Baharatın yolu değişti

  • 0
  • 970
Yazı Boyutu:

Baharatın yolu değişti. Avrupa’daki ekonomik kriz baharat ihracatçılarını ABD pazarına yönlendirdi. Amerikan Baharat Ticareti Birliği (ASTA-American Spice Trade Association)’nin 2013 zirvesi Avrupalı baharatçıların akınına uğradı.
 
Amerikan Baharat Ticareti Birliği’nin 2013 zirvesine Avrupa’dan katılan baharat ihracatçılarının geçen yıllara nazaran çok daha fazla olduğunu belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, bu artışta temel etkenin Avrupa’daki ekonomik kriz olduğunu kaydetti.
 
Sağlıklı beslenmenin yükselen trend olduğuna dikkati çeken Tarakçıoğlu, “Bilinçli tüketicilerin fazla olduğu gelişmiş ülkelerde tuz tüketimi düşüyor, baharat tüketimi artıyor. Özellikle fesleğen, kekik, biberiye gibi baharatların kullanımı son yıllarda yüzde 25-30 oranında yükseldi. Önümüzdeki yıllarda baharat tüketimi daha da artacak” diye konuştu.
 
ABD pazarında gıda güvenliğinin birinci öncelik haline geldiğini, ASTA toplantısında bu konunun yoğun bir şekilde işlendiğini anlatan Tarakçıoğlu şöyle devam etti: “ABD pazarı için gerekli kalite kriterleri detaylı olarak ortaya konuldu. Gerekli kriterlere uymayanların karşılaşacağı yaptırımlarda uzmanlarca aktarıldı.”
 
Amerikan Baharat Ticareti Birliği’nin 2013 zirvesine dünyanın dört bir tarafından katılım olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, Türk baharat sektörü temsilcilerinin müşterileri ile ve potansiyel müşterileri ile görüşme imkanı bulduğunu kaydetti. Tarakçıoğlu, ASTA Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Kanada Baharatçılar Birliği’nden Gaspare Coletti’nin seçildiğini de sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv