Antik Tiyatro’da ilk kazma vuruluyor

  • 0
  • 1.166
Antik Tiyatro’da ilk kazma vuruluyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan, bazısütunları evlere duvar yapılan Roma Antik Tiyatrosu'ndaki arkeolojik kazılarkısa süre içinde başlayacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırmaları veyıkımları gerçekleştirilen Antik Roma Tiyatrosu alanındaki arkeolojik kazılarınkısa sürede başlaması planlanıyor. Antik Smyrna Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr.Akın Ersoy ve ekibi tarafından yürütülecek çalışmalarla, Antik Tiyatro'ya dairönemli bulguların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin bölgedeki yıkımları dahatamamlanmadan, antik tiyatroya ait olan duvarlar ve sütunlar ortaya çıkmayabaşlamıştı. Gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için 12bin 972 metrekarelik alan üzerindeki 164 adet parsel için kamulaştırma kararıalan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  bugüne kadar 11.4 milyon TLkamulaştırma bedeli ödedi.

 

Arkeoloji ve Tarih Parkı

Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırmasıyapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılarile Antik Tiyatro’nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. 1/1000 ölçekli"Kadifekale-Tiyatro ve çevresi koruma amaçlı imar planı"nda 2. derecearkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş alanların "Arkeoloji ve TarihParkı" olarak düzenleneceği bildirildi.

 

Roma dönemi eseri

Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi,1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında vearaştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 binkişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemiözellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Romaİmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatrodaöldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği önesürülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi tiyatronun çağdaş korumayöntemleriyle desteklenmiş onarım projeleriyle kamusal organizasyonlara evsahipliği yapabilecek bir etkinlik merkezi haline getirilmesini hedefliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv