2014 hedefi 2 milyar dolar

  • 0
  • 820
Yazı Boyutu:

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. 2012 yılında Su ürünleri ihracatında sıralamaya giren ilk 30 firmaya teşekkür belgesi ve çipura/levrek  şeklinde ödül verildi.
 
Su ürünleri ve kanatlı ihracatının iyi gittiğine dikkat çeken Ege Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı olan Sinan Kızıltan, “Türkiye geneline baktığımızda 2011’de 1 milyar 418 milyon dolar olan ihracat rakamımızın, 2012 yılında yüzde 17’lik bir artışla 1 milyar 664 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştığını görüyoruz. 2013’ün ilk üç ayına baktığımızda balık fiyatlarında ve ihracatımızda yaşanan artışı da göz önünde bulundurduğumuzda 2013 yılı için 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat yapmayı bekliyoruz. Sektör olarak, 2014’te de 2 milyar dolarlık ihracat rakamını hedefliyoruz, ayrıca 2023 ihracat hedefimiz de 3,5 milyar dolardır” dedi.
 
Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından yapılan 2011 yılında yapılan 550 bin dolar olan ihracatın yüzde 7 oranındaki artışla 2012 yılında 587 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.
Teşvik politikasının su ürünleri sektörüne olan etkisini değerlendiren Kızıltan, “Eskiden 2 bin tona kadar yüzde 100 teşvik veriliyordu. Ancak şimdi, 250 tona kadar yüzde 100, 150-500 ton arasına yüzde 50 oranında teşvik veriliyor. Bu durum sebebiyle orta ve büyük ölçekli firmalarımız yüzde 80’e varan teşvik kaybı yaşadı” diyerek görüşlerini bildirdi. 
Geçtiğimiz aylarda vefat eden İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’nin Kurucu Başkanı Necdet Doğanata’nın sektöre büyük emekleri olduğunu ifade eden Kızıltan, sektörün Doğanata’nın hizmetlerini hiçbir zaman unutmayacağını belirterek rahmet diledi.
STG VE KTG YOĞUN TANITIM ATAĞINI SÜRDÜRÜYOR
 
Su Ürünleri Tanıtım Grubu ile Kanatlı Tanıtım Grubu’nun faaliyetlerinin ihracatı arttırdığını vurgulayan Kızıltan, “Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) ile Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) titizlikle tanıtım faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Tanıtım faaliyetleri sayesinde, hem su ürünleri hem de kanatlı ürünleri ihracatımız her geçen yıl artıyor ve sektör rekabet gücünü ortaya koyarak her geçen yıl başarılı şekilde ihracat artışı sergiliyor. Tanıtım faaliyetleri kapsamında, 2013 yılı içinde toplam 13 fuar katılımı gerçekleştirecek olan STG 4 fuarı yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdi. KTG ise 2013 yılı içinde 19 fuara katılacak. Tanıtım bütçelerimizin az olmasına rağmen gidilen ülkelerde mutfak kuruyor,  gelen ziyaretçilerin özel Türk aşçılarımızın hazırladığı levrek, çipura, alabalık gibi ülkemiz balıklarını tatmalarını sağlıyoruz. Profesyonel faaliyetlerle beraber ticari iş bağlantıları kuruyor ve fuar sonrası ulaştığımız alıcıların bilgisini sektör ile paylaşıyoruz. Gidilen ülkelerde Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerimizin tanıtımını en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Rusya, Ukrayna ve Libya gibi yeni pazarlarımız olarak sayılabilecek ülkelere çipura, levrek, alabalık gibi ülkemiz balıkları ihraç edilmesi de bizleri memnun ediyor” şeklinde konuştu.
 
EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ BALIK TÜKETİMİNİ ARTTIRMAK
Balık tüketiminin artmasının hem yurtiçi hem yurtdışı faaliyetlerine katkı sağlayacağını belirten Kızıltan,”Türkiye’de nüfusun yüzde 33’ü obezite sınırında yaşıyor ve bu oran her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu bağlamda en önemli hedefimiz balık tüketimini arttırmaktır. Balık tüketimi Avrupa ülkelerinde yılda 18 kg iken ülkemizde 6-7 kg civarında. Bu durumun ortadan kalkması ve sağlıklı bir nesil yetişebilmesi için iç tanıtıma da gereken önem verilmelidir.
 
MARKALI VE AMBALAJLI BAL İHRACATINA TEŞVİK TALEBİ
Genel Kurul’da konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu zeytinyağı ihracatındaki gibi, ambalajlı ve markalı bala da Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik verilmesi talebinde bulundu. Başkan Kızıltan da konunun Ekonomi Bakanlığı’nda olduğunu, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv