Bitki çaylarının doping etkisine dikkat!

  • 0
  • 756
Yazı Boyutu:

İzmir ÜniversitesiTıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esat Karakoç, sportif hayat sonrasında dahayati tehlikelere yol açan doping kullanımı hakkında önemli uyarılardabulundu.

Son olarak atletizm ve güreş dallarında ortaya çıkan dopingskandalları ile birlikte Türk sporunda kara günler yaşanmaya devam ediyor.Gözlerin federasyon, antrenörler ve sporcular üzerine çevrildiği bu günlerdeİzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esat Karakoç, dopingkullanımı ve doping etkisi yapan maddelerin kullanımı konusunda sporcularıbilinçlendirecek önemli uyarılarda bulundu. Doping kullanımının sportiffaaliyetlerin sona erdiği yıllar için de hayati risk oluşturduğuna dikkat çekenDr. Karakoç, “Bazı Uzak Doğu kökenli bitki çaylarının bile ne tip etken maddeiçerdikleri kontrol edilmeli veya Doping Kontrol Merkezi’ne sorulmalıdır” dedi.

Bitkisel ürünlere dedikkat
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yasaklanmış doping içerençok sayıda ilaç olduğunu belirten Dr. Esat Karakoç, “Bazı öksürük şurupları,insülinler, anti gribal ilaçlar, idrar söktürücüler, astım ilaçları, kalpritmini düzenleyen bazı ilaçlar, bazı ağrı kesici ilaçlar, narkotik madde,kafein ve efedrin içeren ilaçları kullanmadan önce sporcular kesinlikle birdoktora danışmalılar” dedi. Bazı bitkisel ürünlerin de yasaklı maddeleriiçerdiğine değinen Karakoç, “Yasaklı maddeleri içeren bitkiler ve bazı bitkiçaylarda yasaktır. Bu nedenle genelde Uzak Doğu kökenli bitkisel çaylarınkullanılmadan önce ne tip etken madde içerdikleri kontrol edilmeli veya DopingKontrol Merkezi'ne sorulmalıdır” diye konuştu.

Hayati risk sözkonusu
Doping maddelerinin hemen hepsinin vücutta kısa ya da uzun süreli yanetkilere neden olduklarını söyleyen Karakoç, “Erkeklik hormonu benzerimaddelerin kalp krizi iyi ve kötü huylu tümör oluşumu, karaciğer fonksiyonbozukluğu, kısırlık gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bumaddeleri kullanan sporculardan bazılarının sportif yaşamları sırasında ya dasporu bıraktıktan sonra bu maddelerin kullanımı nedeniyle oluşan hastalıklaryüzünden öldüğü bilinmektedir” dedi. Karakoç, diğer doping ve yasaklımaddelerin yan etkileri hakkında da şu bilgileri verdi:  “Uyarıcı kullanımı ile kalp ve diğer hayatiorganların düzenli çalışması bozulabilir. Ağrıyı hissetmemek için kullanılannarkotiklerin pek çoğu solunum depresyonuna neden olup fiziksel ve psikolojikbağımlılık gibi oldukça tehlikeli yan etkileri bulunmaktadır. Anaboliksteroidler hemen hemen vücuttaki tüm organlarda yan etkiler oluşturabilir.Anabolik ajanlar normal hormon fonksiyonunu etkiler. Anabolik steroidlerkaraciğer hastalığı riskini artırır kan basıncını yükseltir yüksek yoğunluklulipidlerin düzeyini yükselterek kardiyovasküler olay riskinin artmasına nedenolur. Bu etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri de bulunmaktadır.Diüretiklerin kullanımı dehidratasyona kas zayıflamasına kramplara kanbasıncının düşmesine ve elektrolit dengesizliğiyle oluşan kalpdüzensizliklerine neden olabilir.”

Doping nedir?
Doping, sporcunun yarışma sırasında fiziksel ve zihinsel performansınıarttırmak amacı ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafındanyasaklanmış madde veya yöntemlerin sporcu tarafından bilinçli veya bilinçsizolarak kullanımıdır.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv