Aspirin, gece uykudan önce içilmeli

  • 0
  • 1.290
Yazı Boyutu:

Kardiyolog  Doç. Dr. Cevad Şeküri,  kan sulandırıcıolarak hastalara verilen aspirinin, gece uykudan önce içildiğinde daha fazlayarar sağlayabileceğinin saptandığını bildirdi. Bu saptamanın Hollanda’dagerçekleştirilen bir araştırmanın sonucunda yapıldığını belirten Doç. Dr.Şeküri,  “Aspirinin gece alınmasınındaha faydalı olabileceği, kalp krizi ve beyin olaylarının önlenebileceği düşünülüyor. Ancak Aspirinin yanetkileri olabileceğine dikkat çekilirken, doktor tavsiyesi ile kullanılması daşiddetle öneriliyor” dedi. 

BAZI HASTALAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ İLAÇ  
İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. CevadŞeküri,  Aspirinin kalp ve damar hastalığı, beyin damar hastalığı olanların, felçgeçirenlerin vazgeçilmez ilacı olduğuna dikkat çekti. Şeküri, bu hastalarınbaşka bir engelleri yoksa aspirin kullanmalarının gerektiğini kaydetti. Doç.Dr. Şeküri, aspirinin “alınma zamanı ile - etki ilişkisi”nin bir araştırmadaele alınıp sonuçlandığını söyledi. Yapılan yeni araştırmalara göre aspiriningece uykudan hemen önce alındığında daha fazla yarar sağlayabileceğininsaptandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri şöyle konuştu: 

GECE UYKUDAN ÖNCE İÇİLİRSE  YARARI  ARTIYOR 
“Aspirin kullanmanın amacı kanı sulandırmaktır. Aspirinetkisini, damar içerisinde pıhtı oluşumunu kolaylaştıran ve trombosit olarakadlandırılan kan parçacıklarının yığılmasını, bir araya gelmesini önleyerekgöstermektedir.  Bu etkisinden dolayıkalp krizi, inme ve beyin felci geçirme riski azalmaktadır. Yapılanaraştırmalarda kalp krizi riskinin sabah saatlerinde diğer saatlere göre 3 katdaha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmacılar kanın pıhtı oluşturantrombositlerinin sabah saatlerinde daha fazla aktif olduklarını ortayakoymaktadır. Benzer bir etkide kolesterol düşürücü ilaçların gece kullanımı ilede söz konusu. Bu ilaçların gece alınmasında amaç gece saatlerinde dahabelirgin olan kolesterol üretimini önlemektir.” 

ARAŞTIRMA HOLLANDA’DA YAPILDI, SONUÇLARI  ABD’DE AÇIKLANDI  
Aspirin ile ilgili araştırmanın Hollanda’da yapıldığınıbelirten Doç. Dr. Şeküri, “Araştırmanın sonuçları ise bir süre önce ABDKardiyoloji Derneği’nin Dallas kentinde gerçekleşen yıllık kongresinde sunuldu.Bu araştırma sonucunda gece uykudan önce alınan aspirinin günün diğersaatlerine göre trombositlerin aktivitesinde daha belirgin azalmaya nedenolduğu dolayısıyla pıhtı oluşumunu daha fazla önlediğini ortaya koydu. Busonuca göre aspirin kullananların ilacını gece almasının daha faydalıolabileceği, kalp krizi ve beyin olaylarının önlenebileceği düşünülmektedir.Ancak Aspirin almanın bazı yan etkilerinin olabileceği ve bu yüzden doktortavsiyesi ile kullanılması da  şiddetleöneriliyor. Ben de  bu araştırmanınsonuçları hastalarımızın bilgisine sunarak, yararlanmalarını istedim” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv