Ağaç mamülleri ve Orman Ürünleri ihracatında yüzde 14'lük artış

  • 0
  • 813
Yazı Boyutu:

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2013 yılı bütçesi 1 milyon 220 bin olarak kabul edildi.
 
Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu,”Türkiye geneline baktığımızda Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörünün 2011’de 3 milyon 392 bin dolar olan ihracat rakamının 2012’de yüzde 14 artışla 3 milyon 865 bin dolara ulaşmış olduğunu görüyoruz. Birliğimizden gerçekleşen 2012 yılı ihracatımız ise 2011’e göre yüzde 16,3’lik artış göstermiş ve  355.5 milyon dolar seviyesinden 413.6 milyon dolar seviyesine yükselmiştir” dedi.
 
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Tarafından En Fazla İhracat Yapılan Ülke Libya
Tarakçıoğlu sözlerine şöyle devam etti;”Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından en fazla ihracat yapılan ülke 2011’de 3 milyon 658  bin dolar iken 2012’de yüzde 958 artışla 38 milyon 690 bin dolar ile Libya oldu. Özellikle kağıt ve mobilya ihracatında artış yaşanan Libya’yı İngiltere, İran ve Almanya ve Irak gibi ülkeler takip etti. Enerji, işçilik ve gibi üretim maliyetimizi etkileyen konularda destek alabilirsek ve kur da rekabetçi seviyede kalırsa bu yıl tekrar ihracatımızda istediğimiz artışı yaşayabiliriz.”
2012 yılı içerisinde en çok ihracatı yapılan ilk üç ürünün kağıt ve kartonlar, oluklu olmayan kağıt ve kartondan katlanabilir kutular ile karton kutular olduğunu belirten Nurettin Tarakçıoğlu mobilya ve odun dışı orman ürünlerinde de (kekik,defne yaprağı gibi) talep artışı yaşandığını söyledi.
 
“Mobilya İhracatının Artışı İçin Kümelenme Gerekli”
Mobilya ihracatının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen kümelenme çalışmalarının öneminin altını çizen Nurettin Tarakçıoğlu, “Mobilya ihracatı için kümelenmenin çok önemli olduğunun farkındayız. Bu bağlamda, Ekonomi Bakanlığı’nın “Proje Bazlı Eğitim, Danışmanlık, Yurt Dışı Pazarlama, Alım Heyeti ve Bireysel Danışmanlık Programları ile İstihdam Giderlerinin Desteklenmesi Programı” kapsamında yürütülmekte olan proje kümelenme yaklaşımını temel alıyor. İzmir ilinde faaliyet gösteren ve mobilya ihracatı yapan veya ihracat potansiyeli taşıyan firmaların kümelenme yaklaşımı temelinde uluslararası pazarda rekabet güçlerinin artırılmasını ve orta uzun vadede sürdürülebilir, karlı ihracat artışını sağlamayı amaçlanıyor. Uluslararası Tanıtım ve Pazarlama Programları kapsamında iştirakçi firmalar ile ortak olarak belirlenen hedef pazarlara yönelik ticaret ve alım heyetleri ile firmaların ihracat kapasitelerinin artırılması için ikili iş görüşme organizasyonlarının da düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca mobilya ve ambalaj tasarım yarışmalarını da düzenlemeye devam ederken, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı faaliyetine de destek vermeyi sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv