Bazı kanserlerin ortaya çıkmasında güneş çok önemli bir faktör

  • 0
  • 842
Bazı kanserlerin ortaya çıkmasında güneş çok önemli bir faktör
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdil Ünal,sıcak yaz aylarında güneşin insan vücuduna etkileri üzerine Ege Ajans’aaçıklamalarda bulundu.  Ayrıcatatilcilere önemli uyarılarda bulundu.

Güneşin hem iyi hem de kötü etkileri olduğunu belirten Prof.Dr. Ünal, “Aslında sağlığımız için güneş gereklidir. Çünkü D vitamininisentezleyen başlıca organ deri,  bunugüneş yoluyla yapıyor. Bu nedenle insan vücudunun güneş ışınlarına  ihtiyacı var. Ama bir yandan da güneş pek çokyan etkiyi barındırıyor. Eskisi kadar rahat değiliz bu konuda. Çünkü güneşinuzun vadeli ve kısa vadeli yan etkilerinin sonuçlarını çok iyi gözlemliyoruz”dedi.

 

“GÜNEŞ DERİ KANSERLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖR”

Güneşin deri üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Ünal,“Güneşin akut yan etkileri vardır. Bunlar güneş yanığı gibi ani ortaya çıkanyan etkilerdir. Ama onun dışında da kronik dediğimiz uzun vadede ortaya çıkanyan etkileri var. Bunun başında foto yaşlanma dediğimiz durum geliyor.Bildiğimiz gibi genetik ve yapısal faktörlerle normal giden bir yaşlanmamızvar. Bunun dışında da dışsal faktörlerle, ekstrensek yaşlanma dediğimiz dışsalfaktörlerle ortaya çıkan bir yaşlanma var. Bunun başlıca sebebi de güneş. Yaniçok uzun güneşte çalışmış biriyle, çok az güneş görmüş biri arasında aynı yaştada olsa çok büyük görüntü farklılıkları vardır yaş açısından” diye konuştu.

Deri kanserlerine de değinen Prof. Dr. Ünal “Onun dışında,güneşin başka bildiğimiz yan etkilerinden biriside deri kanserine eğilim. Buözellikle yine belli yaşın üzerinde kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor. Bunundışında fenotipik özellik dediğimiz açık renkli, mavi gözlü, kızıl saçlı, beyaztenli gibi kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor. Mesleki olarak güneşe maruzkalmış kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor deri kanserleri. Bunlar bazenmelanom dışı kanserleri olabiliyor. Benlerden kaynaklı daha çok ortaya çıkan veen çok korktuğumuz deri kanseri türü melanom. Ama bunun dışında da bazalhücreli ve yassı hücreli deri kanserleri var. Bu kanserlerin ortaya çıkmasındagüneş çok önemli bir faktör. Öte yandan güneşin bağışıklık sisteminibaskılaması, katarakt oluşturması, uçuk virüsleri gibi bazı virüslerialevlendirmesi gibi yan etkileri var” diyerek, güneşin hem belli miktardaçıkmamız gereken ama çoğunlukla da korunmamız gereken bir faktör olduğunubelirtti.

“GÜNEŞ KORUYUCULARINA ÇOK GÜVENMEYİN”

Güneşin dik olduğu saatler aralığında dikkat edilmesigerektiği söyleyen Prof. Dr. Ünal “Ben saat aralığının Ege ve AkdenizBölgesinde 10:00 ile 17:00 saatleri arası olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkübu bölgelerimizde diklik çok daha uzun süre devam edebiliyor. O yüzden güneşindik olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekir. Çünkükoruyucu kremler de sürsek bu dönemlerde çok da etkili olmuyor. Güneştenkoruyucularımızı hiç ihmal etmemeliyiz. Plaj gölgesindeysek en az 30 faktörlüolan kremleri güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayıp kullanmalıyız. Eğerdenize girip çıkıyorsak iki saatte bir yenilemeliyiz. Hiçbir zaman güneşkoruyucularına güvenerek güneşe çıkmalarını önermiyorum. Şapka, güneş gözlüğüve giysi gibi koruyucuları da mutlaka ek olarak kullanmalılar” diyerek tatilyapanları uyardı.
İZMİR(Ege Ajans /Cenk Haliskaranfil – Ramazan Gökdere)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv