Bornova’da çivi ve telin dansı

  • 0
  • 971
Yazı Boyutu:

İzmir’in ilkfilografi sanatçısı Emine Sarı, ilk kişisel sergisini Bornova Belediyesi UğurMumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açtı. Çivi ve tel kullanılarak ortayaçıkarılan eserlerin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu sergiyi Bornova BelediyeBaşkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da gezdi. Başkan Sındır, ‘‘Çivi ve Telin Dansı’’adlı sergiye yoğun ilgi gösteren kadınlara filografi kursu açma sözü verdi

 Sanat ve sanatçının dostu Bornova Belediyesi, ilçede yaşayansanatçılara da destek olup, onlara yol açıyor. Uğur Mumcu Kültür ve SanatMerkezi şu günlerde sıradışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İzmir’in ilkfilografi sanatçısı olan Emine Sarı’nın ilk kişisel sergisi Uğur Mumcu Kültürve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Sarı’nın çivi ve tel kullanarakyaptığı; hat ve çeşitli figürler ile Atatürk Köşesi’nden oluşan eserleriözellikle kadınların yoğun ilgisini çekti. 

26 Ekim’e kadaraçık kalacak ‘‘Çivi ve Telin Dansı’’ adlı sergiyi, Bornova Belediye BaşkanıProf. Dr. Kamil Okyay Sındır’da gezdi. Bornova’da yaşayan evli ve iki çocukannesi Emine Sarı, hepsi birbirinden güzel 32 eseri dikkatle inceleyen BaşkanSındır’a Türk Bayrağı motifli tablo hediye etti. Her zaman sanatın vesanatçıların yanında olduklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr.Kamil Okyay Sındır, Sarı’dan filografi sanatı hakkında bilgi aldı. Sergiye özelliklekadınların yoğun ilgi göstermesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen BaşkanSındır, kurs açma sözü verdi. Sındır, ‘‘Belediyemiz bünyesinde açılan hobi veel becerisi kursları çok sayıda kadınımızın katılımı ile gerçekleşiyor.Bunlardan kurslardan birinin filografi alanında olması için gerekeni yapacağız.Burada hepinize söz veriyorum’’ dedi. 

Filografi SanatıNedir? 
Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasındanteller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydangetirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuyayayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeniile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir.  
F
ilografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları,simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolarhaline getirilebilmektedir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv