Babasını zorla ikna etti, hayat verdi

  • 0
  • 1.175
Yazı Boyutu:

Yaşamını kadavradan organ bağışı bekleyerek, makineye mahkumgeçiren babası Nevzat Karaimer’e (55) canlı böbrek donörü olabilmek içingünlerce uğraşıp dil döken Denizlili Ahmet Karaimer’in (26) “ikna operasyonu”başarıyla sonuçlandı.

Baba Karaimer, “Ben senin bir parçanım, tek böbrekle deyaşayabilirim, evladın olarak bunu yapmak istiyorum” diyen oğluna direnmektenvazgeçti. Babasına böbreğiyle hayat veren Ahmet Karaimer, “Babamı zor iknaettim ama değdi, artık makinesiz yaşayacak” dedi.Kadavradan yapılan organ bağışlarının yetersizliği pek çokhastanın yaşamını çaresiz bekleyişte kaybetmesine neden olurken, böbrek,karaciğer gibi organ nakil hastalarında aile bireyleri hayat umudu oluyor.Anneler, babalar gözlerini kırpmadan çocukları için neşter altına yatarken,organ bekleyen anne ya da babalar olduğunda işin rengi değişiyor. Annelerbabalar evlatlarının donör olmasını istemiyor, reddediyor, yaşamak içinçocuklarından gelecek canı kabullenemiyor. Nitekim böyle bir örnek İzmir KentHastanesi’nde yaşandı. Denizli’de yaşayan SSK emeklisi iki çocuk babası NevzatKaraimer’in böbrekleri 1999 yılında sinyal verdi. Kanda üre oranı yükselenKaraimer’e doktorlar ilaç tedavisi verdi, ciddi perhiz yapması istendi.İlaçlarla ve diyetle idare eden Karaimer’in böbrekleri 11 yıl sonra iflas etti.Karaimer böbrek yetmezliği nedeniyle haftanın üç gününü diyaliz merkezindegeçirmeye başladı. Karaimer yaklaşık bir buçuk yıl önce Kent Hastanesi’nebaşvurup kadavra bekleme listesine adını yazdırdı. Başvurusundan 6 ay kadarsonra “müjde” alan Karaimer, yeni bir hayat için geldiği hastanedenakciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle nakil olamadan çıktı. Karaimer, bağışumudunu yitirip çaresizlik yaşarken Denizli’de bir tıp merkezinde bilgi işlembölümünde çalışan oğlu Ahmet Karaimer (26) babasına canlı donör olmakistediğini söyledi. Teklifini reddeden babasını ikna etmek yine AhmetKaraimer’e düştü. Oğul Karaimer, dil döküp zorla ikna ettiği babasıyla 26Haziran Çarşamba günü ameliyat masasına yattı. Opr. Dr. Işık Özgübaşkanlığındaki ekip tarafından oğuldan babaya böbrek nakli başarıyla gerçekleştirildi.“Zor oldu ama sonunda oldu” diyen Ahmet Karaimer, babasını nasıl ikna ettiğinişöyle anlattı:“Kadavradan nakil için çağrılıp da enfeksiyon nedeniyleelimiz boş dönünce çok büyük üzüntü yaşadık. Babamın kadavradan bağış beklemeyezamanı kalmamıştı çünkü böbrek yetmezliği diğer organları da olumsuz etkilemiş,bozmaya başlamıştı. Babama donör olmak istediğimi her söyleyişimde reddetti.İleride benim de onun bir böbrek rahatsızlığım olabileceğini düşüncesiylesürekli itiraz etti. Hep muhasebe yaptı, oğlumu, canımı ameliyata göndermemdedi. Babama ondan bir parça olduğumu, bir evlat olarak bunu yapmak istediğimidefalarca tekrarladım. Tek böbrekle de yaşamını sağlıkla sürdüren binlerceinsan olduğunu, tek böbrekle sağlıkla yaşayabileceğimi anlattım. Zor ikna ettimama sonunda böbreğimi almayı kabul ettirdim. İyi ki de babamı zorlamışım, iknaedebilmişim. Şimdi ikimiz de çok iyiyiz, her şey yolunda” dedi.

Nakil sonrasında Ahmet Karaimer’e de kızkardeşi Sena (19) refakat ederken, iki çocuğununannesi, eşi Aysun Karaimer’in bir an yanından ayrılmadığı Nevzat Karaimer,“hayırlı evlat yetiştirmişiz. Ben onun neşter altına yatmasını hiçistememiştim, ısrarından ve inadından geri adım atmadı. Oğlum bana yeni birhayat verdi, teşekkür ediyorum” diye konuştu.İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli Programı Sorumlusu Opr.Dr. Işık Özgü de evlatların anne babalara donör olmasına çok rastlanmadığınıbelirterek, “ Evlatlar organ vermek istese de anne babalar kabul etmekistemiyor, hiç kolay bir süreç değil. Hastalarımızın sağlık durumları çok iyi,birkaç günü taburcu edeceğiz” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv