Bekle beni Rio, geliyorum

  • 0
  • 993
Bekle beni Rio, geliyorum
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye BasketbolTakımı’nda forma giyerken çocukluk hayalinin peşinden atletizme başlayan NuriKart, yeni karbon fiber protez bacağıyla rüzgara meydan okuyor. Normal protezbacakla 100 ve 200 metrelerde Türkiye dereceleri bulunan 33 yaşındakiparalimpik atlet, yeni proteziyle birlikte hedeflerini de büyüttü. 2016 RioOlimpiyatları’na hazırlanan Kart, “Hayatını bir amaç uğruna değiştiren sporcuolarak” İzmir’e olimpiyat madalyası gururunu yaşatacağını söyledi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin paralimpik atleti Nuri Kart,karbon fiber yapay protez bacak yardımıyla 100, 200 ve 400 metrede dünyarekorlarının sahibi Güney Afrikalı Oscar Pistorius’un izinden gidiyor.

33 yaşındaki atlet, konjenital anomali rahatsızlığınedeniyle doğuştan sağ ayağı ve sağ elinin iki parmağı eksik olarak dünyayageldi. Henüz 6 yaşında 6. kez bıçak altına yatan Kart’ın sağ bacağı dizaltından kesildi. Çocuk yaşta yaşadığı talihsizlikler Kart’ı spor yapmaktanalıkoymadı. 17 yaşında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli SandalyeBasketbol Takımı’nda forma giymeye başladı. Yıllarca formasını giydiğimavi-beyazlı takımda attığı sayılarla başarılı bir performans sergileyen Kart,sonra Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius’un azminden etkilenerekçocukluğundan itibaren hayalini kurduğu atletizme başladı.

 

Almanya’dan destek

Normal protez bacakla katıldığı yarışmalarda Türkiyedereceleri elde eden Kart, büyük bir hayali gerçekleştirmenin mutluluğunuyaşarken bir yandan da daha iyi dereceler almasını sağlayacak karbon fiberbacak üzerinde araştırmalar yapmaya başladı. 22 bin Euro’luk karbon fiberbacağı alabilmek için yabancı şirketlerle iletişime geçen Kart’ın azmindenetkilenen ABD’li protez şirketi John Burger, İzmirli atlete protez bacağıücretsiz verdi.

Testlerin ve alışma süresinin ardından bu kez BayerLeverkusen’in dünyaca ünlü ortopedisti Thomas Kipping devreye girdi. Yenibacağına uyum sağlayabilmesi için İzmirli atleti Almanya’ya davet eden Kipping,6 bin Euro’yu bulan tedavi masraflarını üstlendi. Kart’a bir yardımda daLeverkusenli paralimpik atlet Henrich Popov’dan geldi. T42 kategorisindedünyanın önemli sporcuları arasında yer alan Popov, karbon fiber protez birbacakla koşmanın inceliklerini Kart’a uygulamalı olarak gösterdi. Tümçalışmaları aksatmadan tamamlayan Kart, aylar süren antrenmanlar sonunda pisteçıkabilecek noktaya ulaştı.

 

Hedef olimpiyatlar

Daha önce normal protezle 100 ve 200 metrelerde Türkiyedereceleri elde eden Kart’ın şimdi önünde yeni karbon fiber bacağıyla koşacağıuluslararası şampiyonalar yer alıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa ve Dünyaşampiyonalarında başarılı olmak istediğini belirten Kart, asıl amacının ise2016 yılında Brezilya’da düzenlenecek Rio Olimpiyatları’nda madalya kazanmakolduğunu söyledi. İzmir’i en iyi şekilde temsil edebilmek için aralıksızçalıştığını ifade eden Kart, “Ayağımın kesildiği günden bu yana tam 27 yıldırbir hayalin peşindeyim. Her kademeyi adım adım geçtim. Bundan sonrası benimçalışma azmime kaldı. Rio’ya gidip İzmir’e bir madalya ile döneceğim. Bu söz,hayatını bir amaç uğruna değiştiren bir sporcunun sözüdür” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir futboluna ‘bilimsel’ analiz

Ege’nin iki yakasını bir daha buluşturacak

Denizde Ekonomi rüzgarı

Şampiyonluk mücadelesi veren Karşıyaka’ya destek

Sporda Bayraklı farkı!

Medical Point Run, çocuklar için koştu!

Arşiv