Bebeğinizi sessizliğe mahkum etmeyin!

  • 0
  • 704
Bebeğinizi sessizliğe mahkum etmeyin!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Buca Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz uzmanı Op. Dr. İbrahim Korhan, yenidoğan bebeklerde işitme tarama testinin önemine değindi.
Buca Tıp Merkezi KBB uzmanı Op. Dr. İbrahim Korhan, “Türkiye'de her yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebeğin 2 bini işitme kaybı ile doğuyor. Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının erken ortaya konması ve hızlıca iyileştirmeye başlanması, bebeğin hem işitme hem de konuşma sürecini olumsuz etkilememesi adına büyük önem taşıyor” dedi.

Op. Dr. Korhan, her yenidoğan bebeğe işitme tarama testinin yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“İşitme taramasının birinci basamağı doğumevleri ve hastanelerdir. Buralarda bebeklerin ilk tarama testleri, bebek doğup hastaneden taburcu olmadan önce yapılmaktadır. Bu testlerde bebek testi geçemediği zaman test tekrarı yapılmaktadır. Buna rağmen geçemediği taktirde bir üst test uygulanmakta ve gerekli durumlarda üst merkezlere aile yönlendirilmektedir. Bu şekilde işitme kayıplı doğan bebeklerin erken tespit edilerek erken rehabilitasyon başlatılması ile bebeğin hayatı boyunca ciddi sağırlık ve dilsizlik işitme ve konuşma engeli) yaşaması engellenmiş olur.”

ERKEN TEŞHİS GEREKİYOR
Erken saptanan işitme kaybının tedavisinin mümkün olduğunu sözlerine ekleyen Op. Dr. Korhan, “İşitme taraması açısından tüm Türkiye'de ciddi bir çalışma başlatılmış olmasının en önemli sebebi de işitme kaybının erken dönemde tedavi edilme şansının yüksek olmasıdır. Tedavi amacıyla işitme cihazı kullanımından biyonik kulağa kadar geniş bir çerçeve mevcuttur ve bebek veya çocuğun gereksinimine göre karar verilmektedir” şeklinde konuştu.

Op. Dr. Korhan, işitme engeli olduğu tespit edilen bebeklere gerekli müdahale sürecinin erken başlatılması bakımından çok önemli olduğunun altını çizerek şu bilgileri verdi:   “Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde iç kulaklataki hücrelerin canlı olup olmadığı tespit ediliyor. Bu test genelde bebek uyurken yapılıyor ve herhangi bir aneztesi veya sakinleştiriciye ihtiyaç duyulmuyor. Bebek eğer bu testi geçemezse test, bir hafta sonra tekrar yapılıyor. İkinci seferde de başarısız sayılırsa ikinci basamak tarama testi olarak adlandırılan ABR testi uygulanıyor. ABR testi ise bebeğin beyin sapından gelen uyarıları algılamaya yardımcı oluyor. Bu test de başarısız olursa bebek 6 ay boyunca takip ediliyor ve ileri tetkik amaçlı birtakım testler uygulanıyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv