Avam Kamarası’nda Türk sağlık sistemini anlattı

  • 0
  • 733
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi TıpFakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk OftalmolojiDerneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İngiltere Avam Kamarası’nın(House of Common) davetlisi olarak gittiği İngiliz Parlamentosu’ndaTürkiye’deki sağlık sistemini değerlendiren bir sunum yaptı. Muhafazakar PartiNorth Enfield milletvekili Nick DeBois’den davet alarak İngiltere’ye gidenProfesör Kaynak, Londra’nın merkezindeki tarihi Parlamento binasında; İngiltereAvrupa Birliği Bakanı  David Lidington başta olmak üzere, bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşutemsilcileri, basın ve  konuya ilgi duyan vatandaşların da katıldığıtoplantıda ilgiyle izlendi.

ProfesörKaynak, “What is real in new Turkish healthcare system: Magic or reality(Türkiye’deki Yeni Sağlık Sistemi’nde Gerçekler ve Sihirli Rakamlar)” adlısunumunda, Türkiye’deki sağlık sistemini Sağlık Bakanlığı verilerindenyararlanarak anlattı ve  sağlık uygulamalarını artı ve eksileri iledeğerlendirdi.  

Türkiye de Avrupa gibi giderekyaşlanıyor   
Ülkemiz ve TürkOftalmoloji Derneği adına Dokuz Eylül Üniversitesi mensubu olarak böyle birdavet almaktan onur duyduğunu belirten Profesör Kaynak; “İngilizParlamentosu’nda ‘Açık Sunumlar’ adı altında halka açık uygulanan programlarvar. Bu programları milletvekilleri planlayıp düzenliyor. Milletvekillerinedeğişik konu ve konuşmacılar öneriliyor. Beni de  ITSEB adlı sağlıkprofesyonelleri tarafından kurulmuş bir sivil toplum örgütü önerdi. Bununüzerine Milletvekili DeBois’den resmi davet aldım. Sunumumda, Türkiye’dekisağlık uygulamalarını rakamlarla anlattım. Türkiye’nin hala genç bir nüfusasahip olmakla birlikte, yaşlı nüfusunda yüzde 7-8’leri bulacak şekilde giderekarttığını, 2050 yılı projeksiyonuna bakarak, orta yaşlı ve yaşlı nüfusunun batıülkelerine yaklaşacağını belirttim. Avrupa Birliği’nde de 2025-50 yılıprojeksiyonlarına baktığımızda bu ülkelerdeki nüfusun yüzde 50’ye yakınının 60yaş üzerinde olacağını, bunun; üretimden çekilmiş, sadece tüketen ve uzunyaşadığı için maliyeti yüksek sağlık hizmetine ihtiyaç duyan bir nüfus anlamınageldiğini vurguladım. Ayrıca Türkiye’de, sağlık sistemine yılda 700milyona yakın hastanın başvurduğunu, ortalama her vatandaşın yaklaşık ayda birkez sağlık sistemine girdiğini ve bunun yaklaşık 90 milyonunun acile gittiğini,bu rakamların çok yüksek olduğunu vurguladım” dedi. 

Son 6 ayda 6580 sözlü ve fiilisaldırı oldu
Profesör Kaynakkonuşmasında yer verdiği diğer konuları şöyle özetledi: “Ülkemizde elektronikrandevu sisteminde günde yaklaşık 6 milyon randevu talebi var. Bu hastayüklenmesi, oransal olarak hekim yetersizliği olduğu kanısını uyandırmaklabirlikte aslında, Türkiye’de yeterli hekim bulunuyor. Sadece aşırı ve gereksizhasta yüklenmesi oluyor. Bunun sonucunda, hekimlerin hasta başına ayırdığı sürekısaldıkça aslında gerçek tedaviye ulaşmak zorlaşıyor. Bu aşırı yüklenmenin getirdiğien önemli sorun, hasta- hekim ilişkilerinde kriz diye değerlendirebileceğimizsözlü ve fiili saldırılar olarak dikkat çekiyor. Bunun sonucunda son altı aydayaklaşık 6580 dolayında sözlü ve fiili sorun kaydı yapılmıştır. Kısa hasta-hekim görüşme süresi, tetkik ve ilaç açısından yüksek maliyetlere yolaçmakta, ciddi hastalar da diğerleri arasında yeteri kadar ilgiyeulaşamamaktadır. Bu nüfusun sağlık problemlerinin çözümünde, batı ülkelerindekisosyal güvenlik sistemleri ile Türkiye’deki sağlık organizasyonu işbirliğiyapılarak Sağlık Turizmi’nin de ötesinde ‘Entegre Sağlık Sistemleri’ oluşturulabilir. Bugün Sağlık Turizmi başlığı altında yapılan uygulamalaraslında hekim kuruluşları ve devletler arasındaki işbirlikleri ile dahaorganize ve spesifik amaçlara ve çözümlere yönelik olabilir.”

Sunumunun sonunda bazı doktorlar ve milletvekillerininsorularını yanıtlayan Profesör Kaynak, karşılıklı diyalogların geliştirilmesiaçısından verimli bir toplantı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Süleyman Kaynak’ıbeğeniyle izleyerek takdirlerini belirten Milletvekili Nick Debois, Türkprofesöre plaketle teşekkür etti.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv