Akıl ve vücut birlikteliğine pilates

  • 0
  • 704
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi FizyoterapiBölümü öğretim görevlisi Uzm. Fzt. Hülya Özlem Şener, son yılların modazayıflatma programı olarak tanıtılan Pilates’in yürüyüş ve diyetle beslenmediğisürece kilo kaybına neden olmayacağını ancak akıl ve vücut birlikteliğininsağlanması ile vücudun farkındalığının artacağını ve fit görünüm için en doğrubir egzersiz sistemi olduğunu söyledi.  

Yanlış uygulanan Pilatesprogramlarının bugüne kadar omurga kırıklarından tansiyon sorununa kadar pekçok önemli rahatsızlığa neden olduğuna değinen İzmir Üniversitesi FizyoterapiBölümü öğretim görevlisi Uzm. Fzt. Hülya Özlem Şener, “Televizyonda Pilatesyapan birbirinden fit ünlüleri gören bir ev kadını, programa denk geldiği günPilates yapmaya başlıyor. Ancak asla böyle olmamalı. Pilates yapacak kişi ilkönce bir fizyoterapist kontrolünden ve değerlendirmesinden geçmeli” dedi.Kardiyovasküler ve diğer tüm sistemleri açısından kontrolden geçmiş ve egzersizyapmasına engel bir sağlık sorunu olmayan bireyin fizyoterapist tarafındankısalık ve esneklik testleri, kas testleri, eklem yapısı değerlendirmeleriyapıldıktan sonra Pilates yapmaya başlamasının uygun olacağını belirten Uzm.Fzt. Şener, “Herkesin bireysel test sonuçları farklı olmakla birlikte benzerprofillerden bir grup oluşturulup toplu halde de Pilates yapılabilir” dedi.Şener, Pilates’in özellikle boyun, sırt ve bel ağrısı olanlar, genelkuvvetlendirmeye ihtiyaç duyanlar ve sporcuların rehabilitasyonunda uzunyıllardır kullanılan bir yöntem olduğunu söyledi. 

Pilates’in yararları
Şener, Pilates’in yararlarıhakkında şu bilgileri verdi:“Pilates, vücut farkındalığıyaratır, duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemiproblemlerinden korur, ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının önüne geçer,vücuda esneklik kazandırır. Denge ve koordinasyonu artırarak özellikle baştaomurga olmak üzere tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar. Kasların kuvvetve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşananyorgunluğu ortadan kaldırır.” 

Keyif alarak yapın
Görev bilinci ile bir an öncetamamlama isteği ile yapılan Pilates egzersizleri boyunca nefes, konsantrasyon,merkezleme, kararlılık ve akıcılık prensiplerinin yerine getirilemeyeceğinihatırlatan Şener, “Gün aşırı olmak kaydıyla haftada 3 kez ya da yürüyüşledesteklenmek kaydıyla haftada iki kez yapılabilir. Ancak önemli olan, keyifalınan bir zamanda, örneğin sevdiğiniz diziyi seyrederken ya da eşinizle sohbetederken bunu yapmanızdır” dedi. 

Para tuzaklarından kaçının
Pilates egzersizi sırasındayapılan yanlış uygulamalar nedeni ile bel bölgesine ait omurga kırıklarınakadar pek çok sorun yaşayan hastanın tedavi amacıyla kendisine başvurduğunusöyleyen Uzm. Fzt. Şener, “Eğitimini ve sertifikasını fizyoterapistlerdenalmamış bir kişinin yaptıracağı uygulama ciddi sakatlıklara neden olmaktadır.Ancak bu eğitimi her fizyoterapist de veremez. Temel prensiplerin kişilertarafından tam olarak öğrenildiğine kanaat getirilirse ki bu da yaklaşıkhaftada 3 gün olacak şekilde 1 aylık bir süreç sonunda ancak elastik bantkullanımına ve yeterli geri bildirimlerin alınmasının ardından da uygun zamandatop kullanımına geçilebilir. Ancak görüyoruz ki ticari kaygılarla daha ilkgünden topla Pilates yaptırmaya çalışan salonlar var” diye konuştu.  

Hamileler özellikle dikkatetmeli
 Hülya Şener, hamilelerin dePilates yapabileceğini ancak hamileliğin en başında doğum zamanına kadargelişim sürecinin takip altında tutulması gerektiğini söyledi.  
Pilates hakkında doğru bilinenyanlışlar
Pilates zayıflatır: Pilates zayıflatmaz. Stabilizasyonu sağlayarak doğrukasların kullanımıyla, kasların düzgün kasılarak uzamasını sağlayan Pilates,beden olarak küçülmeyi sağlar. Ancak yürüyüş ve diyetle birlikte yapılmasıdurumunda zayıflamaya neden olur, fit bir görüntü elde edilir.
Pilatesi belli bir süre yapmakfit görünüm için yeterlidir: İnsanvücudundaki kaslar eğer kullanılmazsa, 1 saat içinde görevini bırakmaya başlar.Yani bir yaşam biçimi haline getirilmediği sürece Pilates yaparak elde edilenfit görünümün sürdürülmesi mümkün değildir.
Haftada bir kez Pilates yapmakyeterlidir: Pilates’in haftada 3 kezyapılması en uygun olanıdır, her gün bile yapılabilir. Yürüyüşle desteklendiğisürece haftada 2 kez yapmak da yeterli olabilir.
Herkes Pilates yapabilir/yaptırabilir:

Pilates, akıl ve vücut birlikteliğini sağlayan bir koordinasyonegzersiz sistemidir. Bu nedenle Pilates’e başlamadan önce mutlaka bir fizyoterapistkontrolünden ve belli sağlık testlerinden geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenlePilates eğitimi veren kişinin fizyoterapi kökenli ya da fizyoterapistten eğitimalmış bir kişi olması çok önemlidir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv