Anne, candır

  • 0
  • 875
Yazı Boyutu:

Diyalize mahkum diyabet hastası kızı Fatma Sıvış’ı (38) buesaretten kurtarmak isteyen, ancak fazla kiloları buna engel olan  63 yaşındaki Hatice Gündoğmuş,  doktorların “zayıflamanız şart”  demesi üzerine 6 ayda 16.5 kilo vermeyibaşarınca bir böbreği kızına nakledildi.  Opr. Dr. Işık Özgü, “Anne, kızı içinböbrek vermeye ek olarak bu fedekarlığı da yaptı” derken, anne Gündoğmuş,“Kızıma kalbim bile feda olsun. Ölünce pankerasım da kızıma nakledilsin,diyabetten de kurtulsun” dedi.

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde oturan, bir restorandaçalışan Kaya Sıvış’la evli, Oktay (20) ve Ebru (18) adlarında iki çocuğubulunan ev hanımı Fatma Sıvış ikinci hamileliğinde diyabet hastası oldu.Diyabet, 16 ay önce Sıvış’ın böbreklerini iflas ettirdi. Talihsiz kadın diyalizebağlı bir yaşama başladı. Fatma Sıvış’ın makineye mahkumiyet yaşamı, Ankara’dayaşayan 4 çocuk 7 torun sahibi annesi Hatice Gündoğmuş’u kahretti. Kızınınhaftanın üç günü makineye bağlanmasını kabullenemeyen anne Gündoğmuş,kadavradan bağış beklemeyi göze alamadı. Eşi ve üç çocuğu da gönüllü vericiolmak isterken anne Gündoğmuş, hiçbirini kabul etmeyip kızının donör adayıoldu. Anne ve kızı böbrek nakli için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. AncakGündoğmuş’un fazla kiloları donör olmasına engel çıkardı. Kent hastanesi Böbreknakli Programı Sorumlusu Opr. Dr. Işık Özgü, böbrek vericisi olabilmesi içinanne Gündoğmuş’un kilo vermesi gerektiğini söyledi. Gündoğmuş, doktorlarınönerisi üzerine bir diyetisyen gözetiminde diyete başladı. Gündoğmuş, 6 ayda106.5 kilodan 90 kiloya düştü. Kızına can aşısı olabilmek için zayıflayanGündoğmuş ve Sıvış geçtiğimiz günlerde İzmir Kent Hastanesi’nde nakiloperasyonuna alındı.  Anne Gündoğmuş’tanalınan bir böbrek diyabet hastası kızı Fatma Sıvış’a nakledildi. Nakil sonrasındakızını diyalizden kurtarmanın mutluluğu yaşayan Gündoğmuş duygularını şöyledile getirdi:“Kadavradan bağış bekleyecek durumda değildik. Aday oldumancak bu kez fazla kilolar sorun çıkardı. 106.5 kiloydum. Önümde hiç zamanyoktu. Hemen kilo ver gel, dedi doktorlarımız. Bir ara metabolizmam durmuş kiloveremedim. Bir ara ekmeği tamamen kestim. O da zararlı oluyormuş. Sabah akşamöğlen bir dilim eklem yemem lazımmış. Ben ekmek yemezsem daha çok kilo veririmdedim ama öyle olmuyormuş. 90’a inince nakil yapıldı. Babası da üç kardeşi dekızıma verici olmak istedi. Ama eşim hastaydı, çocuklarıma da kıyamadım.Zayıflayıp verici oldum. Kızım şeker hastası, pankerasımı da vermek istedim.Ama canlıdan bu nakil yapılmıyormuş. Ölünce pankerasımı alsınlar, kızıma nakletsinler,kızım diyabetten de kurtulsun. Kızımı makineye bağlı görmeye dayanamıyordum,kıyamıyordum. Ona böbrek, pankreas değil kalbimi, canımı veririm. Evlat herşeye değer. Şimdi çok iyi, ben de çok mutluyum.”

18 yıldır diyabet hastası olduğunu, diyabet yüzündenböbreklerini kaybettiğini belirten Fatma Sıvış, “annem bana böbreğini vermekistediğinde ben de ona kıyamadım, kıyamam dedim. Anneme bir şey olsakatlanamazdım. Çok şükür her şey yolunda gitti, ikimiz de iyiyiz, mutluyuz”dedi.Öte yandan Opr. Dr. Özgü, annenin kızına verici olabilmekiçin zayıflamasının takdir edilecek bir şey olduğunu belirtti, “Anne çok yaşlısayılmaz aslında. Çok daha yaşlı kişilerden böbrek aldığımız vakalarımız var.Ancak bu yaşta bu hastanın kilo vermesi çok kolay olmuyor. Ama söz konusu evlatolunca böbrek vermeye ek olarak bu fedekarlığı da yaptı. Çünkü biz böbrek vereninsanların risk almasını istemeyiz. Vücut kitle indeksi belli bir sınırınüzerindeyse ameliyat etmiyoruz. O yüzden hastaların vücut kitle indeksinin uygunolmasını istiyoruz. Hastamızın annesine bunu, ne kadar kilo vermesi gerektiğinide söyledik. Önerilerimize uydu, yeteri kadar kilo verdikten sonra biz deameliyatımızı gerçekleştirdik. Hem anne hem de kızı için iyi gitti. Umarımbundan sonra da iyi gider” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv