni bir konferans dizisiyle ele alıyor. “Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu” başlıklı konferans dizisinin ilki, 11 Nisan 2015 Cumartesi günü saat 17.00’de Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. Konferansta, Urla yakınlarındaki antik Klazomenai kentinde bulunan, Akdeniz’in ve dünyanın en eski zeytinyağı tesisini tekrar ayağa kaldırarak işler hale getiren Prof. Dr. Güven Bakır ve A. Ertan İplikçi, bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. 
 
14 asırdır ayakta
Klazomenai kentinde Prof. Dr. Güven Bakır başkanlığında ve A. Ertan İplikçi’nin danışmanlığında yürütülen arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan ve uzun çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırılan işlik M.Ö. 6. yüzyıla ait. İşlik içerisinde yer alan makinelerin yeniden kurulmasında tamamen doğal, mümkün olduğunca da yöreye ait malzemeler kullanıldı. Tarihi işliğin tekrar işler hale getirilmesiyle birlikte çocukların boyutlarına göre tasarlanmış, küçük ama gerçek zeytinyağı işliği de bölgeye kazandırıldı. Zeytin hasadı döneminde bahçelerinden topladığı zeytinleri getiren işliğe getiren çocuklar, bu değirmende işlemden geçirdikleri ve presleyip sıktıkları yağı şişeleyebiliyorlar.  Minikler zeytinyağı şişelerini, tasarımını kendilerinin yaptıkları etiketlerle de süslüyorlar.
 
İkinci konferans Mayıs’ta
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi konferans dizisinin ikincisi, Mayıs ayında Prof. Dr. Zeki Arıkan ve Doç. Dr. Cihan Özgün tarafından “Zeytinyağının Ege’deki Öyküsü” başlığı ile gerçekleştirilecek. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Ayvalık'ta coşkulu karşılama

Arşiv