Ameliyatsız varis tedavisinin tam zamanı

  • 0
  • 832
Yazı Boyutu:

Varis tedavisikışın yapılınca; tedaviler sonrası bacaklarda ortaya çıkan iz ve renkdeğişiklikleri güneşle karşılaşmadan düzeliyor, soğukta varis çorabı giymek dezor olmuyor.

Bu aylar ameliyatsız varis tedavisinin tam zamanı 
Radyoloji Profesörü Yiğit Göktay, ameliyatsız varistedavisinde en ideal zamanın kış ve bahar ayları olduğunu söyledi. Prof. Dr.Göktay, “Bu aylarda yapılacak tedavi sonrası bacaklarda istenmeyen izler ve renkdeğişiklikleri en az düzeyde kalıyor, hastanın yaza kadar tam olarak iyileşmesiiçin bir süreç sağlanıyor. Bu mevsim ameliyatsız varis tedavisinin tam zamanı”dedi. 

İzmir KentHastanesi Girişimsel radyoloji uzmanı Prof. Dr. Göktay, özellikle hanımlardaciddi rahatsızlıklara neden olabilen varisin tedavisinde zamanlama konusunadikkat çekti.  Varis tedavisinde cerrahiyöntemin yanısıra lazer, RF ve MOCA gibi neştersiz, modern tedavi yöntemlerininuygulandığını vurgulayan prof. Dr. Göktay, varis ve tedasiyle ilgili  şunları söyledi:“Bacaklarımızdaoluşan rahatsız edici varislerinnedeni toplardamar yetmezliğidir.Bacaklarımızdaki kirli kan, biz hareket ederken bacak kaslarımızın kasılmasıylayukarı doğru pompalanır ve kalbe ulaştıktan sonra akciğere giderek temiz kanhaline dönüşür. Toplardamarlarımızdaki kapakçıklar sayesinde bacaklarımızdakikirli kan yerçekimiyle tekrar geriye kaçmaz. Bazen toplardamarlardakikapakçıklarımız verimli çalışamaz, hasar görür ya da yükü kaldıramaz, budurumda akciğere gitmesi gereken kirli kan yerçekimi etkisiyle geri kaçar vebacak toplardamarlarında birikir ve varisler ortaya çıkar.

Son yıllardahalkın tanımaya başladığı damar içindenvaris tedavisi, endovenöz (damar-içi) venöz yetmezlik tedavisi olarak dabilinen lazer, RF ve MOCA gibi tümmodern tedavi yöntemleri bacaklardaki varislerin ve buna bağlı şikayetlerinortadan kaldırılmasında başarılı bir şekilde uygulanmakta ve yaygınlıkkazanmaktadır. Bu tedavilerde temel yaklaşım radyolojik görüntüleme eşliğindeameliyat gerektirmeden ve genel anestezi uygulanmadan varislerin ortadankaldırılmasıdır.” 

VARİS; YAZAYLARINI YANİ SICAĞI SEVMEZ
Prof. Dr. Göktay,varis ve buna bağlı yakınmaların genellikle yaz aylarında sıcağa bağlı olarakarttığını söyledi. Damar içinden ameliyatsız tedaviler için ideal zamanın kışayları olduğunu kaydeden Göktay, sözlerini şöyle sürdürdü:“Daha doğrusugüneş ışınlarının güçlü ve dik gelmediği kış aylarında tedavi sonrası iyileşmedaha verimli oluyor. Bu şekilde ciltte oluşacak renk değişiklikleri en azseviyede oluyor, kozmetik beklentiler açısından da tedavi daha etkin olabiliyor.Kış aylarında yapılan tedaviler sonrası bacaklardaki tedavi sürecine bağlıdeğişiklikler güneşle karşılaşmadan iyileşmekte ve yaza normal sağlığınakavuşmuş olarak ulaşmaktadır. Bu yaklaşımın bir diğer avantajı da tedavisonrası birkaç hafta da olsa varis çorabı giyilmesi gereğinin kış-baharaylarında daha rahat yapılabilmesidir. Özellikle İzmir gibi sıcak şehirlerdeyaz aylarında bir gün bile varis çorabı giymek hasta için büyük külfetolabilir.

Günümüzde sürekliolarak hasta açısından daha konforlu varis tedavisi seçeneklerigeliştirilmektedir ve damar içinden yapılan ileri teknolojik tedaviler ön planaçıkmıştır. Ameliyatsız varis tedavisinde hasta hemen her zaman günlük hayatınahızla dönebilmektedir, ancak tedavi olan damarlardaki iyileşme süreci veciltteki değişiklikler için ayrı bir zamana ihtiyaç vardır ve bunun için enideal tedavi planlaması yaz sıcakları başlamadan iyileşme için süre yaratılaraktedavinin yapılmasıdır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv