Boy Uzattığı İddia Edilen Ürünler ‘Büyük Aldatmaca’

  • 0
  • 1.004
Boy Uzattığı İddia Edilen Ürünler ‘Büyük Aldatmaca’
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık insanoğlunun sahip olduğu önemli değerdir ve buöneminden dolayı her dönem istismarlara da oldukça açıktır. Hastalar sağlıksorunları nedeniyle önerilen dozları ve yan etkileri belli olmayan bitkiselkaynaklı ürünlerden medet ummaktadır.

Son zamanlarda büyük reklam kampanyaları ile tanıtımlarıyapılan boy uzattığı söylenen ürünlere karşı dikkat çeken İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Ana Bilim Dalı BaşkanıProf.Dr. Bumin Nuri Dündar, kamuoyuna önemli uyarılarda bulundu.

Sosyal medyada ve internet sitelerinde boy uzatan ürünlerbaşlığı ile "Mucize ürün" şeklinde tamamen hayal mahsulü sloganlarlareklamları yapılan ürünlerin halkı aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyenProf.Dr. Bumin Nuri Dündar, bu tarz reklamlara inanıp ürün satın alınmamasıgerektiğini kaydetti.

Yan etkileri oldukça fazla…

Yasal boşluklardan yararlanıp, gıda takviyesi şeklinderuhsat alan firmaların, ithal ettikleri veya kendilerinin hazırlattıkları buürünlerin hiçbir bilimsel temeli olmayan reklamlarla halkın sömürüldüğünüsöyleyen Prof.Dr. Dündar, “Maddi boyut bir tarafa, bu ürünler çocuklardakullanılması sakıncalı bazı maddeler içeriyor. Uzun bilimsel çalışmalardahiçbir yan etki saptanmadığı iddia edilen bu ürünlerin içerdiği maddelerin yanetkilerini araştırdığımızda; diyabet, mide ve bağırsaklara yan etkilerinin,nörolojik bozukluklara, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluklarına, hipofizbezi fonksiyon bozukluklarına, psikiyatrik bozukluklara, hipotansiyon, alerjikreaksiyonlar gibi çok ciddi yan etkilere sebebiyet verdiğini görüyoruz” dedi.

“Erken tedavi ile boy kısalığına müdahale edilebilir”

Prof.Dr. Dündar, boy kısalığının tedavi edilebilecekken butür yanlış uygulamalarla geri dönüşü olmayan süreçlere girdiğini belirterek,erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaptı. Prof.Dr. Dündar, “Gerçekten boykısalığına neden olan tedavi edilebilecek hastalığı bulunan çocukların çocukendokrin kliniklerine geç ulaşmasına ve tedavi etkinliğinin azalmasına nedenoluyorlar. Bu kadar önemli bir konuda Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneğisorumluluk gereği önemli bir kampanya başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı ve RTÜKgibi kurumlara bu ürünlerin reklamlarının yasaklanması konusunda resmi başvuruyapıldı. Bundan sonraki süreçte yetkililerimizin ve değerli medya mensuplarınınbu önemli konuda duyarlı davranacaklarını umuyoruz” diye konuştu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv