Zeytinyağı için kalite ordusu

  • 0
  • 607
Zeytinyağı için kalite ordusu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın kar amacı gütmeyen kuruluşlar kategorisinde İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek kazanan Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı projesinde kursiyerler sertifikalarını aldı. Zeytinyağı sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi amacıyla Nisan ayı başından bu yana sürdürülen eğitimlerde 60 kişi zeytinyağı tadım uzmanı, 30 kişi ileri tadımcı oldu. ‘Tarladan Sofraya İyi Üretim Uygulamaları’ kapsamında da 250 kişiye eğitim verildi.


Türkiye dünyada önemli bir zeytinyağı üreticisi olmasına rağmen halen kişi başına yılda 1 litre olan yurt içindeki tüketimi artırmak amacıyla, kalite ve sağlıklı ürün argümanlarının yanısıra özellikle lezzet ve nefaset faktörünün öne çıkması gerekiyor. AB’ye uyum süreci ve dış pazar beklentileri nedeniyle tadım analizlerinin tebliğlere girmesi, ‘tadım uzmanları’nı zorunlu kılıyor.
Sektörün talep ettiği 'Zeytinyağı İçin Duyusal Analiz Eğitimi'nin örgün ve yaygın eğitim sürecine dahil edilmesi amacıyla, EBSO ve proje ortağı Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü-2 Ticaret Meslek Lisesi (NSİEK -2 TML) işbirliğinde açılacak panelist eğitimleri ile gıda teknolojisi eğitimi alan öğrenci/kursiyerlere yeni mesleki yeterlikler kazandırılarak istihdam edilebilirlikleri arttırılacak.

IOC’ye İzmir daveti
İzmir’de zeytinyağı sektörüne yönelik eğitim kalitesinin arttırılarak kalifiye işgücünün yetiştirilmesi hedeflenen proje kapsamında bugüne kadar geçen süreçte; EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran başkanlığındaki heyetle İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), Sevilla’daki Instituto de la Grasa ile Malaga’daki  Hojiblanca Kooperatifi (Dcoop) tesisleri ziyaret edildi. Duyusal analiz seminerleri ve tadım eğitimlerinde de zeytinyağında bulunması gereken özellikler tanıtıldı.

Türkiye’nin 1998 yılında ayrıldığı IOC üyeliğine 2010 yılında dönmesinin ardından İzmir için büyük önem taşıyan ziyarette EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi kurum ile ilişkilerin güçlendirilmesi, zeytinde yaşanan sorunlar, rekolte ve kalite konularını görüştü.
Uluslararası Zeytin Konseyi’ne periyodik toplantılarından birini EBSO aracılığı ile İzmir’de gerçekleştirilmesi teklif edildi. Zeytinyağı konusunda farkındalık artışının sağlanması amacıyla, IOC hibe proje çağrılarının İzmir ve sektörde duyurulması konuları da gündemin ağırlığını oluşturdu.

Fark, farkedilecek…

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı ve Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet tarafından Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Duyusal Analiz Laboratuvarında düzenlenen tadım eğitimlerinde, katılımcılar kaliteli zeytinyağında bulunması gereken meyvemsilik, yakıcılık ve acılık kriterlerini farklı zeytinyağlarını tadarak deneyimlediler.
Zeytinyağındaki küf, ransit ve kızışma gibi istenmeyen özellikleri de öğrenen katılımcılar, zeytinin hasadından fabrikada zeytinyağına dönüşmesine kadarki aşamalarda nelere dikkat edilmesi konusunda bilgilendiler. Mucizevi bir yağ olan zeytinyağının özelliğini yitirmeden üretilip tüketilmesi bilincini edindiler.

EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Özyurt, Türkiye’nin ekipman ve donanım eksikliği bulunmadığını, ancak uygulama ve bilinç artırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Özyurt, zeytin ve zeytinyağı konusunda lider konumdaki İspanya’da yapılan incelemeler ve proje kapsamında düzenlenen eğitimlerle sektörün ihtiyaç duyduğu gerekli altyapı çalışmalarına başlandığını söyledi.
Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı projesi koordinatörü Başak Karaöz de, proje fikrinin ortaya çıkması, yazımı ve uygulama aşamaları ve gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulundu.

Proje Ortağı kurum olan Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü -2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, diğer liselere de örnek olacak şekilde Duyusal Analiz Laboratuvarı ve teorik eğitim sınıfı kuruldu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olarak, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle 9 Nisan 2014 tarihinden itibaren yürütmekte olduğu 'Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı' adlı  projede, ortak kurum olarak Konak Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü-2 Teknik ve Meslek Lisesi, iştirakçi kurum olarak da Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliği yer alıyor.

Projeden tüm sektör yararlanacak

•    Mesleki Yeterlik Kurumu standart ve mevzuatına uygun Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Ağacı hazırlanacak. Tadım Uzmanı Meslek Standardı için alt yapı oluşturulacak.
•    Tadım Uzmanı mesleği (zeytinyağı degüstatörü) için eğitim programları oluşturulacak.
•    Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilmek üzere zeytinyağı duyusal analizi eğitim programı ve eğitim modülleri için modül bilgi sayfaları hazırlanacak.
•    Duyusal  Analiz Eğitimi alan tadımcılar için veri bankası oluşturularak www.zeytinyagitadim.com adlı web sayfasında yer alacak.
•    Gıda Teknolojisi eğitimi almış mesleki lisesi, meslek yüksekokulu, üniversite mezunlarının vasıflarında artış sağlanacak.
•    Yetiştirilen kalifiye işgücü, özellikle küçük işletmeler başta olmak üzere konvansiyel yöntemlerle çalışan işletmelerin de gelişmesine katkı sağlayacak. Sektör ile eğitim kurumları arasında sürdürülebilir, birbirini destekleyen işbirlikleri oluşturulacak.
•    Üreticinin (çiftçinin) zeytin hasadını daha bilinçli olarak yapması sonucu kalitede artış sağlanacak.
•    Zeytinyağı tüketiminde kaliteli ürün konusunda tüketici bilincinin artması ile pazarda genişleme oluşturulacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv