Bayramda Çocukların aşırı şeker tüketimine dikkat

  • 0
  • 622
Yazı Boyutu:

Doçent Doktor ÖzlemBekem Soylu, Ramazan Bayramı'nda çocukların çok fazla şeker, çikolata ve tatlıtüketmesinin özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceğinibelirterek sınırlı miktarda tüketilmesi konusunda anne ve babaları uyardı.


İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma HastanesiGastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Doçent Doktor Özlem Bekem Soylu, bayramdaçocukların aşırı şeker, çikolata ve tatlı tüketmesinin sağlığı olumsuzetkileyebileceğini  ve bir çokhastalıkları da beraberinde getireceğinin altını çizdi. Doç. Dr. Soylu yaptığıaçıklamada " çocukların tatlı şeyleri severek yemeleri en büyükzevkleri  ve elbette hakları, fakatbeslenmelerini etkilemeyecek şekilde belirli limitte tüketmelerini öneriyoruz. Aşırı şekerli, çikolatalı abur cuburdiye adlandırdığımız gıdaların tüketimi, başta ağız ve diş sağlığı olmak üzeregastrik, reflü gibi mide şikayetlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir.Bunun yanında bulantı, kusma, mide ağrısı, yanması ya da ekşimesi gibişikayetlerde kendini gösterebilir. Çocukların sağlıklı bir bayram geçirmesi için şeker ve çikolatatüketimlerine sınırlama getirmeleri gerekir" dedi.

Normal zamanlar da da çocuklara abur cubur şeker çikolata vebisküvi tarzı gıdaları çok tüketmemelerini öneriyoruz diye konuşan Doç. Dr.Özlem Bekem Soylu "hem getirdiği şeker yükünün diş ve ağız sağlığına olanetkileri hem de tokluk yaratarak besleyici gıdalardın alınmasınıengellediğinden dolayı çocuklara bu tür gıdaları önermiyoruz. Çocukların kolaykolay vazgeçemediği ürünler olduğu için beslenmelerini etkilemeyecek şekildebelirli sıklıkta ve belirli miktarlarda tüketmesini istiyoruz. Bir diğer faktörise gıdaların taze olması ve besin güvenliği çok önemli. Özellikle sıcaktabeklemiş olan ürünlerde bakteri üreyebilir, bu da enfeksiyon ve ishale yol  açabilir. Bunun için belirli yerlerden vemarka olmuş çikolata ya da şekerler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Şeker, çikolata ve tatlılar çok fazla tüketildiğinde iseuzun vadede beslenme, büyüme ve  gelişmeüzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Soylu,  "bu tür şekerli gıdaların bol sıvıalınarak tüketilmesinde yarar var. Çok yenildiği zaman en başta diş sağlığıetkilenecektir diğer taraftan ise çok fazla tüketmekten dolayı başka gıdalarıalmadıkları için boy ve kiloda geri kalma ve gelişememe ve gelişememeye bağlıenfeksiyonlara yatkınlık ve hastalıklara yatkınlıkları gibi olumsuz etkileriolabilir. Ayrıca çok şekerli yiyecekler tüketmek vücuttaki  insülin dengesini bozması ve obeziteyeyatkınlık gibi etkileri de bulunmakta. Son olarak özellikle bayramziyaretlerinde yemek ve tatlı konusunda ısrarcı olunmaması sağlık açısındanönem arz etmektedir" dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv