Zeytinyağı sektöründen tağşiş nöbeti

  • 0
  • 716
Zeytinyağı sektöründen tağşiş nöbeti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Zeytinyağının perakende satış fiyatı 20 lirayı geçince tağşişli zeytinyağı satışının olmaması ve sektörün imajının zarar görmemesi için zeytinyağı sektörü top yekün mücadele başlattı.

Türkiye’nin en önemli zeytinyağı üretim bölgelerinden biri olan Ayvalık’ta Ayvalık Ticaret Odası’nın evsahipliğinde sağlıksız ve tağşişli zeytinyağı satışlarının önüne geçmek için yapılan toplantıya, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun ve Tarım İlçe Müdürü Yusuf Aygün’ün yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda zeytinyağındaki fiyat artışı ile birlikte hijyenik olmayan koşullarda dolumu ve satışı yapılan tağşişli ve markasız ürünlerin satışının üreticiyi ve sanayiciyi sıkıntıya soktuğu ifade edildi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ilçe pazarı ve muhtelif yerler ile İzmir- Çanakkale yolu üzerinde sağlıksız koşullarda yağ satanlar hakkında Zabıta ve Tarım İlçe Müdürlüğü’nün yapacağı denetimlerle konunun üzerinde hassasiyetle durulacağını belirterek Coğrafi İşaret kullanımının yaygınlaşması ile konunun kendiliğinden çözüleceğini vurguladı.

Ayvalık dışından getirilen yağların “Ayvalık Zeytinyağı” adı altında satılıyor olmasının sektöre emek veren firmaları haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını belirten Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ayvalık’ta üretilmeyen ve Coğrafi İşareti olmayan, markasız beyaz tenekelerde satılan yağların halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Ayvalık Ticaret Odası olarak 24.08.2015 tarihinde yapılan denetimde “Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti” kullanmayan firmaların tespit edilerek uyarıldığını ve yasal prosedür konusunda bilgilendirildiklerini aktardı.

Ürünlerinde “Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti Hologramlı Etiketi” kullanan markaları desteklemek ve tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla ilçenin giriş ve çıkışına coğrafi işaret logolu totemlerin konulacağını belirten Kantarcı, bu totemlerin minyatürlerinin de satış yapılan mağazaların vitrinlerinde yer alacağını ifade etti.

Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun ise faaliyet konularında “zeytinyağı satışı” ibaresi bulunmayan işyerlerinin satış yapmasının kanuna aykırı olduğunu hatırlatarak vergi denetmenlerince yapılacak kontrollerde bu durumun dikkate alınacağını hatırlattı. 

Toplantıda söz alan Tarım İlçe Müdürü Yusuf Aygün kaçak satışların ALO 174 hattına bildirilmesi gerektiğini söyleyerek “Bu konuda halkımıza da görev düşüyor” dedi. 

Ayvalık Ticaret Odası’nın evsahipliğindeki tağşişle mücadele konulu toplantıya katılan zeytinyağı sektörü temsilcileri benzer toplantıların diğer zeytinyağı üreticisi bölgelerde de düzenlenmesi ve zeytinyağında tağşişe karşı top yekün mücadele çağrısında bulundu.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv